Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Olympiapodden diskuterer Tokyo-varme

Den nyeste episoden av Olympiapodden handler om varme og hvordan kroppen reagerer når den skal prestere i uvant klima.

Én av Olympiatoppens oppgaver er å bidra til at utøverne er best mulig forberedt, og kan komme til OL og Paralympics og prestere på sitt beste. Når de norske troppene inntar Tokyo til sommeren, møter de en varme og luftfuktighet som de ikke er vant med til daglig. 

– Vi har allerede jobbet noen år med å tilpasse oss og lære hvordan vi skal være best mulig forberedt på å møte disse forholdene, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk, fagsjef prestasjon i Olympiatoppen.

Varmeakklimatisering

Blant annet har Olympiatoppen bygget et klimarom slik at utøverne kan trene i den samme varmen og luftfuktigheten som møter dem i Japan.

Ida Siobhan Svendsen er fagkonsulent utholdenhet i Olympiatoppen, og er gjest i den ferske episoden av Olympiapodden. Hun forklarer hva som skjer med kroppen når den skal prestere i et varmt klima:

– Alle cellene og prosessene i kroppen er skapt for å fungere best på rundt 37 grader, som er normal kroppstemperatur. Når kroppstemperaturen begynner å øke utover det, så går alle disse prosessene ganske mye tregere.

Heldigvis for de norske OL og Paralympics-troppene er det mulig å forberede kroppen på uvante temperaturer og luftfuktighet.

– Kroppen har en utrolig evne til å tilpasse seg ulike klima. Dersom man gjennomfører en god varmeakklimatisering så har man mulighet til å komme i nærheten av det man presterer i temperert klima, fortsetter Svendsen.

Lå som et slakt etter første økt i Tokyo

I tillegg til Svendsen, gjester sandvolleyballspiller Anders Mol Olympiapodden. Mol og partneren Christian Sørum vant prøve-OL i Tokyo, og fikk dermed en forsmak på hva som venter dem til sommeren. 

– Den første økta i Tokyo, lå jeg som et slakt fordi det var så tungt, og jeg klarte nesten ikke å puste. Men dag fem da vi begynte turneringen så var kroppen min allerede ganske godt tilpassa det klimaet, sier Mol. 

Hør den nyeste episoden av Olympiapodden for mer informasjon om hvordan kroppen reagerer på varme og hvordan Olympiatoppen har jobbet med akklimatisering frem mot OL og Paralympics i Tokyo 2020.

Olympiapodden finner du på:

SoundCloud

iTunes

Spotify

    Filer

    Ingen relaterte filer.