Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Ett ekstra år med trening

Triatlet Kristian Blummenfelt er halvveis i karantenetiden, og skulle egentlig trent mot OL om fire måneder. Nå er fokus allerede på 2021.

Etter et treningsopphold i Spania ble Kristian Blummenfelt satt i to ukers karantene. I løpet av den første uken har målet endret seg fra Tokyo 2020 til Tokyo 2021. Nå har han funnet oppskriften på å tenne gnisten igjen og holde motivasjonen oppe: Gamle konkurranseklipp på YouTube.

– Denne situasjonen er tøff for de aller fleste, og da gjelder det å jobbe med og være bevisst på hva som skal til for å motivasjonen oppe. Jeg finner frem noen gamle konkurranser på YouTube. Det hjelper å mimre tilbake for å beholde gnisten og sulten.

Her finner du linker til mentale råd for å håndtere koronasituasjonen som utøver.

Og gnisten er spesielt viktig å for idrettsutøvere å beholde i den situasjonen som Norge og verden befinner seg i akkurat nå. Samtidig gjelder det å være løsningsorienterte og kunne omstille seg raskt. Det har toppidrettsutøvere og støtteapparatene bevist at de definitivt er.

For triatleten fra Bergen består nå treningshverdagen av hjemmetreninger med sykkel på rulle, basistrening på Skype med Olympiatoppens fagkonsulent Lars-Arne Andersen og andre triatlonutøvere, samt løping ute alene. Egentlig skulle han vært på treningsleir i Sierra Nevada og forberedt seg til konkurranse i Bermuda. Slik er det ikke.

– Det viktigste er å forstå og innse at dette er en ekstra utfordring. Det må vi ta innover oss og akseptere, men deretter må vi bare gjøre det beste ut av det, sier han.

Mer fokus på grunntreningen

Den pågående situasjonen med utsatte OL og Paralympics, karantener og avlyste konkurranser, fører også til at Blummenfelt og de andre triatletene må endre treningsstrukturen.

Kristian er tydelig på at de er nødt til å akseptere at det er lenge til konkurranse. Vanligvis må de være i form fra mars til september, men slik er det ikke nå. Da må treningsopplegget legges om slik at kroppen ikke er konkurranseklar om to uker.

– Vi er akkurat ferdig med en lang vintersesong, sier han. – Så kommer dette rett før vi skal begynne å konkurrere igjen. Det er som om vi får slengt en ny vinter rett i fleisen.

Likevel er han tydelig på at dette ikke gjør noe med motivasjonen hans, og han setter pris på at han får beskjeden såpass tidlig. Det gjør det enklere for ham å omstille seg med én gang.

– Nå handler det om å legge en ny treningsplan, og gjøre seg klar for å legge grunnlaget frem mot neste år, sier han.

For Blummenfelt og resten av triatletene blir dette en god ressursperiode der de kan få gjort grunnarbeidet frem til konkurransene starter igjen.

– Vi kommer til å være veldig godt trent når vi får begynt å konkurrere igjen, understreker han.

Rutiner i treningshverdagen

For å kunne være i god form når konkurransene starter igjen, og selv om OL er flyttet til neste år, er det viktig for Blummenfelt og andre toppidrettsutøvere å opprettholde visse rutiner i treningen. Gjennom faste Skype-treninger med Olympiatoppens Lars-Arne Andersen og flere økter med trenerteamet, får Blummenfelt en struktur på hverdagen og treningene som han mener er nødvendig for ham. I tillegg får han opprettholdt mye av treningen.

– Treningen blir selvfølgelig ikke helt den samme som den hadde vært om vi trente sammen, men trenerne er veldig flinke til å passe på at øvelsene blir utført riktig. Enn så lenge fungerer dette veldig bra, og jeg opplever at det er god kvalitet på øktene, sier han.

Selv om hjemmetrening og karantene er nytt for triatleten, er han godt vant med digital oppfølging. Hovedtreneren hans bor i Oslo mens han selv er bosatt i Bergen. Det gjør de digitale verktøyene viktige – også i en normal treningshverdag.

– Selv om dette også er måten vi vanligvis løser det på, tror jeg vi har mer kontakt nå enn noen gang tidligere, sier en humoristisk Blummenfelt. 

Kunsten å tenke positivt

En ny «vinter» setter motivasjonen og den mentale jobbingen på prøve. Derfor forsøker Kristian å tenke på de positive og gode tingene i stedet. Han får blant annet en lengre periode hjemme, noe han sjelden har på denne tiden. I tillegg er dette tiden for å sette seg nye og litt andre typer mål enn tidligere.

Triatleten sier at det er viktig for ham å sette seg spesifikke mål for hva han skal bli bedre på i løpet av denne tiden. Da blir det også mer gøy å trene alternativt fremover. Akkurat nå er det svømmingen som er fokuset:

­– Når jeg kommer tilbake i bassenget skal muskulaturen være såpass klar at jeg skal være tilbake i svømmeform i løpet av én uke. Det er målet!

En stor mulighet

Ifølge Blummenfelt kan utsettelsen av OL være positivt. For hans egen del blir det en ressursperiode der han får lagt et enda sterkere grunnlag før OL.

– Enten kan jeg falle bakpå eller komme styrket ut av det. Jeg velger å prøve på sistnevnte, sier han.

I tillegg mener Kristian at dette kan være en gylden mulighet for yngre utøvere. Han husker selv hvor mye ett år med ekstra trening kan bety, og sier at han var i mye bedre form i 2017 enn under OL i Rio de Janeiro i 2016.

– De yngre utøverne får faktisk ett år ekstra med trening, og det ene året kan utgjøre en vanvittig forskjell. Kommer man fra ungdomsårene og ligger på vippen, så kan man faktisk bruke denne perioden til sin fordel, sier han.

Men han lar seg ikke skremme av de yngre utøverne som muligens kan komme opp i løpet av dette året. Han er klokkeklar på målet for OL i Tokyo i 2021:

– Jeg skal vinne! Det er det samme målet jeg har hatt de siste ti årene. Om jeg er 26 eller 27 når jeg vinner OL-gull spiller ingen rolle.

Les hvordan fire andre toppidrettsutøvere løser utfordringene med hjemmetrening

    Filer

    Ingen relaterte filer.

    • Kristian Blummenfelt i aksjon under en tidligere konkurranseKristian Blummenfelt i aksjon under en tidligere konkurranse (Foto: Paul Kenney / Santara groupe)
    • Triatlet Kristian Blummenfelt sykler hjemme på rulle Triatlet Kristian Blummenfelt sykler hjemme på rulle (Foto: Privat)
    • Kristian Blummenfelt holder svømmeteknikken ved like Kristian Blummenfelt holder svømmeteknikken ved like (Foto: Privat)