Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Mener halvparten av skadene i norsk idrett kan forebygges

Roald Bahr, sjeflege i Olympiatoppen og leder for Senter for idrettsskadeforskning, mener at halvparten av skadene i norsk idrett kan forebygges. Håpet er at skadefri-prosjektet kan bidra til å redusere antall skader.

Idrettsskader utgjør cirka 17 prosent av alle personskader. Det betyr at nesten én av seks personskader kommer fra idretten. Av idrettene med flest skader er det fotball, håndball og ski som topper listen, noe som skyldes at de er blant de mest populære idrettene i Norge, med høyest aktivitetstall. De hyppigste skadene er leddbåndskader, strekkskader og beinbrudd.

- Vi mener at vi kan klare å forebygge 50 prosent av alle idrettsskader ved å kjøre et opplegg i idrettslag som er basert på vitenskap. Vi har en unik mulighet til å gjøre noe. Derfor er det viktig for oss å nå ut med skadefri, sier Roald Bahr som deltok på et frokostseminar på Idrettens Hus, Ullevaal Stadion torsdag 15. november.

Mer enn 50 idretter

I flere år har Senter for idrettsskadeforskning, som er verdensledende på forskning av idrettsskader, samlet informasjon fra særforbund om de vanligste skadene i mer enn 50 idretter. På skadefri.no og på gratis-applikasjonen «skadefri» finner man treningsvideoer som forebygger disse skadene.

- Vi mener at denne kunnskapen kan omsettes i praksis, og anser digitale verktøy som den mest effektive måten å nå primærmålgruppen, nemlig barn og unge, og selvfølgelig også deres trenere og foreldre, sier Bahr.

For alle i norsk idrett

Prosjektleder Kathrin Steffen sier skadefri.no passer for alle, uansett nivå og at målgruppen er barn og unge i norsk idrett.

- Mange av øvelsene kjenner mange til allerede. Felles for dem alle er at de skal holde deg skadefri, samtidig som de gir god trening, sier Steffen og påpeker hvor viktig forebygging er.

- Forebygging er viktig også etter at man først har fått en skade. Hvis man først har pådratt seg en skade, øker risikoen betraktelig for at den kommer igjen. Og det hjelper som kjent ikke å være god hvis man er skadet, sier Steffen. 

Implementert i Trenerløypa

Antero Wallinus-Rinne, rådgiver trenerutvikling i Norges idrettsforbund, sier Idrettsforbundet i flere år har hatt et meget godt samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning, som har vært med å utforme kompetansekravene på Trener 1- og Trener 2-nivå.

- Skadefri bidrar med høy kvalitet innenfor skadeforebygging og rehabilitering av idrettsskader for norsk idrett, og det vi håper nå er at trenerne skal bruke dette i sitt daglige virke i planlegging av treningsøkter og oppvarming og akutt skadebehandling, sier Wallinus-Rinne.

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.