Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Curling-suksess i ungdoms-OL

Det unge norske curlinglaget fører en stolt norsk curlingtradisjon videre med seier i torsdagens finale mot Japan og gull i ungdoms-OL. 

Totalt står den norske troppen med fire gull, ett sølv og to bronse halvveis i mesterskapet.

Det norske curlinglaget har spilt meget godt under Youth Olympic Games (YOG) 2020, og har bare to knepne tap mot Slovenia og New Zealand. Torsdag mottok de gullmedaljen etter seier 5-4 over Japan i finalen.Det norske curlinglaget jubler på pallen (foto Jed Leicester).jpeg

– Jeg er ordentlig stolt av laget og det de presterer, sier trener Gaute Nepstad. – Målsetningen vår før ungdoms-OL var å få med oss flest mulig gode opplevelser og erfaringer, og det har vi definitivt fått. Vi hadde jo så klart et lite håp om medalje internt i laget, så det er vanvittig gøy at vi ikke bare greier det, men at vi i tillegg vinner gullet.

Curlinglaget, som består av Nora Østgård, Ingeborg Forbregd, Grunde Morten Buraas og Lukas Kjeverud Høstmælingen, har bare trent og spilt sammen siden uttaket ble klart i september. YOG 2020 er den første internasjonale turneringen de fire spiller sammen, og derfor har fokuset på å bygge lag vært høyt prioritert av treneren.


Skip Grunde Buraas sender avgårde en stein for Norge (foto Joe Toth).jpeg

– Erfaringsmessig kan det i curling noen ganger være like bra å være nyforelsket som å ha vært gift i 50 år. Likevel er en sterk lagfølelse nøkkelen til å lykkes i en slik idrett. Derfor er det gledelig å se at alle spiller for laget og jobber knallhardt for sidemannen, sier Nepstad. 

 
Stolte gullvinnere (foto Dylan Burns).jpeg

To gullmedaljer i ny sport

Mixed NOC 3-on-3 står på programmet for første gang under YOG i Lausanne. I denne øvelsen er lagene satt sammen av spillere fra ulike nasjoner som er plukket ut gjennom nasjonale ferdighetskonkurranser, mens keeperne er plukket ut fra ungdomsrangeringer. Nora Pollestad får med seg den edleste medaljen hjem fra jentenes øvelse etter å ha spilt på gullaget «mixed yellow». De norske guttene plukket med seg én medalje av hver valør med gull til Patrik Dalen og laget «mixed green», sølv til Sander Selvær «mixed red» og bronse til Sander Selvær som spilte på laget «mixed brown».

Fokus på erfaring og læring

For mange av de norske utøverne og trenerne er YOG i Lausanne deres første møte med den olympiske bevegelsen og store internasjonale mesterskap. Selv om dette er en viktig del av utviklingen mot en eventuell fremtidig toppidrettskarriere, ligger Olympiatoppens hovedfokus på læring og utvikling. Status halvveis i mesterskapet er at totalopplevelsen for alle involverte har vært kun positiv.

– Vi har hatt utrolig flotte forhold og mange fine opplevelser, og vi er veldig fornøyde med mesterskapet så langt. Nå er siste pulje på plass og vi skal starte andre halvdel av YOG, som inneholder mange nordiske øvelser. Vi regner med at også denne gruppen kommer til å få med seg mye nyttig læring og fine opplevelser hjem til Norge, sier Jan Wojtaszek, leder for troppen.

Følg YOG på ulike plattformer

Youth Olympic Games arrangeres i Lausanne fra 9. til 22. januar. Her er den norske troppen som består av totalt 55 utøvere som deltar i alpint, skøyter, randonee, monobob, aking, skiskyting, ishockey, freestyle (skicross/slopestyle), snowboard, langrenn, hopp, kombinert og curling.

Mesterskapet streames live på Olympic Channel, og kan også følges på www.lausanne2020.sport. Profesjonelle sportsfotografer dokumenterer mesterskapet, og bildene er tilgjengelig på www.oisphotos.com til fri bruk (mot kreditering). YOG Lausanne er også aktive på Instagram og Facebook.

For medier som ønsker mer informasjon, kontakt leder for troppen, Jan Wojtaszek, på e-post Jan.wojtaszek@olympiatoppen.no eller på telefon 907 27 907.


Tidligere rapporter fra ungdoms-OL:

Tirsdag tok skiskytteren Vegard Thon Norges andre medalje og curlinglaget sikret kvartfinaleplass i ungdoms-OL.


assets_ioc_2020-01-15_080242.jpg

YOG er først og fremst en unik læringsarena for unge norske utøvere og trenere der de får nyttig internasjonal erfaring. Samtidig får de konkurrere mot de aller beste unge utøverne i verden, og for skiskytter Vegard Thon ble tirsdagens skiskyttersprint ekstra lærerik da han sikret seg bronsemedaljen. 

– Jeg hadde et håp om å kunne prege toppen i dag, så jeg er veldig godt fornøyd med ni treff og bronsemedalje, sier skiskytter Vegard Thon. – Jeg hadde som mål å ta medalje i ungdoms-OL og jeg er stolt av å nå dette målet med bronsen i dag, sier Thon.


PHOTO-2020-01-14-18-28-09.jpeg

(Vegard Thon. Foto: Guro Lium).

Se Youth Olympic Games live på nett

Gode prestasjoner

Ungdoms-OL i Lausanne har bydd på flere gode norske prestasjoner med flere topp ti-plasseringer. Curlinglaget, som består av Nora Østgård, Ingeborg Forbregd, Grunde Morten Buraas og Lukas Kjeverud Høstmælingen, er klare for kvartfinale mot Italia etter tre seire mot Tyrkia, Storbritannia og Frankrike, og to knepne tap 5-6 mot Slovenia og New Zealand i gruppespillet.

Andre resultater fra YOG:

Skøyter 500 meter

-          27. plass, Julie Berg Sjøbrend

-          28. plass, Amalie Hauglad

-          18. plass, Oddbjørn Mellemstrand

-          24. plass, Sander Eitre,

 

Skøyter 1500 meter

-          12. plass, Julie Berg Sjøbrend

-          20. plass, Amalie Haugland

-          6. plass, Sander Eitrem

-          12. plass Oddbjørn Mellemstrand

 

Storslalåm

-          16. plass, Cathinka Lunder

-          DNF, Malin Sofie Sund

-          DNF, Sara Madelene Marøy

-          6. plass, Sindre Myklebust

 

Slalåm

-          12. plass, Malin Sofie Sund

-          18. plass, Cathinka Lunder

-          24. plass, Simen Sellæg

-          DNF, Sindre Myklebust

 

Skiskyting single mixed-stafett

-          10. plass, Gunn Kristi Stensaker Tvinnereim og Stian Fedreheim

 

Skiskyting sprint

-          19. plass, Gunn Kristi Stensaker Tvinnereim

-          26. plass, Gro Njølstad Randby

-          31. plass, Herborg Idland

-          33. plass, Synne Herheim

-          3. plass, Vegard Thon

-          14. plass, Isak Frey

-          16. plass, Stian Fedreheim

-          19. plass, Emil Hage Streitlien

 

Randonee sprint

-          23. plass, Kari Forseth (kvartfinale)

-          12. plass Trym Dalseth Lødøen (semifinale)

 

Randonee lag

-          10. plass, Trym Dalseth Lødøen, Ema Chlepkova (CAN), Findlay Eyre (CAN), Roksana Savehshemshaki (IRI)


Tidligere rapporter:


Det ble en god dag i bakken for de norske alpingutta lørdag, da Mikkel Remsøy sikret den første norske medaljen under YOG 2020, med delt gull i alpin kombinasjon. Mikkel lå på sjetteplass, 0,48 sek. bak lederen, etter super-G-rennet. I den avsluttende slalåmkonkurransen klokket han inn til nøyaktig samme tid som franskmannen Auguste Aulnette, med sammenlagttiden 1.18.41. Aulnette kjørte seg opp fra niendeplass etter super-G-konkurransen. Dermed ble det delt gull i guttenes kombinasjon.

- Det var veldig gøy å få til å kjøre fort på ski. Rammene rundt arrangementet er veldig bra, og det var spesielt gøy å stå på toppen av pallen på premieutdelingen med så enormt mye publikum, sier Mikkel Remsøy etter opplevelsen i ungdoms-OL. (Foto: Ben Queenborough).


IMG_0053.jpg

Simen Sellæg lå på åttendeplassen etter første del av konkurransen fredag, og endte sammenlagt på ellevteplass etter slalåmkonkurransen.

Alle resultater fra YOG 2020 i Lausanne.

Den populære idretten randonee er på programmet for første gang under YOG i Lausanne, og de første konkurransene ble gjennomført fredag. For Kari Forseth og Trym Dalseth Lødøen som deltok for Norge, ble konkurransen en god erfaring å ta med seg videre.  Dalseth Lødøen kom i mål på en fin 6. plass mens Forseth endte på 21. plass.

Så langt har de norske utøverne konkurrert i curling, randonee, den nye ishockey-øvelsen mixed NOC 3-on-3, skiskyting og alpint. I tillegg til å skaffe seg viktig læring og nyttige erfaringer, har de også levert gode resultater med flere topp ti-plasseringer i ulike øvelser og altså gull i alpin kombinasjon.

Fremover venter flere muligheter for de norske utøverne, og søndag skal 13 utøvere teste seg i storslalåm for kvinner, single mixed-stafett skiskyting, curling og mixed NOC 3-on-3.

Følg YOG på ulike plattformer

Youth Olympic Games arrangeres i Lausanne fra 9. til 22. januar. Her er den norske troppen som består av totalt 55 utøvere som deltar i alpint, skøyter, randonee, monobob, aking, skiskyting, ishockey, freestyle (skicross/slopestyle), snowboard, langrenn, hopp, kombinert og curling.

Mesterskapet streames live på Olympic Channel, og kan også følges på www.lausanne2020.sport. Profesjonelle sportsfotografer dokumenterer mesterskapet, og bildene er tilgjengelig på www.oisphotos.com til fri bruk (mot kreditering). YOG Lausanne er også aktive på Instagram og Facebook.

For medier som ønsker mer informasjon, kontakt leder for troppen, Jan Wojtaszek, på e-post Jan.wojtaszek@olympiatoppen.no eller på telefon 907 27 907.


    Filer

    Ingen relaterte filer.