Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Toppidrettssjefen trakk fram norsk toppidretts historiske posisjon på tinget

Toppidrettssjef Tore Øvrebø holdt lørdag tale til idrettstinget om rikets tilstand innenfor toppidretten.

Se toppidrettssjefens presentasjon på idrettstinget her.

- Det går godt i norsk idrett, det går godt i norsk toppidrett, sa Øvrebø i innledningen, og viste blant annet til programmet HBO har laget om den norske idrettsmodellen etter at de fulgte Norge og toppidrettssjefen tett under OL i PyeongChang.
- HBOs reportasje viser at det går an å drive internasjonal toppidrett med å vise til eksemplets makt, sa Øvrebø, med henvisning til norsk barneidrett og barneidrettsrettigheter og -bestemmelser.

Tore Øvrebø tok videre utgangspunkt i at norsk toppidrett er i en historisk posisjon - på to måter. Den første:
- Vi er p.t. verdens beste toppidrettsnasjon, WOW!, utbrøt toppidrettssjefen, og viste til at Norge topper Greatest Sporting Nations verdensstatistikk, og at Norge gjennomførte tidenes beste vinter-OL - uansett nasjon - i PyeongChang.
- I denne suksessen må vi bevare momentum for videre utvikling sammen med landslagene. Det verste som kan skje, er at vi tror vi er best fordi vi er norske, vi må fortsette å jobbe hardt, sa Øvrebø, og gikk over til den andre historiske posisjonen:

- I para-idretten er vi ikke i en historisk posisjon i medaljer, men en annen historisk posisjon, ved at Gjensidigestiftelsen og Stiftelsen VI ønsker å bruke masse penger gjennom Olympiatoppen for å utvikle para-idretten i Norge. Det betyr at de ser på Olympiatoppen som en troverdig samarbeidspartner i dette arbeidet, og at dette samarbeidet er en effektiv måte å forvalte midlene på. Dette må vi oppfatte som en stor forpliktelse og ta på alvor, sa toppidrettssjefen, og understreket at medaljeutviklingen i siste sommer- og vinter-Paralympics er positiv. Men han vektla også et poeng i rekrutteringsperspektiv:
- I dette arbeidet er det en viktig premiss, nemlig at det er få skadde i Norge, sa Øvrebø med henvisning til at vi skal være takknemlige for at Norge, sammenlignet med mange andre nasjoner, har "få" trafikkskadde, ulykkes- og krigsofre, både sivilt og militært, og i tillegg et velfungerende helsevesen.

Olympiatoppens leder trakk også fram at regjeringen denne uken ga en bevilgning på tre millioner kroner til et forprosjekt for et mulig nytt nasjonalt toppidrettssenter ved Sognsvann, det som i Olympiatoppens strategiplan omtales som "styrking av møteplassen for norsk toppidrett ved Sognsvann".
- Vi setter pris på at det er politisk interesse for toppidrett, og at regjeringen er positiv til dette. Vi skal få til en god dugnad med politikerne for at dette skal realiseres, sa Øvrebø, og la igjen en forsiktig antydning om at regjeringen er velkommen til å bidra på flere områder i en toppidrett som på mange områder har begrensede ressurser. Her trakk toppidrettssjefen fram utøverfinansiering.
- Vi har en underlig faktor i norsk toppidrett. Når apparatet rundt toppidrettsutøverne er blitt profesjonalisert, er det en ting som henger igjen. Utøverne er fortsatt amatører, og da tenker jeg på dem som ikke får sponsorer eller har foreldre som kan finansiere barnas satsing. Dette må vi få gjort noe med!

Øvrebø avsluttet med fokus på en av kjerneoppgavene i Olympiatoppens arbeid med landslagene, nemlig relasjoner i lagene.
- Dette tror jeg er den viktigste grunnen til at vi gjør det bra i norsk toppidrett. Dette er verdiarbeid. Det er alltid folk vi snakker om, avsluttet toppidrettssjef Tore Øvrebø.