Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Olympiatoppen-samling for hopp og kombinert - blikket mot Beijing 2022

Denne uken har landslagene i hopp og kombinert hatt fellessamling i regi av Olympiatoppen. I norsk toppidrett er samarbeid og deling av kunnskap selve grunnmuren.

I forrige uke arrangerte Olympiatoppen fellessamling for langrenn, kombinert, skøyter og skiskyting, mens det denne uken har vært samling for hopp og kombinert. Det er nå like i underkant av 1000 dager igjen til OL i Beijing.

-          Målsettingen med å ha en felles samling for hopp og kombinert, er å bygge relasjoner og formidle og dele kompetanse innen trening, testing og sports science. Landslagene har satt seg høye mål til OL om knappe tre år, og denne samlingen er den første hvor utøverne er involvert i jobben for å nå målene, sier Helge Bartnes, vinteridrettssjef i Olympiatoppen, og fagansvarlig for samlingen.

På programmet har det vært variert, allsidig og hopprelevant trening og diverse tester, men også flere foredrag om aktuelle fagtemaer, som verdibasert mesterskapscoaching, skadeforebygging, Olympiatoppens treningsdagbok, flyposisjon og lidenskap, samt sports science. Basehopperen Tom Erik Heimen skapte glød hos gjengen som selv er vant til å fly mellom 90 og 250 meter.

-          Utviklingen i basehopping har vært enorm. Det første hoppet jeg gjorde varte i seks sekunder, det ble gjort med regnklær og en skjerm jeg fikk i posten. Nå flyr vi flere kilometer og drømmene vi hadde i starten om å virkelig fly har gått i oppfyllelse. Jeg har sett utallige hopprenn og lært masse av det, og da er det ekstra kult og komme til dere og snakke med noen som virkelig vet hvor fantastisk det er å fly, sa Tom Erik Heimen til en lydhør forsamling.

Det er mange paralleller mellom basehopping og skihopping, særlig når det kommer til aerodynamikk. Dette, og en rekke andre forhold forskes det på for å skape konkurransefortrinn.

-          Jobbingen med aerodynamikk har gitt oss en metodikk som gjør at vi kan si hva som flyr og ikke flyr. Utstyr og materialer er viktig, men det som kanskje har gitt størst effekt så langt, er de tekniske tilpasningene som hver enkelt utøver har gjort, sa Magnus Brevig, leder for sports science i hopplandslaget.

Samlingen viste igjen det gode engasjementet blant trenere og utøvere når forskjellige landslag kommer sammen for å dele kunnskap og diskutere fag og andre relevante temaer.

-          Det er motiverende for oss i Olympiatoppen som jobber med disse idrettene å oppleve nysgjerrigheten utøverne viser for utvikling og diskusjoner på tvers av idrettene. Dette kom spesielt tydelig frem under øktene om «flyposisjon og lidenskap» ved basehopperen Tom Erik Heimen og  «sport science-økten» ved Tom Hilde og Magnus Brevig, sier Helge Bartnes, vinteridrettssjef i Olympiatoppen.  

    Filer

    Ingen relaterte filer.