Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Toppidrettsutøvernes hjemmetrening

Det går mot utsettelse av OL og PL, men treningshverdagen går videre. Slik trener fire norske toppidrettsutøvere.

Toppidrettsutøvere er problemløsere. Den krevende koronasituasjonen gjør det nødvendig for utøverne å finne alternative treningsmåter, slik at de kan følge smittevernrådene og stå samlet med resten av nasjonen i kampen mot koronaviruset. Birgit Skarstein har romaskin i stua, Tommy Urhaug trener bordtennis hjemme med robot, Felix Baldauf har bygget treningsrom i trenerens garasje og Ola Stunes Isene har diskosring på gården til foreldrene. Slik har de løst utfordringen.

Gårdstrening

I en normal situasjon ville Felix Baldauf hatt bryteøkter og konkurrert i Ungarn, Tommy Urhaug ville vært på treningsleir med andre nasjoner, og Birgit Skarstein ville kjørt fellesøkter med resten av rolandslaget – enten i båt eller på ski.  For Ola Stunes Isene, i motsetning til de tre forannevnte, er ikke treningssituasjonen veldig annerledes enn hva han er vant med. På foreldrenes gård får han fortsatt gjennomført de samme øvelsene og får gjennomført gode økter. Han får til og med trent diskos både ute og inne.

– En av de beste diskosringene jeg vet om, er den diskosringen som er på plenen foran huset, sier Ola. – Det var farfar som støpte ringen, og så pusset faren min og jeg den opp for et par år siden. Nå har vær og vind pusset den slik at den er perfekt!

I tillegg har han en presenning inne på låven, som han bruker for å få kastet innendørs. Dette gjør at han slipper å kaste ute i dårlig vær, men også at han kan få inn flere kast. Han forklarer at det kan være gjørmete på jordet, og at det dermed kan bli dårlig kvalitet på kastingen om han skal kaste mange diskoser ut i gjørma for så å hente dem igjen. Da er det fint med muligheten til å kaste innendørs – spesielt nå som alle hallene er stengt.

Hjemmetrening på foreldrenes gård er ikke noe nytt for Ola. Før han begynte å trene på treningsstudio, trente han kun hjemme i treningsrommet på gården. Han sier at det føles litt som å gå tilbake i tid.

– Sånn som det ser ut nå, har jeg alt jeg trenger på gården til foreldrene mine. Da kan jeg fokusere på å ha kvalitet på treningene mine her, og så kan jeg bidra til fellesskapet ved å holde meg hjemme.

Han forteller om litt improvisering og en tilnærming om å «gjøre det beste ut av det» for hver økt. Treningsrommet på gården har ikke alle de samme fasilitetene som et treningsstudio, men han har det han trenger. I tillegg til noe eget utstyr, som han har hatt fra tidligere, har han også fått låne utstyr fra Olympiatoppen og andre treningspartnere.

– Jeg har fått den hjelpen jeg trenger fra Olympiatoppen og foreldrene mine, og jeg er veldig heldig som kan gjennomføre treningene såpass bra. Det at jeg har mindre utstyr tilgjengelig, gjør jeg at jeg kjører flere relevante øvelser, og sånn sett får jeg høyere kvalitet på treningene.

I trenerens garasje

En annen som har tatt i bruk alternative treningsfasiliteter, er bryter Felix Baldauf. Etter å ha kommet hjem fra et treningsopphold i utlandet, er både han og treneren hans i karantene. Derfor har de bygget en egen gym i trenerens garasje.

– Det er en liten Rocky-følelse over det hele, og jeg får en ekstra «boost» av å trene her. Det er nå jeg skal trene hardest, forklarer Felix. 

Korona setter en stopper for OL-kvalifiseringer for Felix og de andre bryterne, så han jobber mye med å holde hodet kaldt og ikke stresse over situasjonen. Så lenge Felix er i karantene, får han ikke trene  bryting, og dermed er hovedfokuset nå fysisk trening og utholdenhet, og de kjører mange sirkeløkter som kan minne om bryting.

– Det gjelder å være kreativ, samtidig som vi utviser ansvar og ikke oppsøker andre mennesker nå som vi er i karantene, sier Felix. – Dette er likt for mange utøvere i andre land. De får heller ikke trene organisert, så vi er nødt til å gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg jobber i alle fall for at jeg skal trene best av alle når det kommer til alternativ trening.

Den store kontrasten

For roeren Birgit Skarstein betyr situasjonen at hun er nødt til å trene mer på egenhånd enn hun normalt ville gjort. Den detaljerte planen frem mot sommeren inkluderte mye fellestrening og trening i båt. Slik blir det ikke nå.

– Det er en stor kontrast å trene alene kontra hva jeg er vant med, men det er en god øvelse, siden jeg skal reise som eneste norske roer til Paralympics, sier hun.  – Jeg er vant med å være i et veldig sosialt miljø med mye struktur og rutine, hvor vi trener sammen, hjelper hverandre og pusher hverandre på trening. Det er selvfølgelig krevende å ikke ha det fellesskapet, men jeg vil ikke utsette noen for eventuell smitte. Jeg holder meg derfor til trening innendørs alene så lenge jeg har karantene, slik at jeg kan utvise solidaritet med resten av samfunnet.

I leiligheten sin har Birgit nå fått satt opp en egen romaskin og stakemaskin, og hun trener noen styrkeøvelser for å bevare formen. Men hun er klar på at det er større fordeler ved å trene sammen:

– Når vi trener sammen og drar på romaskin, hjelper det å ligge i samme rytme. Da drar vi økta i lag, og det kjennes ut som om vi flyter på en bølge. Det blir veldig stille når det kun er meg.

Selv om det er en ny treningshverdag for Birgit, er hun tydelig på at hun beholder roen. Hun bruker ikke krefter på noe som ligger utenfor hennes kontroll. Nå er håpet at hun kommer seg ut i båt om ikke for lang tid, men frem til da er det romaskin i stua som gjelder. 

Robotsparring

Med to små barn hjemme, blir treningssituasjonen litt annerledes for bordtennisspiller Tommy Urhaug. Med bordtennisbord og en robot som skyter ut baller, får han den nødvendige bordtennistreningen nå som både treningsleirer og turnering er avlyst.

– Jeg har veldig lite å klage på. Jeg får holdt meg i gang, og gjort nesten det jeg vil hjemmefra, sier Tommy. – Det blir selvfølgelig ikke den samme roen med to små unger, men de får bli med på den fysiske treningen, og jeg føler egentlig at det går greit. I tillegg har vi som toppidrettsutøvere også et ansvar i denne situasjonen, og derfor holder jeg meg hjemme slik det oppfordres til.

Han legger ikke skjul på at de turneringene og treningsleirene som nå er avlyst, er ganske viktige for ham. Det er her han får trent mot andre gode spillere i rullestol, og får testet konkurranseformen mot noen av verdens beste. Likevel er han tydelig på at det er likt for alle og at han gjør det beste ut av situasjonen. I tillegg sitter treneren hans i karantene i Russland, slik at han må styre det meste av opplegget selv. Uten at det påvirker ham nevneverdig.

– Jeg har stort sett styrt det selv hele karrieren, så det er ikke en veldig stor utfordring. Men jeg har jobbet svært godt med treneren min de siste årene, og det har gitt resultater. Nå tar vi dialogen digitalt, så jeg blir fulgt godt opp selv om vi sitter i forskjellige land, sier han.

– Det er selvfølgelig en stor endring i treningsarbeidet, men jeg velger å fokusere på at jeg får trent, holdt meg i gang og spilt bordtennis. Så tar vi tiden fremover som den kommer.

Reiser ikke til OL og PL for å delta

For alle de fire toppidrettsutøverne er OL og Paralympics det største målet i år. Ola Stunes Isene har vært i finalen i både EM og VM, og forteller at det er de samme utøverne som skal være med til OL. Da er målet å bli topp åtte.

– Tidligere har jeg måttet kaste langt tidlig for å kvalifisere meg, men nå er jeg god nok så jeg er ikke nødt til å fokusere på et kvalifiseringskrav. Det blir en annerledes innstilling, og det er spennende å gå inn i et mesterskap der jeg vet jeg er med, og må prestere når det gjelder.

Både Tommy Urhaug og Birgit Skarstein er klokkeklare på hva deres mål er: Medalje!

– Jeg vil ta medalje, sier Birgit. – Det er det jeg har jobbet for i mange år, og fremdeles jobber med, selv om jeg ikke får vært i båt eller trent akkurat slik jeg vil. Jeg skal i alle fall gjøre så godt jeg kan med det jeg har, og gjøre det beste ut av det jeg kan gjøre noe med.

– Målet er selvfølgelig å være med og kjempe om medaljene, ellers hadde jeg ikke holdt på med dette etter såpass mange år. Det er det jeg jobber mot, og det er et realistisk mål som absolutt er mulig, sier Tommy. 

For Felix Baldauf er situasjonen fortsatt uavklart. Han skulle sikret OL-billetten under den europeiske kvalifiseringen i Ungarn i mars, men den er nå utsatt.

– Det første målet mitt er å få den OL-billetten. Dersom jeg får den, er selvfølgelig målet medalje. Jeg reiser ikke til OL for å delta, sier han.

 

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Ola Stunes Isene kaster diskos inne på låven på gårdene til foreldreneOla Stunes Isene kaster diskos inne på låven på gårdene til foreldrene (foto: Privat)
  • Ola Stunes Isene trener styrke inne på låvenOla Stunes Isene trener styrke inne på låven (foto: Privat)
  • Ola Stunes Isenekaster diskos ute på jordet Ola Stunes Isenekaster diskos ute på jordet (foto: Privat)
  • Ola Stunes Isene trener styrke inne på låvenOla Stunes Isene trener styrke inne på låven (foto: Privat)
  • Ola Stunes Isene viser frem styrkerommet inne på låven til foreldreneOla Stunes Isene viser frem styrkerommet inne på låven til foreldrene (foto: Privat)
  • Felix Baldauf trener i garasjen til treneren sinFelix Baldauf trener i garasjen til treneren sin (foto: Eren Gjægtvik)
  • Felix Baldauf trener styrke i garasjen til treneren sinFelix Baldauf trener styrke i garasjen til treneren sin (foto: Eren Gjægtvik)
  • Birgit Skarstein ror på romaskin i stuaBirgit Skarstein har romaskin i stua (foto: Privat)
  • Tommy Urhaug løser utfordringen med to barn og hjemmetrening Tommy Urhaug løser utfordringen med to barn og hjemmetrening (foto: Privat)
  • Tommy Urhaug trener styrke hjemmeTommy Urhaug trener styrke hjemme (foto: Privat)
  • Tommy Urhaug løser utfordringen med to barn og hjemmetreningTommy Urhaug løser utfordringen med to barn og hjemmetrening (foto: Privat)