Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Norge endte med to bronsemedaljer og 16 topp 10 i European Games

Felix Baldauf avsluttet European Games for Norge med å ta bronse i 97-kiloklassen i bryting. Norge tok to medaljer i mesterskapet.

Se den norske troppen her.

Følg European Games på: www.minsk2019.by

Brytegutta følger opp den fine bronsemedaljen til Iselin Solheim og Grace Bullens fjerdeplass. Søndag tok Felix Baldauf bronse i 97-kiloklassen. Baldauf fikk walk over i 1/8-dels finalen, og tapte deretter 1-3 for hjemmefavoritten Hrabovik fra Hviterussland. Ettersom Hrabovik gikk helt til finalen, fikk Baldauf rekvalifisering, hvor han vant 8-1 over bulgareren Bayryakov. I bronsefinalen ble det 6-1 seier over Ildem fra Tyrkia. Dermed tok Felix Norges og brytelandslagets andre medalje i European Games.

- Vi kan se tilbake på to medaljer og 16 topp 10-plasseringer. Målet var bedre enn mesterskapet i Baku for fire år siden. Norge har samme antall medaljer, men flere topp 10-plasseringer. I et perspektiv til kvalifisering til OL i Tokyo, og medaljekandidater i 2024, ser det bra ut, men utøverne har mye godt treningsarbeid foran seg.  Nå gjenstår bare avslutningsseremonien i selskap med Russlands President Putin, så er resten av troppen klare til avreise for fedrelandet, oppsummerer Roger Gjelsvik, ansvarlig coach fra Olympiatoppen under European Games. 

Oskar Marvik (130 kg) vant første kamp mot Lahti fra Finland med 2-1. Så fulgte han opp med 2-0 seier over rumeneren Alexuc, før han tapte 2-0 i semifinalen for Kajaia fra Georgia. Marvik møter Shariati fra Aserbajdsjan i bronsefinalen. Der måtte Marvik gi tapt 2-3, og endte altså til slutt på fjerdeplass.

Håvar Jørgensen (67 kg) vant sisn første kamp mot Jafarov fra Aserbajdsjan, men tapte deretter mot armeneren Aslanyan. Det ble ingen rekvalifisering for Jørgensen, dermed endte European Games etter de to kampene.

I karate kumoite -61 kg ble det tre tap for Bettina Alstadsæther, som fikk spark/slag i nesen og var plaget med neseblod. I første kamp ble det 0-4 mot Gwendoline Phillippe fra Frankrike, deretter 0-3 mot prekovic fra Serbia, og til slutt 0-3 mot Serogina fra Ukraina.

-------------------------------------------------------


Iselin.jpg

Iselin Solheim tok bronsemedalje i bryting -76 kg etter å ha kommet til bronsefinalen via rekvalifisering. Solheim tapte åpningskampen 2-12 mot Tyskland, som gikk helt til finale. Dermed åpnet det seg en ny mulighet, hvor Solheim vant 4-0 over Tyrkia, og siden møtte hun aserbajdjanske Sabira Aliyevai bronsefinalen. Her vant Solheim 2-0 og dermed Norges første medalje i European Games. Dette var Solheims første internasjonale seniormedalje.


Lottaiselin.png

Som for fire år side kom bryteren Grace Bullen til bronsefinale i European Games i - 57 kg. Bullen vant første kamp 8-0 over en litauisk motstander. Så ble det knepent tap 8-9 for den hviterussiske favoritten, som gikk helt til finale. Dermed fikk Bullen en ny mulighet i repechage, hvor hun vant 7-1 over den polske bryteren. I bronsefinalen fredag kveld tapte den norske bryteren 11-4 for Nichita fra Makedonia. 

Fredag kveld var det også finale i scratch (banesykling), hvor Anita Yvonne Stenberg tok en fin femteplass.


Det var forventninger om finaleplass på mennenes 50 m helmatch i Minsk onsdag. Dessverre endte beste nordmann, Simon Kolstad Claussen, på niendeplass (første plass utenfor finalefeltet) med 1171 poeng. Henrik Larsen ble nummer 11 med 1169 poeng. Det var krevende forhold med vind under helmatchen. I skeet-kvalifiseringen lå Erik Watndal på niendeplass etter første dag, med 72 poeng. Det var to poeng opp til lederen. Watndal endte som nummer ni med 120, én due unna finaleplass. Jørgen Engen ble 19 med 115. I kvinneklassen kom Malin Farsjø på 19. plass med 103 poeng. I kvinenes helmatch lå Jenny Stene på sjuendeplass etter kvalifiseringen med 1162 poeng, og endte også på sjuendeplass i finalen (401,3).

I turn ble Pietro Giachino nummer 26 i kvalifiseringen i mangekampen. Han fikk 74.664 poeng. Han høyeste score var 13.766 i frittstående. I badminton ble det dessverre ingen norske sire, men spillerne og lederne reiser hjem med nttige erfaringer og god læring om deltakelse i store mesterskap.

---------------------------------------------------

Alle de tre norske båtene i padling kom seg igjennom forsøksheatene tirsdag formiddag, og er klare for semifinaler. Lars Magne Ullvang i K1 1000 m ble nummer fem i forsøksheatet, og sju i semifinalen, men vant B-finalen. I K2 1000 m ble brødrene Amund og Eivind Vold nummer fire i forsøket, og fire i semifinalen. Maria Virik padler K1 500 m, og ble nummer sju i både forsøket og semifinalen, og to i B-finalen. I K1 5000 m ble Eivind Vold nummer fem.

I mixed-konkurransen i skyting 50 m liggende ble Norges to lag nummer 11 og 12 med samme poengsum, 411,8. Siste lag som kvalifiserte for finalen hadde 412,0. Katrine Aannestad Lund og Simen Kolstad Claussen knep 11.-plassen foran Jeanette Duestad Hegg og Henrik Larsen på 12.

----------------------------------------------------

Skytterne fortsetter å levere fine prestasjoner i European Games. Mandag ble det fjerde- og femteplass til norske skyttere i luftrifle.

Jeanette Hegg Duestad lå som nummer tre etter kvalifiseringen (627) på 10 m luftrifle, og endte på fjerdeplass i finalen, med 206,5 poeng. Også Vegard Sveen Nordhagen skjøt seg til finalen (629,6) på herrenes luftrifle 10 m, og endte på femteplass med (186,8). Henrik Larsen ble nummer ni (627,4)


Jeanette.jpg


---------------------------------------------

Skytter-laget med Henrik Grimsrud Larsen/Jeanette Hegg Duestad ble nummer fire i Mixed Team 10 m luftrifle. De kom dessverre litt bak fra starten av, men skjøt seg opp gjennom hele konkurransen, og endte på 626 poeng i kvalifiseringen. I bronsefinalen tapte de 17-11.

For bokserne ble det ett avansement og to tap.  Mindaugas Gedminas gikk en flott kamp, og vant 5-0 over Litaueren Balsys. Gedminas gikk deretter 1/8-finale mot italieneren Cavallero søndag kveld, og tapte knepent 3-2. Søndag kveld gikk også Veronica Kim Losvik gå sin første kamp i 51 kg, hun tapte 5-0 for rumenske Nechita.

På landeveisrittet gjorde Susanne Andersen (bildet) en god innsats lørdag, var med helt inn, og ble nummer seks. Små marginer skilte fra pallen. På herrenes fellesstart søndag var Sondre Holst Enger aktiv midt i løpet, men var dessverre ikke med da det dro seg til på slutten. August Jensen kjørte smart hele rittet, men alene de siste fem mil måtte han velge hvilke rykk han skulle følge, og var dessverre ikke med i det avgjørende. Likevel ble det en fin 19. plass, 54 sekunder bak vinneren Ballerini fra Italia.


AndersenMoberg.jpg


I judo konkurrerte Madelén Rubinstein i 52-kilosklassen, og fikk dessverre tre advarsler, og tapte mot sin ungarske motstander (bildet).


Rubinstein.jpg

Mandag skal luftskytterne i aksjon. Henrik Grimsrud Larsen og Vegard Sveen Nordhagen skal skyte 10 m luft herrer og Jeanette Hegg Duestad og Jenny Østre Stene samme øvelse for damer. Alle fire er offensive og har håp om å kjempe om medalje. 

For Badminton er det søndag første konkurransedag. Elisa Wiborg har britisk motstand i første kamp, mens Carl Christian Hellner Mork og Sturla Flåten Jørgensen i dobbel skal møte Tsjekkia i sin første kamp. 


----------------------------------------------------------

Åpningsseremonien for European Games i Minsk, Hviterussland, er fredag kveld klokken 22.00, og flaggbærer for den norske troppen vil være skytteren Simen Kolstad Claussen. Simen deltar i rifle.

Den norske troppen ble tatt imot offisielt torsdag med Team Welcome Ceremony i deltakerlandsbyen. Denne ble etterfulgt av en tre-plantingsseremoni. Minsk er kjent for å være en grønn by med flotte parker, og torsdag plantet alle europeiske nasjoner et eiketre. Norges gartnere (bildet) var Madeléne Rubinstein  (judo), Susanne Andersen (sykkel, landevei) og Emilie Moberg (sykkel, landevei).

34 norske utøvere
Mesterskapet samler over 4000 deltakere i ulike idretter, og Norge har en tropp på totalt 34 utøvere. De norske deltakerne konkurrerer i skyting (rifle og skeet), sykkel (landevei og bane), judo. Karate, boksing, bryting, badminton, padling og turn.


Plantettre.jpg

Se oversikt over den norske troppen her.

Første konkurransedag er lørdag, og norske idretter i aksjon første konkurransedag er boksing, judo, skyting og sykkel. Bokserne hadde trekning torsdag, og alle utøverne var fornøyde med den. De tre som skal i ilden er Alexander Lyseggen Martinsen, Mindaugas Gedminas og Hadi Hassan Srour. Alle har som mål å gå videre til neste runde, som vil være mandag.

Gode spurtere
I judo skal Madeléne Rubinstein konkurrere. Hun er godt forberedt, og med maks uttelling kan det bli en lag dag for Madeléne. I judo-konkurransen går alle kamper på samme dag, så alt avgjøres på én dag.

Lørdag er det også landeveisritt for damer. Norske deltakere er Emilie Moberg og Susanne Andersen. Løypen er relativ flat, og det er sannsynlig at rittet kan bli avgjort med spurt. Begge de norske jentene er gode avsluttere, og sykkelledelsen har tro på at minst én av jentene kan være med å kjempe i toppen når det hele avgjøres.

Viktig på veien mot Tokyo
Siste idrett ut lørdag, er skyting mixed lag. Norge stiller med to lag. Det er Henrik Grimsrud Larsen/Jeanette Hegg Duestad og Vegard Sveen Nordhagen/Jenny Østre Stene. De norske skytterne har startet sesongen svært bra, og det er forventninger om en sterk plassering for ett av lagene.

European Games er et nytt mesterskap. Det første ble avholdt i Baku i 2015, og det neste vil bli arrangert i Polen i 2023. Tilsvarende arrangement i andre verdensdeler er Asian Games, African Games, Pan American Games osv. Rammen for European Games er svært lik OL, og for den norske troppen er konkurransene viktige på veien mot neste års OL i Tokyo.

Følg European Games på: www.minsk2019.by

  • Plantettre.jpg
  • EGtropp.jpg
  • AndersenMoberg.jpg
  • Rubinstein.jpg
  • JensenHolstEnger.jpg
  • MindaugasGedminas.jpg
  • Jeanette.jpg
  • Vegard.jpg
  • Lottaiselin.png
  • Iselin.jpg