Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Utholdenhetssamling på Olympiatoppen – kursen staket ut mot Beijing 2022

I to dager har Olympiatoppen vært vertskap for 70 utholdenhetsutøvere og trenere i langrenn, skiskyting, kombinert og skøyter. 

Fokus har vært på forberedelser til OL og Paralympics i Beijing om tre år.

Se videoinnslag fra samlingen, produsert av Geir Owe Fredheim, NIF

Det er blitt en tradisjon at Olympiatoppen arrangerer en fellessamling for vinterutholdenhetsidrettene ved sesongoppstart. Tidligere har samlingene vært på Sjusjøen og på Lillehammer, men var i år lagt til Olympiatoppen ved Sognsvann.

-     Olympiatoppens oppgave og rolle er blant annet å bidra til kompetansedeling, og vi er her for lære av hverandre på tvers av idrettene, og ha felles problemstillinger. Når vi kommer ut i verden, er det en fordel at vi kjenner hverandre. Vi er små nok til at alle kjenner hverandre, og store nok til å ha en god toppidrettskultur. Dette er fordeler vi må ta vare på, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø ved starten av samlingen.

I forbindelse med lekene i PyeongChang, var mange internasjonale medier opptatt av samholdet i de norske troppene, og forundret over hvordan norske utøvere og lag støttet hverandre, og samarbeidet.

-     Vi må investere i fellesskapet for å kunne hente noe ut. Vårt felles hoved-ærend er å slå verden, og vi i Olympiatoppen ønsker at flere skal få den muligheten. Skal vi fortsatt klare å slå resten av verden, så må vi utvikle oss. For å få til det kan Olympiatoppen bidra på tre måter; gjennom å være med og å styrke den daglige treningskvaliteten, gjennom å få til bedre relasjoner i og mellom lagene, og ved å styrke konkurranseforberedelsene og konkurransegjennomføringen. Alt vi i Olympiatoppen gjør med landslagene, skal relateres til disse tre, avsluttet toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Vinteridrettssjef i Olympiatoppen, Helge Bartnes, har hatt ansvaret for det faglige programmet for storsamlingen, og temaene har blant annet vært knyttet til høyde (trening og konkurranse), teknologi og relasjoner i lagene.

-     Dette blir en kickstart for samspillet mellom landslagene og Olympiatoppen med Beijing i sikte. Vi er her for å hjelpe utøverne og landslagene på veien mot OL og Paralympics. Alle utholdenhetsidrettene som er her, bortsett fra skøyter, skal konkurrere på 1650-1700 meter i Beijing, derfor blir høyde et avgjørende tema i forberedelsene til, og under gjennomføringen av OL og Paralympics om tre år. Videre ser vi at teknologi kan utgjøre et konkurransefortrinn. De beste utøverne er også ofte i front innenfor teknologi, og vi ser på å kombinere teknologi i treningsøktene. Sist, men ikke minst, ser vi nytten av å jobbe med relasjoner mellom utøvere og trenere, sa Helge Bartnes ved åpningen av samlingen.

Samlingen startet med at olympisk mester i langrenn, Bente Skari, delte sine erfaringer med forberedelser i høyde til OL i Salt Lake City, som var et mesterskap i høyde. Hun fortalte om sin nøye gjennomtenkte plan for å lykkes, med et utgangspunkt hvor hun tidligere hadde prestert dårlig i konkurranser i stor høyde.

-     For min del var det viktig å sette meg et målbart mål, og målet mitt var å ta OL-gull. Så måtte jeg spørre meg hva som krevdes for å nå målet. Problemet var at mine prestasjoner ble betydelig dårligere når jeg konkurrerte over 1400 m. Det var et dårlig utgangspunkt når OL skulle gå i høyden og målet mitt var OL-gull. Men jeg la en plan, fulgte den, og var optimalt forberedt da OL begynte. De fleste som er godt forberedt, presterer. Vær forberedt, ikke stol på flaksen, men stå på startstreken i Beijing og tenk «jeg er godt forberedt», sa Bente Skari.

Målsetting og konsekvensen av å sette seg hårete mål var også tema da tidligere suksesstrenere i padling, Kjell tore Solvang delte sine erfaringer med utøverne og trenerne.

Teknologi stod også på programmet. Felix Breitschädel (Ski 2022), Ola Elfmark (Aero 2022) og Jan Kocbach (GPS-prosjektet) hadde en inspirerende gjennomgang av muligheten som ligger i å benytte teknologi i toppidrettshverdagen.

-     Teknologi i toppidretten handler om å hente små detaljer som kan gjøre oss litt bedre, sa Felix Breitschädel, fagansvarlig teknologi ved Olympiatoppen.

Ola Elfmark fulgte opp med å utfordre utøverne på hva langrenn, skiskyting og skøyter har felles?

-     Dere vinner når dere har den beste tiden, sa Elfmark. Og fortsatte:

-     Hva er vi ute etter? Jo, den beste tiden over en viss distanse. Vi er interessert i å hjelpe dere til å øke gjennomsnittshastigheten på den strekningen dere skal gå. Her må vi ta høyde for alt som holder dere tilbake, som friksjon, motstand/bremsende krefter/luftmotstand. Friksjon virker mot underlaget, luftmotstand mot hele kroppen, sa Elfmark, og understreket at målet til enhver tid er å finne de optimale løsningene for de ulike idrettene.

Jan Kocbach fortalte om hvordan de jobber med GPS-prosjektet, og hvilke muligheter som ligger på det feltet, både teknisk og taktisk. Hensikten er å finne ut hvor man har tidstap, og foreslå tekniske og taktiske endringer for å redusere tidstapet.

Styrking av relasjoner i lagene er en av Olympiatoppens tre kjerneoppgaver, og dette var også ett av temaene på samlingen. Olympiatoppens Liv Hemmestad, Carl-Axel Hageskog og Frank Heggebø hadde en inspirerende sekvens om relasjoner, og det var inspirerende og imponerende å se hvilken glød og iver utøvere og trenere la i dette, på tvers av idrettene. Sammen om de store prestasjonene.

    Filer

    Ingen relaterte filer.