Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Digitalt samhold og samarbeid

Korona gjør at trenere og utøvere må tenke nytt for å holde på treningskvaliteten. Les Kristoffer Brun og Aida Dahlens tanker om digital trening.

I slutten av mars fikk roeren Kristoffer Brun, bordtennisspilleren Aida Dahlen og resten av sommeridrettsutøverne beskjed om at OL og Paralympics i Tokyo utsettes ett år. Brun legger ikke skjul på at luften gikk litt ut av ballongen etter at han fikk nyheten, men han ønsker å bruke tiden på å remobilisere.

– Dette er en ypperlig anledning for å trene mer lystbetont, og trene mer på det jeg vet at må forbedres, sier Brun. – For eksempel har vi basistrening med Lars-Arne Andersen på video. Det er gøy, og det trengs absolutt.

Daglig treningskvalitet

For både utøverne og Olympiatoppen er daglig treningskvalitet en viktig del av toppidrettshverdagen. Selv om digital treningsveiledning er nytt for Dahlen og Brun, og begge foretrekker den menneskelige kontakten de får i en vanlig treningssituasjon, er de enige om at det fungerer for å holde kvaliteten oppe i den pågående situasjonen.

– Dette er en fin løsning i disse tider. Jeg får opprettholdt et godt samarbeid med trenerne, frem til jeg får mulighet til å trene sammen med dem fysisk igjen. Jeg er imponert over hvor mange som er opptatt av at jeg skal ha det best mulig, sier Aida Dahlen.

Hun får støtte fra Kristoffer Brun, som legger til at den digitale treningsveiledningen øker kvaliteten på treningene hans betraktelig. Han mener at det å få oppfølging via digitale verktøy, gjør at han utfører øvelsene like nøyaktig som om han skulle trent på Olympiatoppen, og at det fungerer bedre for ham enn å kun få et program som skal gjennomføres på egenhånd.

Kreative løsninger

Når alle treningssentre og normale treningssteder er stengt, er det viktig å finne alternative løsninger for å opprettholde treningen. Brun forteller at han er blitt flinkere til å bruke naturen, og kommer seg enda mer ut i skog og mark for trening. Her henger han opp slynger ute i skogen for å trene styrke ute. I tillegg bruker han utendørs treningsparker.

– Det er mye bra trening man får gjort med egen kroppsvekt og riktige øvelser. Det handler om å se muligheter i stedet for begrensninger, sier roeren.

Han understreker også at dersom man er flink, kan denne typen trening bli uhyre effektiv. I tillegg til at det er et verktøy man kan ha med seg overalt, så er veien fra restitusjon til trening veldig kort, siden man trener mye hjemme.

Aida Dahlen får ikke spilt mye bordtennis i denne perioden, men bruker tiden på å legge et godt grunnlag med basistrening. For hennes del blir det mye jobbing med strikk, minibånd og trappeløp. Selv om hun ikke har like mye utstyr tilgjengelig som hun er vant med, finner hun kreative løsninger. Blant annet har en av grytene hennes fått et nytt bruksområde.

– Jeg har en jerngryte hjemme, som jeg bruker til styrketrening. Jeg hadde en økt med Lene Puntervold, og hun spurte om jeg hadde noe tungt jeg kunne bruke til knebøy. Det er jo litt vekt på den jerngryta, så den fungerer fint, ler hun.

Kjenner på samholdet

Den nye, digitale treningshverdagen til utøverne gjør også at de får opprettholdt noe av samholdet med andre utøvere. Begge er vant med å trene sammen med andre og setter pris på den «pushingen» de får da. Selv om digitale verktøy ikke kan erstatte dette helt, er de begge enige om at det hjelper for å opprettholde samholdet.

– Vi er jo et lag som er mye samlet og mye sammen hver dag, sier Kristoffer Brun. – Selv om digital trening er relativt nytt for oss, er det noe vi kan ta med oss videre. Vi må være kreative, og finne nye måter å utfordre hverandre og samarbeide på, til tross for situasjonen.

Han får støtte av Dahlen:

– Jeg tenker at dette er ganske fint. Vi har faste basisøkter én gang i uken, som gjør at jeg får holdt kroppen i gang. Det er lettere å trene effektivt og godt når det er andre der, og jeg kjenner på et samhold med de andre utøverne som er med på økten. Det er veldig hyggelig, sier hun.

Den tunge beskjeden

Til sommeren skulle egentlig Kristoffer Brun deltatt i OL og Aida Dahlen  i Paralympics, men på grunn av koronaviruset, er dette utsatt ett år. Begge er ærlige på at det var en tung beskjed å få, og at det endrer både hverdagen og motivasjonen.

– Jeg føler at jeg går fra hundre til null, og det er litt vanskelig å takle. Men situasjonen er den samme for alle, så det er ikke noe jeg får gjort noe med. Jeg må bare bruke tiden til å bli enda bedre, sier Dahlen.

Med en avlyst konkurransesesong, en helt åpen kalender og et mål som er forflyttet halvannet år, er roeren Kristoffer Brun klar på hva han skal gjøre:

– Både jeg, makkeren min, og hele rolandslaget, hadde jo fristilt hverdagen de neste fire månedene, for å spisse formen inn mot OL. Vi har som regel samling i påsken, men nå er kalenderen helt åpen – så hva gjør man da? Jeg skal i alle fall utnytte det og gjøre påsketing, som ikke er på påskefjellet, understreker han.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Aida Dahlen bruker jerngryte i styrketreningenAida Dahlen finner kreative løsninger på styrketreningen hjemme (foto: privat)
  • Aida Dahlen bruker jerngryte i styrketreningenAida Dahlen bruker jerngryte i styrketreningen (foto: privat)
  • Aida Dahlen bruker jerngryte i styrketreningenAida Dahlen i godt driv hjemme (foto: privat)
  • Bordtennisspiller Aida Dahlen trener med grytekluter under knærne i hjemmetreningenBordtennisspiller Aida Dahlen bruker grytekluter i hjemmetreningen (foto: privat)
  • Aida Dahlen trener knebøy hjemme med en tung jerngryteAida Dahlen trener knebøy hjemme med en tung jerngryte (foto: privat)
  • Kristoffer Brun har en økt med Lars-Arne Andersen på FaceTimeKristoffer Brun har en økt med Lars-Arne Andersen på FaceTime (foto: Lars-Arne Andersen)
  • Kristoffer Brun og Lars-Arne Andersen under en økt på FaceTimeKristoffer Brun og Lars-Arne Andersen under en økt på FaceTime (foto: Lars-Arne Andersen)
  • Kristoffer Brun og makker Are Standli ute på Voldsløkka (foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
  • Kristoffer Brun ute på VoldsløkkaKristoffer Brun ute på Voldsløkka (foto: Heiko Junge / NTB scanpix)