Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Ingen blir best i verden alene!

Trine Lise Andersen leder Nord-Norges fremste fagpersoner på toppidrett. Sammen med teamet sitt i Olympiatoppen Nord-Norge gjør hun det mulig å bli best i verden og samtidig bo i Nord-Norge. En jobb hun elsker.

- Om toppidretten i Nord-Norge skal løfte seg må vi hvite hva som kreves for å bli best i verden. Dette er det fortsatt mange som glemmer. Vi må skaffe oss referanser fra de beste og vi må bruke den spisskompetansen som finnes i landsdelen. Ingen blir best i verden alene, sier Andersen.


Prestasjonskultur

Trine Lise Andersen sitter på studiekontoret sitt ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Korridoren i andre etasje på fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning deler hun med professorer og førsteamanuensiser i statsvitenskap. På arbeidsplassen til Trine Lise er det ikke statsvitenskap det handler om. Ved siden av lederjobben i Olympiatoppen fordyper Andersen seg i prestasjonskultur innenfor toppidretten.

- I avhandlingen min forsker jeg på utviklingen av prestasjonskultur. Jeg ser på dette med toppidrettens øyne. Jeg dykker ned i teorien rundt prestasjonskultur og spør meg hva en sterk prestasjonskultur ”egentlig” er? Og ikke minst; hvis vi skal skape en prestasjonskultur - hva må til?, sier Andersen.

Ved siden av jobben som leder for Olympiatoppen Nord-Norge arbeider Trine Lise Andersen med en doktorgrad i prestasjonskultur innenfor toppidretten ved Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske universitet.
Ved siden av jobben som leder for Olympiatoppen Nord-Norge arbeider Trine Lise Andersen med en doktorgrad i prestasjonskultur innenfor toppidretten ved Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske universitet.


Vil synliggj
øre kompetansen i Olympiatoppen

Hun har et brennende engasjement for nordnorsk idrett. Da hun tok jobben i Olympiatoppen Nord-Norge var det ut fra et ønske om å skape noe der det var blankt. Hun ønsket å bygge opp en toppidrettsorganisasjon i en landsdel hvor mange av de beste utøverne reiste sørover for å bli gode. Jobben startet med å bygge opp et team som kunne bidra med den nødvendige kunnskapen inn i de fremste prestasjonsmiljøene i nord.

- Jeg ønsker å komme dit hvor morgendagens talenter og dagens toppidrettsutøvere opplever at Olympiatoppen Nord-Norge bidrar med spisskompetanse som er nasjonalt og internasjonalt ledende. Vi har utrolig erfarne og kompetente fagfolk i vår organisasjon, men vi må bli flinkere til å synliggjøre den kompetansen vi har, sier Andersen.


Landets yngste spillende trener

Selv har hun en lang karriere innenfor den kvinnelige toppfotballen i Norge. Hun startet som spillende trener for osloklubben Bøler som 22-åring. Senere har hun trent fem toppserielag i Norge og et i Sverige. Hun har vært landslagstrener på ulike aldersnivå gjennom ni år, vært spillerutvikler i Akershus fotballkrets og hatt ansvar for trener-, leder- og spillerutvikling  i Norges Fotballforbund. Jobben som ansvarlig for topplederutdanningen i fotballen har hun permisjon fra. Den rollen har hun hatt i 16 år.

- Det var mange som syntes jeg var dum som gikk til Bøler fra Sprint/Jeløy. Da var jeg bare 22 år gammel og den yngste spillende treneren i norsk fotball. Men dette var starten på en utrolig spennende karriere som trener og leder innenfor idretten, sier Andersen.


Cup-gull og Champions League

Den viktigste meritten hun husker tilbake til er cup-gullet hun tok som trener for Kolbotn i 2007. Den gang så de 8523 tilskuerne på Bislet Stadion Kolbotn slå Asker i en tettspilt førsteomgang, men hvor Kolbotn dominerte etter pausen.

- Gull i cupen har Kolbotn ikke klart verken før eller siden. Etter seieren over Asker kom vi oss ut i Europa og fikk spille Champions League. Jeg husker vi tapte for Lyon, sier Andersen.

- Da jeg tok trenerjobben i Kolbotn ble jeg advart mot sterke personligheter som Solveig Gulbrandsen. Hun er den mest profesjonelle utøveren jeg har møtt. Hun stiller store krav til de menneskene hun har rundt seg - både trenere, ledere og medspillere. Denne egenskapen må vi som er trenere og ledere i toppidretten tørre å dyrke, og ikke støte fra oss. Jeg husker henne som en dedikert spiller med stor kraft.


M
øteplass på tvers av idretter

I dag er det nordnorsk idrett som får oppmerksomheten til fotballtreneren og idrettslederen. Drømmen er å skape en møteplass hvor trenere og utøvere innenfor ulike idretter møtes for å dele sin kompetanse og erfaring.

- Det hadde vært fantastisk å oppleve at en ballspillutøver var nysgjerrig på hvordan de beste individuelle utøverne jobber for å utvikle sin egen prestasjon. Kanskje kunne de til og med ta en treningsøkt sammen. Dette fungerer veldig godt på Sognsvann hvor de beste utøverne trener og lærer av hverandre. Da bør vi forsøke å få det til her i Nord også.

- Jeg har også lyst til å skape en trener-arena på tvers av idretter. En arena hvor for eksempel Simo Valakari (fotball), Edgar Broks (volleyball) og Kristian Skogstad (langrenn) kan møtes og lære av hverandre. Dette ville være en ny og meget spennende arena for topptrenerne i landsdelen, sier Andersen.


Gjenskape prestasjoner over tid

For hvis flere innenfor toppidretten i Nord-Norge skal ta de nødvendige stegene opp på et nasjonalt og internasjonalt nivå må vi, i følge Andersen, dele kunnskap og skape en kultur som hever kvaliteten i det daglige treningsarbeidet. Og vi må klare å gjenskape de store prestasjonene over tid.

- Å gjenskape en topp internasjonal prestasjon over tid er noe annet enn å vinne en viktig kamp eller berge plassen i eliteserien. Det er svært få i Nord-Norge som klarer å gjenskape internasjonale prestasjoner over tid. Kombinertløperen Håvard Klemetsen var på dette nivået. Langrennsløperen Finn Hågen Krogh er der i dag. Andreas Nygård kan bli den neste. Det samme kan en vel si om BK Tromsø, sier Andersen og legger til;

- Mulighetene er her, men vi er for dårlig til å gripe de. Da er ydmykhet  og nysgjerrighet to viktige stikkord. Nysgjerrig til å ville lære fra fagpersoner som er utenfor egen idrett og miljø. Og tilstrekkelig ydmykhet til å innse at man ikke sitter på alle de beste svarene eller løsningene selv.


Kompromissløs

- Du stiller tydelige krav til toppidretten i landsdelen. Du er ikke redd for å bli oppfattet som kritisk og negativ av andre idrettsledere i nord?

- Dersom jeg skal utøve godt lederskap gjennom min lederrolle i Olympiatoppen, er det en del av mandatet å utfordre og med det stille spørsmål som kan oppleves kritisk og for noen negative, sier Andersen.

- Dette krever tydelighet. Jeg har mange ganger fått ord på meg for å være «litt for tydelig», at jeg stiller for store store krav til omgivelsene. Dette kan være krevende for de jeg har rundt meg, men alt jeg sier står jeg rakrygget bak med en tydelig visjon: Det skal være mulig å bli best i verden og bo i Nord-Norge. Da må det å være kompromissløs være en del av «pakka».


Prestasjon, ikke resultat

Som leder i Olympiatoppen snakker hun stadig om gode prestasjoner til trenere og idrettsutøvere. Også næringslivet, kulturorganisasjoner og offentlig sektor er interessert i filosofien til toppidretten når de skal nå sine strategiske målsetninger. Det Andersen snakker mindre om er resultater.

- Mange utenfor idretten er bedre enn idretten på strategi og utvikling. Her både kan og bør mange idrettsledere være mer nysgjerrige. Men behovet for å dele på tvers går også den andre veien. Jeg har fått flere konkrete tilbakemeldinger om hvordan ulike organisasjoner, både i næringslivet og innen kultur, har fått et positivt forhold til å arbeide med egne prestasjoner gjennom Prestasjonskonferansen Nord. De har erfart at det er viktig å ha fokus på hva en god prestasjon er, i stedet for å fokusere på sluttresultatet. Når en arbeider målbevisst for å optimalisere prestasjonen til den enkelte medarbeider kommer resultatene av seg selv, sier Andersen og legger til;

- Men da må en vite hva som er en god prestasjon. Vi må kjenne referansene og ikke minst skape gode forutsetninger for utvikling.


Ønsker fortsatt samarbeid med
aktører utenfor idretten

Samarbeidet med næringsliv, kultur, det offentlige og akademia gjennom Prestasjonskonferansen Nord er en relativt ny del av Olympiatoppens virksomhet. Men med store muligheter for læring på tvers.

- Jeg opplever at klassiske musikere ofte har større disiplin, er bedre forberedt og mer fokusert når de trener enn mange idrettsutøvere. Det kan vi lære av. Idretten kan også lære mye av skuespillerne. Vi kan lære at følelser, tanker og handlinger henger sammen. Skuespillere er dyktige på å formidle følelser, noe jeg tror mange av oss andre forsømmer. Læring på tvers er en gjensidig prosess, sier Andersen. 

Nå håper olympiatopplederen at det gode samarbeidet mellom toppidretten, næringsliv, offentlig sektor, kultur og akademia kan fortsette også når det kommende året er omme.

- Ettersom vi nærmer oss jul har jeg lyst til å dele mitt største juleønske. Det er at Olympiatoppen Nord-Norge kan fortsette å foredle dagens talenter og bidra til å utvikle flere toppidrettsutøvere og trenere i Nord-Norge også etter 2018. Fra 2019 er prosjektmidler vi har fått fra våre tre fylkeskommuner slutt. Da er alt usikkert. Nå gjelder det å legge tilrette for at våre fagpersoner kan prestere optimalt hver dag. Da kommer økonomien på plass, som et resultat av den kvaliteten vi leverer. Håper jeg, avslutter Andersen.

    Filer

    Ingen relaterte filer.