Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Offisiell åpning av den nye utholdenhetsavdelingen på Olympiatoppen

Fredag åpnet Polarrommet, som er den nye utholdenhetsavdelingen med klimarom, på Olympiatoppen.

Med Polarrommet får utholdenhetsutøvere et treningsrom med topp moderne ventilasjon, som sikrer utskiftning av gammel luft, og gir mulighet for å trene i optimal temperatur, som for utholdenhetsutøvere gjerne er rundt 16-18 grader. I tillegg er det bygget et eget klimarom, som gir mulighet for å skape et treningsklima med temperatur og luftfuktighet tilsvarende steder i verden hvor man skal konkurrere. På åpningsdagen var klimaet tilpasset forventede forhold for OL og Paralympics i Tokyo.

-          Dette representerer et stort løft for oss, og er en viktig del av vår strategiske plan, hvor ett av punktene er å styrke Olympiatoppen som møteplass for norske toppidrettsutøvere. Dette er en del av den strategien. I 2017 åpnet vi Olympiahallen, som var et stort løft for idretter med fokus på motorikk, balanse, akrobatikk og basisferdigheter. Vi håper den nye avdelingen vil bety like mye for utholdenhetsidrettene, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.


Tore ØvrebøNy.jpg

I sin åpningstale vektla han Olympiatoppens tre kjerneoppgaver opp mot betydningen av de nye fasilitetene.

-          Vi er opptatt av å styrke den daglige treningskvaliteten i landslagene, og dette rommet vil i høyeste grad gi muligheter for det. Videre er det en ambisjon å være best forberedt til konkurranser, og her kan definitivt klimarommet bidra for mange utøvere. Og sist, men ikke minst, når vi har en sterk møteplass på Olympiatoppen, klarer vi å jobbe bedre med relasjonene i lagene. Alt vi gjør her på Olympiatoppen, gjør vi for å styrke arbeidet med og for utøverne, fortsetter Øvrebø, og legger til at det mest presserende for Olympiatoppen nå, er å få på plass bedre forhold for styrketrening for utøverne. Bedre styrketreningsfasiliteter er også en del av Olympiatoppens strategi. Parallelt jobbes det også langsiktig for en utbygging og fornyelse av Olympiatoppen som nasjonalt treningssenter for toppidrett.


Allan Johansson.jpg

Else-Marthe Sørlie Lybekk, som er fagsjef prestasjon ved Olympiatoppen, har ledet den faglige fremdriften i prosjektet, mens vaktmester Hans Einar Kjosmoen har vært Olympiatoppens ansvarlige i byggeprosessen.  Sørlie Lybekk er svært fornøyd med at Olympiatoppen nå er i mål, og kan tilby utholdenhetsutøverne perfekte treningsforhold inne.

-          Prosessen med å få til dette startet i 2016, og vi er glade for at vi er i mål i god tid før friidretts-VM 2019 og Tokyo-OL og -Paralympics 2020. Nå får vi den luftkvaliteten som utøverne trenger for at utbyttet av treningen skal bli optimal, og i tillegg får vi anledning til å gjennomføre treningsøkter og akklimatisering i klima som tilsvarer aktuelle konkurransesteder. Når vi vet at det var 0,4 % tidsforskjell som skilte om man tok medaljer eller ikke i OL i Rio, så skjønner man hvor viktig de små detaljene i trenings- og forberedelsesarbeidet er, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Ida Svendsen er fagkonsulent utholdenhet ved Olympiatoppen, og blir den fagpersonen i Olympiatoppen som kommer til å jobbe mest i de nye fasilitetene. Under åpningen holdt hun et miniforedrag om toppidrett og temperaturer, og om hvordan utøverne kan være best mulig forberedt til å prestere i utfordrende klima.

Svendsen forklarte hvordan klimatiske forhold kan påvirke en toppidrettsutøver både fysiologisk og kognitivt/mentalt.

-          En av hovedutfordringene er at kroppen i ekstrem varme prioriterer å sende blod til huden for å kjøle deg ned, noe som gir mindre blod til musklene, redusert oksygenleveranse og høyere puls og laktat (melkesyre), sier Ida Svendsen, og trekker videre frem økt forbrenning av glykogen/karbohydrater, økt svetting med risiko for dehydrering og kramper, redusert muskelfunksjon og treghet i celleaktivitetene, samt nedsatte kognitive prosesser. Det siste kan være nedsatt motorikk og redusert evne til å ta gode taktiske valg. I sum mange faktorer som spiller direkte inn på prestasjonen.


Ida Svendsen.jpg

 

-          Temperaturen har altså svært mye å si for prestasjonen, for eksempel så vi et gjennomsnittsfall i prestasjonen i utholdenhetsidretter på hele 6,3 % i Rio i sykkel, løping og havsvømming. Når vi vet at Tokyo, statistisk sett, vil bli det varmeste OL og Paralympics noensinne, så blir det viktig å tilpasse trening og forberedelser til dette. Ved å gjennomføre en god varmeakklimatisering, kan vi utjevne noe av prestasjonsfallet og redusere helserisiko ved å konkurrere i ekstreme temperaturer, gjerne også med høy luftfuktighet, sier Ida Svendsen og anbefaler 10-14 dagers trening i den aktuelle temperaturen for å redusere eller helst utjevne prestasjonsfallet.

 

Birgit Skarstein.jpg

Med klimarommet er det nå mulig å simulere alle forhold i naturen. Man kan også skape 15 minusgrader og 10 sekundmeter vind i forbindelse med helsetester, utprøving av utstyr og klær osv.

Hele prosjektet har en kostnadsramme på cirka 15 millioner kroner, som innbefatter det nye utholdenhetsrommet med ny stormølle, nytt moderne lufteanlegg, klimarom og øvrige fasiliteter.

Les NTBs sak her, bla gjengitt i Vesteraalens avis.

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.