Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

OL- og Paralympics-forskning presentert på Olympiatoppens forskningskonferanse 2018

180 trenere, ledere, forskere og utøvere var tirsdag samlet til Olympiatoppens forskningskonferanse. Temaene var OL og Paralympics i PyeongChang og Tokyo.

- Med de resultatene vi hadde i vinter,  er fremtiden krevende, men samtidig lys, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø da han åpnet Olympiatoppens forskningskonferanse. Programmet var bygget opp rundt forskningsprosjekter i forkant av OL og Paralympics i PyeongChang og utfordringer og forskningsprosjekter foran lekene i Tokyo om i underkant av to år.

Les TV 2s kommentar: "Det var flaks at vi tok så mange OL-gull i langrenn".

- Det var hardt arbeid, tenking, fokus på utvikling og arbeid sammen foran PyeongChang. En stor andel av dem som jobber sammen, er opptatt av utviklingsarbeid og forskning, og vi må kunne si at OL gikk bra for samarbeidsmodellen i norsk idrett. Når vi forteller om fortiden som er gått bra, må vi vise ydmykhet. Hadde små ting gått en annen vei i PyeongChang, kunne alt sett annerledes ut. Vi må huske på hvorfor det gikk bra, og vi må huske de små linjene. Det er ingen automatikk i at det går bra igjen. Selv om denne konferansen handler om forskning og utvikling, må vi huske at daglig treningskvalitet alltid er viktigst, og bidrar mest til å avgjøre utfallet i konkurranser. I Olympiatoppen tror vi fortsatt på at relasjonene i landslagene, måten vi er sammen på i gruppene, er et norsk konkurransefortrinn. I tillegg skal vi ha det beste utstyret, og tilstrebe topp kvalitet på konkurransegjennomføringen, sa Tore Øvrebø.

Les Dagsavisens kommentar: "Skøyteløpernes blå finte".

(Saken fortsetter under bildet).


Toppidrettssjef, Tore Øvrebø.jpg

Om mindre enn to år er det OL og Paralympics i Tokyo. Da venter nye og store utfordringer for norske utøvere. I OL i Rio tok Norge fire medaljer, mens Paralympics-troppen vant dobbelt så mange. Målet er å prestere bedre i Tokyo, men da skal mye klaffe.

- Vi må begynne å tenke forberedelser allerede nå. Olympiatoppens arbeidsfilosofi er "best forberedt", og dette kan deles i tre. Best trent, best kjent, i betydningen å stole på hverandre, og best kjent med konkurranseforholdene, inkludert å ha det beste utstyret. I Tokyo vil vi møte noen betydelige klimautfordringer, og hver enkelt utøver må ha prøvd ut hvordan de reagerer på kombinasjonen tidsakklimatisering, høye temperaturer og høy luftfuktighet. Det blir helt avgjørende for prestasjonene å vite hvordan kroppen reagerer, og sette inn de riktige tiltakene for å være riktig forberedt. Disse temaene blir belyst på denne konferansen fordi de kan være forskjell på vellykkede og mislykkede leker, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Les Dagbladets reportasje: "Bygger klimakammer til to millioner for OL-utøverne"

Øyvind Sandbakk, som er ansvarlig for forskning og utvikling ved Olympiatoppen, knyttet konferansen sammen, og var tydelig på forskningens betydning for norske prestasjoner.

- Norsk toppidrett skal være tuftet på kunnskap, og den skal være verdibasert. Det betyr også at vi skal ha gode etiske refleksjoner innenfor toppidrettsforskningen. Konkurrentene våre flirer av hvor lite penger vi bruker på forskning, men i samspillet mellom universiteter, høyskoler, forskningsinstitusjoner, særforbund og Olympiatoppen, så får vi veldig mye ut av de midlene vi benytter. Vi er takknemlige for det samarbeidet vi har med alle disse miljøene. Det som er det aller viktigste med den forskningen vi utfører, er at kunnskapen når helt ut til utøverne, slik at de kan benytte dette som et konkurransefortrinn, sa Øyvind Sandbakk.

(Saken fortsetter under bildet)


Øyvind Sandbakk.jpg

Forskningskonferansen var delt i to, hvor første del var tilbakeblikk på forsknings- og utviklingsarbeid i forkant av OL og Paralympics i PyeongChang, med hovedfokus på Ski 2018, hopplandslagets utviklingstenking og toppfart-prosjektet for det norske skøytelandslaget.
 
- Jeg våger påstanden at det ikke er mulig å vinne OL- eller Paralympics-medaljer uten å drive FoU-arbeid, sa Olympiatoppens vinteridrettssjef, Helge Bartnes.

Les Dagbladets kommentar: "Blått er fortsatt den raskeste draktfargen"

Andre del av konferansen var viet lekene i Tokyo om mindre enn to år, og de betydelige klimatiske utfordringene som venter utøverne der.

- Utøverne og lederne vil møte mer krevende klimatiske utfordringer enn under noe tidligere sommer-OL eller -Paralympics. Med varmen og fuktigheten kan vi møte en opplevd temperatur opp mot 50 grader. Forskning viser at dette, uten tilpasninger, vil gi gjennomsnittlig 6 % dårligere prestasjon, med 15 % svakere prestasjon som ytterpunkt. Skal utøverne ha sjanse på medalje, må vi håndtere disse utfordringene, sa Ida Siobhan Svendsen, fagkonsulent utholdenhet ved Olympiatoppen.

Les NRKs reportasje: "Olympiatoppen nye klimakammer skal hindre ny norsk hetekollaps".


Ida Svendsen.jpg

    Filer

    Ingen relaterte filer.