Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Hjem for å utvikle talentene i nord

Nordnorsk toppidrett har som mål å bli best i verden. Nå får talentene i landsdelen hjelp fra OL-vinneren Håvard Klemetsen for å nå drømmen om start i de Olympiske lekene.

- Alle har drømmer, men det er kun de tøffeste som gjør noe med dem. Om du vil lykkes i et OL må du en ha en sterk lidenskap og kjenne deg selv. Det nytter ikke om bare treneren eller foreldrene dine ønsker at du skal bli god. Det er din egen lidenskap som er avgjørende for om du vil blomstre.

Ordene kommer fra Håvard Klemetsen. Kombinertløperen fra Kautokeino i Finnmark har tatt OL og VM-gull, flere VM-medaljer og en rekke verdenscupseire sammen med utøverne på det norske landslaget i kombinert. Etter over 20 år som aktiv utøver i den ypperste verdenseliten er han nå tilbake i Nord-Norge som talentutvikler i Olympiatoppen Nord-Norge. Oppdraget er å hjelpe nye nordnorske talenter å nå verdenstoppen.

- Tidligere i dag var jeg med NTG i Tromsø på trening. Det er egentlig fridagen min, men det gir meg energi å være med og bidra. Det er viktig når en skal utvikle talentene i Nord-Norge. Å gi de et klart bilde av hva som kreves. Jeg tror nok de snakket om dette på lunsjen i dag. Jeg håper i alle fall det, sier Klemetsen.


Vil bidra til at flere kan utvikle seg

Treningsklærne er fortsatt på og øynene lyser engasjert på finnmarkingen, som de siste årene har vært en av landsdelenes fremste idrettsutøvere. Våren 2017 ble det klart at han la opp toppsatsingen for å kunne bruke mer tid sammen med samboeren Mariela Idivuoma og de to barna Aile og Nila på tre og seks år. Det tok ikke lang tid før han fikk en rolle i Olympiatoppens satsing i nord.

- Det å kunne leve av hobbyen sin er noe av det mest ultimate en kan oppleve når en brenner så sterkt for det en driver med. Jeg har ikke en lang akademisk utdannelse, men en ganske unik bakgrunn og bred erfaring hvor jeg har klyvd mange motbakker. Jeg er glad for at jeg får jobbe med utøvere i Skiforbundet og at jeg har en spennende og givende jobb i Olympiatoppen. Målet er å bidra med min fagkompetanse, slik at flere utøvere kan utvikle seg i Nord-Norge, sier Klemetsen. 

 

Optimalisering

Som utøver var drivkraften til Håvard å se hvor langt det var mulig å komme gjennom å optimalisere treningsarbeidet. Fokuset var på trening og forberedelsene til konkurranser.

- Drivkraften var hvor langt kunne jeg nå med mitt utgangspunkt, mitt hode og kropp – kombinert med en stor porsjon «passion» og idrettsglede, sier Håvard.

- Nå er drivkraften å bidra til at utøverne og miljøene i Nord-Norge får ut sitt potensial. Det handler også om å optimalisere. Utvikle mennesker, utøvere, trenere og miljøene til å dra i samme retning. Å forstå hva som kreves og ta konsekvensene av høye målsetninger er ofte en tøff prosess – men det må til hvis drømmen er å nå langt, sier Klemetsen.

- Jeg er ansvarlig for talentutvikling i Olympiatoppen. I tillegg er jeg bl.a prosjektleder for Olympiatoppen inn mot skiskyting. Her er målet er å få etablert et velfungerende seniormiljø i nord, slik at flere lovende talenter velger å satse i og fra Nord Norge i framtida. Det mangler i dag. Som talentutvikler følger jeg opp miljøene som allerede har vist evne og vilje til å utvikle seg og prøver å identifisere de som har den x-faktoren som kreves for å lykkes. Jeg besøker miljøene og jeg snakker mye med trenere over hele Nord-Norge, sier olympieren Klemetsen.

 

Toppidrettskultur

Som utøver var han en av lagbyggeren på det norske kombinertlandslaget. Der bidro han til å utvikle toppidrettskultur blant de fremste kombinertutøverne i verden.

- Jeg har alltid vært en naturlig lagspiller og har drevet med forskjellige lagidretter i tillegg til individuell idrett da jeg var yngre. Det har vært utrolig artig å være med på å bidra til å forme det kombinertlandslaget vi har i dag. Bygge toppidrettskulturen og forstå viktigheten av å være et velfungerende lag, selv om det består av en gjeng individualister. Det at jeg fikk være med på dette forlenget karrieren min, sier Klemetsen, og legger til.

- Gutta på laget ringer meg fortsatt når det er noe de vil diskutere. Jeg er stolt over å ha vært en kulturbygger og kulturbærer i kombinertlandslaget. God takhøyde gjennom ærlige og konstruktive diskusjoner er avgjørende for fremdriften innenfor et hvilket som helst toppidrettsmiljø.

 

OL-gull for lag i Sotsji

Og det er nettopp rollen som kulturbygger han legger vekt på når han skal beskrive sin beste prestasjon som utøver. Etter å ha levert stabilt gode resultater i verdenscupen i forkant av OL i Sotsji fikk han det ikke til å klaffe helt i de individuelle konkurransene.

- Jeg kom inn til de olympiske lekene som en reell medaljekandidat, siden jeg lå helt i toppen i verdenscupen sammenlagt. Jeg vant alt av treninger i hoppbakken og opplevde at det var høye forventninger til det jeg kunne prestere i OL. Det gjorde at jeg fikk høyt spenningsnivå. Jeg slet med å sove. Jeg hadde nok litt høye skuldre i begge de individuelle rennene. Jeg gjorde meg ikke bort og kom inn topp 10 i begge konkurransene. Men jeg skuffet i forhold til mine egne og andres forventninger, sier Klemetsen.

Etter to krevende individuelle konkurranser i den russiske OL-byen fikk han en opptur i den avsluttende lagkonkurransen. 

- Ja, jeg klarte å snu den negative trenden. Jeg snakket med psykologen på laget og jeg hadde en sovetablett liggende på nattbordet. De andre var utladet etter et godt OL, men jeg fikk opp energinivået i laget inn mot den avsluttende lagkonkurransen. Vi leverte en god laginnsats, hvor jeg hadde et godt bidrag, både i bakken og i sporet. Det bidro til at vi tok gull i lagkonkurransen. Jeg husker fortsatt hvordan jeg kastet meg rundt halsen på kongen av ren idrettsglede etter løpet, sier Klemetsen med et smil.

 

Trenger flere forbilder

Disse erfaringene tar han med seg i arbeidet for de nordnorske talentene. Her ser Klemetsen mange muligheter, men det er noen utfordringer som må løses om flere fra nord skal nå startstreken i OL.

- Hovedutfordringen er at det er for få i Nord-Norge som har vært på et høyt internasjonalt nivå. Det er for få som kan formidle hva som kreves for å nå helt opp, sier Klemetsen.

- Mentaliteten og råskapen i landsdelen ligger til rette for at vi skal utvikle topp internasjonale utøvere og talentene finnes helt klart, men det er fortsatt enkelte som mener at en må flytte sørover for å bli god. Ser du på landslagene er det mange av profilene som kommer fra små steder. Vi må ha de gode miljøene og trenerne med rett kompetanse. Klarer vi å få etablert en enda råere toppidrettskultur som igjen gjør det mer attraktivt for de beste å satse herfra, er det ingenting i veien for å bli best i verden i og fra Nord-Norge innenfor flere idretter.

- Vi har per i dag litt for få forbilder og preferanser for hva som kreves i miljøene – derfor blir det så viktig å legge bedre til rette for å utøve toppidrett, slik at det blir mer attraktivt for de beste å satse med base i nord, sier Klemetsen.

 


Håvard Klemetsen under VM i Falun. Foto - Morten Broks.jpg

Fordommer mot nordnorsk kompetanse

I vår var Håvard Klemetsen deltaker på Olympiatoppen Nord-Norges prestasjonskonferanse, som samler idrett, næringsliv, akademia og kultur i landsdelen. Synergiene fra slike møter ønsker Klemetsen å se mer av. Det kan i følge OL-mesteren bygge ned fordommene mot nordnorsk kompetanse innenfor idretten.

- Deltakelsen på Prestasjonskonferansen i vår viste meg at vi har en rekke dyktige ledere og utøvere i Nord-Norge, men vi har ikke vært flink nok til å ta denne kompetansen i bruk innenfor idretten. Jeg tror vi fortsatt har ubevisste fordommer mot nordnorsk kompetanse. Vi må tro mer på oss selv, lytte, være nysgjerrige og samarbeide enda bedre på tvers av miljøene. Det vil gagne både frontmiljøene som skal vise vei, og breddeidretten. De beste talentene og de dyktigste miljøene har alltid en fin balanse mellom tro på egne ferdigheter og ydmykheten til å skjønne at ingen sitter med hele fasiten selv, sier Klemetsen.

Han har selv vært usikker på om idretten i landsdelen har den rette kompetansen til å utvikle idrettsutøvere på topp internasjonalt nivå. De tankene har han lagt vekk, noe han mener er viktig om vi skal gi våre utøvere muligheten til å lykkes.

- Jeg flyttet selv sørover i ung alder fordi jeg etterhvert manglet anlegg og miljø for å ta steget videre innenfor min idrett. Selv om anleggssituasjonen er en utfordring og de små miljøene fortsatt sårbare, er det viktig at vi ser mulighetene og dyrker den fandenivoldske innstillingen og kompetansen vi tross alt har i landsdelen. En god start vil være å spørre seg selv: Hva kan jeg selv gjøre for å påvirke kvaliteten i min idrettshverdag?, sier Klemetsen. Helt til slutt legger han til:

- Men husk; så lenge idrettsgleden, trua på at vi har det som skal til og viljen til å gjøre jobben er til stede, ja da er det meste mulig!

    Filer

    Ingen relaterte filer.