Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Trent for å trene

De unge nordnorske utøverne mangler basale ferdigheter som stabilitet, balanse og koordinasjon. Olympiatoppen Nord har satt Ingrid Mellem Mortensen på saken.

- Teknikk/motorikk handler om å jobbe med forutsetningene for at utøverne skal kunne gjennomføre teknikken best mulig. Mange av våre utøvere er for dårlig på dette i dag, sier Ingrid Mellem Mortensen, fagansvarlig for teknikk/motorikk i Olympiatoppen Nord. 

De første solstrålene fra januarsola skinner inn i treningslaben på Alfheim stadion. På den blå matta ligger fire volleyballspillere fra BK Tromsø og tøyer på de langstrakte kroppene sine. De får kyndig veiledning fra Ingrid Mellem Mortensen og Morten Trane i Olympiatoppen.

- Da vi startet på dette arbeidet i høst jobbet vi stort sett med generelle øvelser. Nå ser vi at bevegeligheten og motorikken har blitt bedre. Da kan vi begynne å spisse opplegget mot de bevegelsene som er relevant i volleyball, sier Mellem Mortensen.

Basistrening

Olympiatoppens satsing på teknikk/motorikk startet allerede på slutten av 90-tallet. Den gang gikk satsingen under navnet «basistrening», hvor målet var å skape optimale forutsetninger for spesifikk trening i den enkelte idrett. Fortsatt er det en vei å gå før nivået blant de nordnorske utøverne er der det bør være.

- Vi har fulgt unge skiskyttere og langrennsløpere på NTG over noen år. Når vi møter nye utøvere som begynner på NTG må vi stort sett starte med de basale tingene. Generelt er unge utøvere for svak på koordinasjon, rytme, balanse og bevegelighet, sier Mellem Mortensen.

- Selv om utøverne er fremst i landet, mangler mange likevel grunnleggende forutsetninger. Olympiatoppen er inne med et lite bidrag i en omfattende treningshverdag. Vi representerer det lille ekstra som skal bidra til at utøveren tar det neste steget.

Ble hentet til jobben

Selv har hun sin bakgrunn fra skøyter og fotball. Etter barneårene på skøyteisen i Tromsdalen og på fotballbanen med TUIL, tok hun steget videre som fotballspiller i Fløya, kun avbrutt av et kort opphold på et universitetslag i USA. Etter endt fotballkarriere og fysioterapiutdanning tok det ikke lang tid før hun ble headhuntet til Olympiatoppen.

- Jeg ble hentet til jobben i Olympiatoppen av Trine Lise Andersen. Hun var treneren min i Fløya. Jeg hadde nok gjort et godt inntrykk på henne som utøver, sier Mellem Mortensen.

- Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal arbeide som trener, men rollen som fagansvarlig har en litt annen inngang til utøveren. Du slipper lederoppgavene som trener, men får god anledning til å diskutere og planlegge utviklingen sammen med trener og utøver. Det liker jeg.

Kurs i motorisk trening

Nå kartlegger hun egenskapene til de fremste talentene i landsdelen og samarbeider med miljøene for å løfte flere utøvere opp på et internasjonalt nivå. For å heve kvaliteten på den tekniske og motoriske treningen jobber Olympiatoppen med kompetanseheving for trenerne som arbeider med utøvere i aldersgruppen 11 til 15 år.

- Vi har satt i gang kurs i motorisk trening myntet på breddetrenere i klubb. Gjennom kurset ønsker vi å gi kompetanse til trenerne på aldersbestem nivå. Faglig har vi fokus på både generelle og mer idrettsspesifikke øvelser. Samtidig er vi opptatt av å beholde idrettsgleden til barna når de holder på med teknikk/motorikk, sier Mellem Mortensen.

Gjør det enkelt

For trening på teknikk/motorikk behøver ikke gjøres vanskelig, skal vi tro Mellem Mortensen.

- En øvelse som fungerer veldig godt er å hinke. Det øver stabilitet i både kne og hofte. Det gjelder å ta ned lista og ikke gjøre det for komplisert. Det skal lite til for å gjennomføre disse øvelsene. Det handler mest om å ville gjøre det. Du kan fint arbeide med teknikk/motorikk ute på en gressplen eller ved å balansere på en fortauskant. Utøverne liker denne treningen når den er godt gjennomført.

Godt samarbeid med idretten

For Olympiatoppen Nord er samarbeidet med idretten avgjørende om de skal bidra til resultater på idrettsbanen. Aktiviteten strekker seg fra Øst-Finnmark til Helgeland og er rettet mot de miljøene og utøverne som er lengst fremme innenfor sine idretter.

- Vi arbeider med de aller fremste utøverne i landsdelen. Det er mange som ønsker hjelp fra Olympiatoppen, men vi er ikke til for alle. Vår jobb er å gjøre de aller beste utøverne i landsdelen i stand til å bli best i verden. At de stabiliserer seg på et internasjonalt nivå, sier Mellem Mortensen.

Har utviklet seg

Selv om enkelte miljø har utmerket seg internasjonalt over tid, har nordnorsk idrett fortsatt få utøvere som når til topps i de store internasjonale mesterskapene. For Olympiatoppen Nord er det viktig å jobbe tett med de fremste miljøene og utøverne, og når samarbeidet fungerer kommer også resultatene.

- Jeg føler at vi har påvirkningskraft på det treningsarbeidet utøverne gjør gjennom den kompetansen vi tilfører laget. Det er artig å få ting til sammen.

- Det er utrolig bra at flere av de nordnorske utøverne har hevet seg denne vinteren. Det er ikke kun Olympiatoppens fortjeneste, men vi har turt å utfordre miljøene. Vi har stått i diskusjonene og forsøkt å bidra til en god treningskultur. Den største endringen har vi sett i langrennsmiljøet. Det er lenge siden det var så mange langrennsløpere som lukter på og hevder seg på et internasjonalt nivå, sier Mellem Mortensen.

Henter inspirasjon fra utøverne

Selv er hun fortsatt sulten på å bidra til at flere tar steget opp fra et nasjonalt nivå til å prestere i konkurranse med de beste utøverne i verden. Da er lysten til å utvikle seg som fagperson viktig.

- Jeg er opptatt av å ha fokus på kvalitet i gjennomføring over tid. Å være en god fagperson i Olympiatoppen handler om å være nysgjerrig og tørre utfordre seg selv. Jeg henter inspirasjon og utfordring fra de fremste utøverne. De beste utfordrer deg tilbake og stiller krav til det du leverer, sier Mellem Mortensen.

Viktig med forbilder

Selv om den nordnorske representasjonen til vinter-OL i Sør-Korea kun var to utøvere, er Mellem Mortensen optimist i forhold til utviklingsmulighetene til nordnorske idrett.

- Jeg ser en oppadgående kurve for toppidretten i nord. Verken idrettsmiljøene eller Olympiatoppen er ferdig utlært. Jeg ser gode og etablerte strukturer, spesielt innenfor langrenn. Det tror jeg vil bidra til fremtidige prestasjoner. I dag kan du sette deg et mål på videregående og ha mulighet til å jobbe kontinuerlig inn i senioralderen, uten å måtte flytte fra Nord-Norge. Det gir oss mulighet til å følge utøverne og sikre god kontinuitet, sier Mellem Mortensen og legger til.

- Gode seniorutøvere som er i Nord-Norge er dessuten viktige forbilder for de yngre utøverne. Det er ikke nok å ha Marit Bjørgen eller Johannes Høsflot Klæbo i Norge. Vi må ha forbilder som er tettere på miljøene. Det er derfor viktig at vi får flere som når toppen og er bosatt her nord.

    Filer

    Ingen relaterte filer.