Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Idretter

Har du lyst å bli god i idrett? Her finner du en oversikt over idrettslag i Rogaland som har idrettstilbud for mennesker med fysisk funksjonsnedsettelse. Idrettslagene har tett dialog og oppfølging med Olympiatoppen Sørvest. Ønsker du mer informasjon om paralympisk idrett, ta kontakt med Sarah Louise Rung.


PARA ROING
Pararoerne har faste treninger i Stavanger Roklub gjennom hele året. I sesongen er det faste dager med trening på Stokkavannet, mens det gjennom høsten og vinteren normalt er innendørs trening på romaskin, styrketrening og basistrening.

Kontaktperson Stavanger roklubb: jostein.opsal@gmail.com
Para rotrener Stavanger roklubb: Line Sørbø: line.sørbo@lyse.net
Per Helge Brun – Svendsen – prosjektleder para roing i Norges roforbund: PerHelge.Brun-Svendsen@roing.no

PARA DRESSUR
Ridetilbud kan tilpasses funksjonshemmede i alle aldre. Ridningen bør drives av en ridelærer.
I dag er det tre ara ryttere representert i Soma ryttersortklubb.

Ønsker du å vite mer om mulighetene innen ridning ta kontakt med:
Norges rytterforbund: Ingeborg.simensen@rytter.no
Soma ryttersportklubb: soma.ryttersportsklubb@gmail.com

PARA SVØMMING
«Alle har behov for å bevege seg og bruke kroppen i fysisk aktivitet. Det handler ikke om hva du kan gjøre på land, men hva du KAN gjøre i vann! ALLE kan bevege seg i vann og alle kan føle mestring i vann! Vann gir motstand, gir oppdrift, vann er alltid i bevegelse. I vann kan vi flyte. Vannets egenskaper gir et «hav» av muligheter for aktiviteter for alle mennesker.
Svømming er en idrett og en aktivitet som de aller fleste kan drive med, uansett funksjonsnedsettelse. Det er ikke behov for hjelpemidler, og for eksempel rullestoler og proteser ligger igjen på land. Svømming er frihet i vann!» 

Ønsker du eller kjenner du noen som vil lære å svømme? Eller kan du svømme og ønsker å trene for å konkurrere? I Norge har vi over 280 svømmeklubber og stadig flere av disse har eller ønsker å gi et tilbud om kurs og trening for de som trenger litt ekstra tilrettelegging.
Ta kontakt med din lokale svømmeklubb eller til Kristin Homb for å høre hvilke svømme muligheter som finnes for deg med nedsatt syns- eller funksjonsevne.
Kontaktinfo for para svømming, Norges svømmeforbund: Kristin.homb@svomming.no

PARA - RULLESTOLTENNIS
Er du ute etter en idrett som gir deg fysisk aktivitet, lek og samvær med likesinnede? Da er tennis i rullestol noe for deg.Stavanger tennisklubb har trening i rullestoltennis hver onsdag i Stavanger tennishall fra kl. 20.00 – 22.00. Klubben har i dag fire aktive para utøvere i klubben.Hvordan fungerer rullestoltennis?

Spillet foregår på vanlige tennisbaner men med en vesentlig forskjell fra vanlig tennis, ballen kan sprette 2 ganger. Man kan spille i en innledende fase i sin egen rullestol for å se om det er en aktivitet man ønsker å drive med fremover. Etter en innledende fase på 3-6 måneder er det naturlig å tenke på å bestille seg en tennis rullestol. Disse har ekstra bakhjul, cambring på 12-20 ´´ og man sitter dypt i stolen. Stolene er utstyrt med flere festebelter slik at man stolen blir godt forbundet med kroppen. Er man ustabil i overkroppen er det vanlig å bruke mavebelte for å bli mer stabil i sittestilling.For å kunne delta som konkurranse utøver må man ha en skade som gjør at man ikke kan delta i vanlig tennis. Det er delt inn i 2 klasser, Para og Quad. Para klassen som er den største omfatter skader eller pareser i ben. I denne klassen er det ryggmargsskadde, polio, amputasjon og ryggmargsbrokk som er de vanligste skadene. I Quad klassen har man skader/nedsatt funksjon i både i ben og armer. Man kan ha inkomplette skader i begge klasser. Den er en egen klassifiseringsnorm som administreres internasjonalt via ITF.

Kontaktperson Norges tennisforbund: einar@tennis.no
Daglig leder, Stavanger tennisklubb: Cezar Johansson cezar@stavangertk.no  -tlf. 90764804
Para trener Stavanger tennisklubb:  anna@stavangertk.no

PARA SKYTING

Skyting er en utmerket idrett for personer med fysiske funksjonsnedsettelser og synsnedsettelser. Det finnes ulike hjelpemidler som kompenserer for funksjonshemmingen, for eksempel skytebord og støtte. For å få til en mest mulig rettferdig konkurransesituasjon blir funksjonshemmede utøvere klassifisert. Det vil si at de blir delt inn i ulike klasse vurdert ut ifra funksjonsnivå. Det er per i dag konkurranser for de funksjonshemmede skytterne på 10m luftrifle og pistol, 15m miniatyrrifle, 25m pistol og på 50m for både pistol og rifle. NSF har en egen integreringskonsulent som jobber med funksjonshemmede som hjelper klubbene våre når det trengs. Send en e-post til nsf @ skyting.no dersom laget ditt har noen spørsmål angående SH-skyting.
Klassifisering
NSF har 2 klassifisører. Når en klubb har nye SH-skyttere melder de ifra til integreringskonsulenten, som da sender et skjema som må fylles ut av utøvernes fastlege. Deretter avtales det et møte med klassifisøren, disse møtene finner sted 2 ganger i året, ett på høsten og ett på våren. Frem til utøverne er klassifiserte kan de delta i Åpen Klasse.

Ønsker du å begynne med para skyting? Ta kontakt med din lokale klubb, eller med para ansvarlig i Norges skytterforbund Malin.westerheim@skyting.no
Noen aktuelle klubber med para aktivitet i dag:
Sola pistolklubb – post@solapk.no
Hafrsfjord pistolklubb – post@h-p-k.no
Stavanger pistolklubb - post@stavangerpk.no

 

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Para roing, Stavanger Roklub
  • Para dressur, Soma rytterklubb
  • Para svømming, Norges svømmeforbund
  • Para skyting
  • Para rullestoltennis, Stavanger Tennisklubb