Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Den gode utøver-/trenerrelasjonen - nøkkelen til suksess

Samspillet mellom utøver og trener er ofte nøkkelen til suksess. Møt Våril og Karoline som har funnet sin vei i ungdoms-OL.

For akeutøver Våril Tangnes har ungdoms-OL i Lausanne vært det store målet i fire år, og med seg på laget har hun trener Karoline Frimo Melås.

Det er ikke bare utøverne som deltar på et stort internasjonalt arrangement for første gang under årets Youth Olympic Games (YOG) i Lausanne, for mange av trenerne er det deres første møte med den olympiske bevegelsen. Derfor er YOG en viktig internasjonal læringsarena der både utøvere og trenere får verdifull internasjonal erfaring.

– Jeg synes det er helt utrolig å være her, sier Våril Tangnes. – Det er en stor opplevelse å få være med på noe så stort og være en del av troppen i ungdoms-OL. Det er jo dette som har vært mitt store mål i fire år, så nå skal jeg bare lære mest mulig, gjøre det best mulig og ta med meg mye selvtillit hjem igjen.


Våril og Karoline
Våril og Karoline

Tangnes deltar for Norge i aking og har måttet kvalifisere seg til YOG gjennom flere internasjonale konkurranser. Hun har brukt tiden godt og forberedt seg frem mot mesterskapet. Fredag skal hun teste seg mot noen av verdens beste, unge akeutøvere, og da er det godt å ha en trener og et støtteapparat som har hjulpet henne på veien.

– Jeg føler at jeg har hatt veldig gode forberedelser, og så har jeg hatt et veldig godt støtteapparat som har hjulpet meg til å komme dit jeg skal være.

«Hvordan kan jeg gjøre utøveren best mulig?»

En av dem som har hjulpet Tangnes på veien er trener Karoline Frimo Melås. Det er hennes første ungdoms-OL som trener, og hun forteller at hun er veldig bevisst på hva hennes oppgaver som trener er i et så stort mesterskap.

– Man kan ødelegge hele turen til utøveren dersom man ikke er påskrudd som trener, sier Frimo Melås. – Hvordan utøvere reagerer er helt individuelt, og det krever fullt fokus fra meg for å gi henne det hun trenger i ulike situasjoner. Store internasjonale arrangementer som YOG er en veldig god test på hvordan samspillet mellom utøver og trener fungerer, og vi lærer noe nytt konstant. Jeg stiller meg selv hele tiden spørsmålet «hvordan kan jeg gjøre utøveren min best mulig?»

Coaching Våril
Coaching Våril

Frimo Melås er tydelig på at læringen under ungdoms-OL går på mye mer enn bare det sportslige. Det å være ute og snakke med andre utøvere, lære av andre idretter og delta på de ulike aktivitetene er en del av nøkkelen til å få en god opplevelse. I tillegg trekker hun frem læringen ved å bo på rom med andre utøvere, også fra andre idretter, og lære seg å respektere andres ønsker og behov.

Fokus på helheten – ikke plasseringene

– Jeg tror verken trenere eller utøvere i så ung alder klarer å se helt for seg hva man går til selv om vi er veldig godt forberedt. Forhåpentligvis kan Våril lære litt av mine erfaringer, slik at hun får et minneverdig mesterskap.

Åpningsseremoni
Åpningsseremoni

Frimo Melås deltok selv under ungdoms-OL i Innsbruck i 2012. Hun er helt klar på hva ungjenta bør ta med seg fra årets mesterskap:

– Våril er ganske lik meg, så jeg har vært veldig oppmerksom på at hun skal være ute og snakke med de andre deltakerne, og være med på de sosiale arrangementene også. Det mistet jeg selv i mitt ungdoms-OL, og til syvende og sist er det ikke nødvendigvis plasseringene man husker, men helheten i det å delta på et ungdoms-OL.

    Filer

    Ingen relaterte filer.