Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

«Vi må tørre å rekke opp hånda»

30 år gamle Siri Moseng Reiersen vil være en trener som ser mennesket bak prestasjonene. I 2019 var hun med på Trenerløftet.

Etter et lite «push» fra kjæresten og sterke anbefalingsbrev fra klubben og Skøyteforbundet, søkte Siri Moseng Reiersen på Olympiatoppens program, Trenerløftet. Programmet, som ble opprettet takket være ni millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, har til hensikt å bidra til kompetanseheving for unge, talentfulle trenere. Det skal være med å utvikle neste generasjons trenere, slik at de skal bli bedre til å støtte morgendagens toppidrettsutøvere.

– Det å komme inn på Trenerløftet er det beste som kunne skjedd, sier Moseng Reiersen. – Jeg fikk en skikkelig «boost», og det ga meg den støtten jeg trengte til å være tydelig og satse på mine egne ambisjoner.

Tok et steg av gangen

Moseng Reiersen er tidligere skøyteløper, og hun vet hva som kreves for å lykkes i idretten. Etter at hun la skøytene på hylla i 2015, var hun fast bestemt på å bidra inn i det norske skøytemiljøet.

– Jeg bestemte meg for å gi meg på topp og mens skøyter fortsatt var gøy, slik at jeg kunne gi noe tilbake til idretten jeg er så glad i, forklarer hun.

Trenerkarrieren startet et drøyt år etter at hun ga seg som utøver. Hennes første trenerjobb var på deltid for barn én gang i uken i Asker Skøyteklubb. Deretter fikk hun bare mer og mer ansvar, og i 2018 tok hun enda et steg i trenerkarrieren, da hun startet å trene de litt eldre skøyteløperne i klubben.

– Jeg sa fra at jeg hadde lyst til å gjøre noe mer enn å trene de aller minste. Jeg er nok ikke best på å lære bort til de yngste – jeg er best når det er noen som kan gå på skøyter fra tidligere, og vi kan jobbe med teknikk og utvikling.

Fra barnetrener til juniorlandslagstrener

Da Moseng Reiersen fikk plass i Trenerløftet, fikk hun en veileder – en erfaren trener som skulle hjelpe henne å utvikle seg. Odd-Ivar Nyheim har lang erfaring som trener, samt med å utvikle og utdanne nye trenere. Fra 1995 til 2000 var han juniorlandslagssjef i Norges friidrettsforbund. Nå var det Moseng Reiersens tur til å bli veiledet av den erfarne friidrettstreneren.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk Odd-Ivar som veileder, sier Moseng Reiersen. – Vi passet godt sammen fra første gang vi møttes, og han har «pushet» meg til å være tydelig på hva mine ambisjoner er, og faktisk tørre å si dem høyt.

For Moseng Reiersen ble samarbeidet med Nyheim et vendepunkt i trenerkarrieren. Hun var tydelig på ambisjonene sine og hva hun ville oppnå. Stipendet, som hun fikk tildelt, visste hun med én gang hva hun ønsket å bruke til: Hun ville følge sprintlandslagstreneren Jeremy Wotherspoon.

– Landslaget har vært superpositive fra dag én, og det var ikke noe problem å få følge landslagstreneren, sier Moseng Reiersen.

Så kom beskjeden: Hun var ønsket som juniorlandslagstrener. Den utfordringen tok hun på strak arm.

– Forbundet mitt har ønsket å satse på unge trenere. De har stolt på at det jeg har gjort er riktig, og jeg opplever at jeg har blitt heiet på, sier en beskjeden Moseng Reiersen.

Se hele mennesket

Trenerløftet handler om mer enn bare å følge egne ambisjoner – det handler også om utvikling. Moseng Reiersen er tydelig på at hun ønsker å være en trener som ser mennesket bak prestasjonene, ikke bare tider og resultater.

Den filosofien kan det virke som om hun har fått forsterket gjennom samarbeidet med Odd-Ivar Nyheim:

– Odd-Ivar så meg som menneske og trener, han så mine behov og hvor jeg ville. Vi har ikke snakket om skøyter, tider eller teknikk, men hvordan jeg kan utvikle meg som trener. Den gjensidige tilliten mellom oss har vært helt avgjørende, og han har vært en stor støttespiller for meg.

Må rekke opp hånda mer

Trenerløftet 2019 besto av 65 unge trenere, hvorav 20 var kvinner. Det er en prosentandel på 30 prosent, likevel mener Moseng Reiersen at det er for få kvinner som satser på en trenerkarriere.

– Jeg har sett hvor få damer det er. Det er litt trist, for det er en fantastisk jobb, sier hun. – Jeg har forsøkt å tenke på hvorfor det er sånn. Det handler om å tørre å rekke opp hånda, og by seg litt frem. Det er jo ingen som vet at jeg kunne tenke meg å reise på juniorverdenscup dersom jeg ikke sier det.

Hun er også tydelig på at trenere trenger å se unge, kvinnelige utøvere mer:

– Jeg har selv opplevd at jenter ikke blir sett på samme måte som guttene, og det er frustrerende. Nettopp derfor vil jeg se alle og være med på å løfte jentenivået flere hakk. For at vi skal lykkes med det, må vi se dem på den måten de trenger å bli sett.

Om Trenerløftet

Gode trenere er en av de viktigste nøklene til utvikling av fremtidens toppidrettsutøvere. Derfor har Olympiatoppen, takket være ni millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, satt i gang prosjektet Trenerløftet, med den hensikt å bidra til kompetanseheving og utvikling for unge talentfulle trenere.

Les også om RG-trener Anne Silje Nettum som er med i Trenerløftet.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Siri Moseng Reiersen under ungdoms-OL 2020Siri Moseng Reiersen under ungdoms-OL 2020
  • Siri Moseng Reiersen sammen med skøyteløpere i Asker skøyteklubbSiri Moseng Reiersen sammen med skøyteløpere i Asker skøyteklubb
  • Siri Moseng Reiersen sammen med unge skøyteløpere i Asker skøyteklubbSiri Moseng Reiersen sammen med unge skøyteløpere i Asker skøyteklubb
  • Siri Moseng Reiersen sammen med de norske skøyteløperne i ungdoms-OLSiri Moseng Reiersen sammen med de norske skøyteløperne i ungdoms-OL
  • Siri Moseng Reiersen (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen i samtale med en utøver (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen instruerer fra sidelinjen (foto Christoffer Rukke) 1.Siri Moseng Reiersen instruerer fra sidelinjen (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen instruerer fra sidelinjen (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen maner frem en skøyteløper under er løp (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen prater med en utøver (foto Christoffer Rukke)
  • Siri Moseng Reiersen på sidelinjen under Mapeiløpet 2020 (foto Christoffer Rukke)
  • Engasjert Siri Moseng Reiersen på isen Engasjert Siri Moseng Reiersen på isen (foto Christoffer Rukke)