Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Gullmedalje i karate på siste dag av ungdoms-OL i Buenos Aires

Ungdoms-OL er avsluttet, og Annika Sælid fra Sentrum Kampsportsenter satte norsk punktum med gull i karate som siste norske utøver i aksjon.

Annika Sælid representerte Norge i karate-øvelsen kumite for jenter, og var den aller siste norske utøveren i aksjon i ungdsoms-OL. Mens resten av troppen var ferdige med sine konkurranser, har Annika håndtert at hun i to uker har vært en del av troppen, og ventet på å konkurrere siste dag. Annika viste at hun mestret denne utfordringen, og var fokusert og forberedt fra første sekund.

Hun vant de tre første innledende rundene med 1–0 over utøveren fra De forente arabiske emirater, 1–0 over Hellas og 2-0 over Storbritannia. Med det var hun klar for semifinale mot konkurrenten fra Iran, hvor hun vant 3–0. I finalen mot Japans representant, viste Annika, som i alle de andre kampene, at hun taklet presset. Hun holdt fokus, fulgte planen, var lynkjapp i angrepene, og sikker i forsvaret. Annika fikk inn tre fulltreffere, vant kampen 3–0, og sikret gullet. Vi gratulerer Annika, treneren og alle støttespillerne hennes med gullmedaljen. Annika holdt et imponerende nivå gjennom alle kampene, og kjempet hele turneringen uten å avgi poeng.

------------------------------------------------

I kjølvannet av sandvolleyballspillerne Anders Mol og Christian Sørum, viste det unge, norske paret Emilie Kløvstad Olimstad og Frida Berntsen seg fram i ungdoms-OL.

Sandvolleyballkonkurransene ble avviklet mellom trærne i en kjempestor grønn park i Buenos Aires, derav navnet Green Park. Emilie Kløvfjell Olimstad og Frida Berntsen, begge fra Idrettslaget Dristug, viste at de mestret å være favoritter i gruppespillet, og vant 2–1 mot Peru og 2-0 over Mozambique og Sierra Leone. Dermed vant de gruppen, og gikk videre til 8. delsfinale. Den vant de 2–0 mot Sveits etter sikkert spill. Videre i kvartfinalen møtte de Thailand, og vant 2-0. I semifinalen møtte de Russland, som har vunnet de tre siste internasjonale juniorturneringene, og også mot de norske jentene viste de hvorfor. Emilie og Frida tapte kampen 2–0, og var med det klar for bronsefinale. I bronsefinalen mot USA viste de norske jentene at de mestret den avgjørende kampen etter en lang turnering for fulle tribuner i Green Park. Etter tap i det første settet, hevet jentene nivået og samspillet da det gjaldt som mest, og vant de to neste settene med spill på høyt nivå. Vi gratulerer Emilie, Frida, treneren og andre støttespillerne med medaljen.


Olimstad og Berntsen action.jpg

Her kan du følge IOCs direktesendinger fra ungdoms-OL

Her ligger sendeskjemaet for Olympic Channel. 

Her er arrangørens offisielle nettside med konkurranseprogram og resultatservice.

Golfkonkurransen i mesterskapet blir holdt på Hurlingham Club en times busstur fra utøverleiren. Emilie Øverås fra Oslo Golfklubb fikk vist at hun matcher de aller beste på førsterunden sin, og lå som nummer to etter første dag. Emilie fortsatte bra, og avsluttet singelturneringen for jenter som nummer fem. Emilie viste stor stabilitet ved å klare en femteplass uten birdie gjennom de tre rundene. Bård Bjørnevik Skogen fra Haugaland Golfklubb fikk det ikke helt til i første runde, men avsluttet meget sterkt de to siste rundene, der han viste at han matchet de beste, og ble nummer 11 i singelturneringen for gutter. I lagkonkurransen viste Bård og Emilie at kommunikasjonen dem imellom er viktig, og når de etterhvert mestret det kom også de gode prestasjonene. Den siste dagen fikk de fjerde lavest antall slag, og klatret opp til en 12. plass.


Øverås og Bjørnevik Skogen.jpg
--------------------------------------
I hoppfinalen i turn leverte Jacob Gudim Karlsen sin beste hoppserie noensinne, og landet fjellstøtt uten feil på begge hoppene. Det holdt til en tredjeplass og bronsemedalje. Vi gratulerer Jacob, treneren hans og alle støttespillerne.


Gudim Karlsen.jpg 

Her kan du følge IOCs direktesendinger fra ungdoms-OL

Her ligger sendeskjemaet for Olympic Channel. 

Her er arrangørens offisielle nettside med konkurranseprogram og resultatservice.


Bronse Gudim Karlsen.jpg

Etter at svømmekonkurransene var ferdige, var det stuperne som har overtok svømmeanlegget i Youth Olympic Park. Med like mange, om ikke flere, blide argentinske tilskuere tilstede. Helle Tuxen fra Randabergstuperne representerer Norge i stupekonkurransene 10 m plattform og 3 m svikt. Helle kom seg videre til finale i 10 m plattform, og gjennomførte en god konkurranse. Hun manglet imidlertid det lille ekstra i nedslagene, og prestasjonen holdt til en niende plass.

I 3 m svikt gjennomført Helle 8 gode hopp der hun fikk vist nivået hun har inne og lå lenge godt innenfor å kvalifisere seg til finale. I det 9. hoppet fikk hun det ikke helt til og ble straffet hardt av dommerne. Dessverre ble det ingen finale. Helle tar med seg videre at hun mestret noen av sine aller beste hopp noensinne i konkurransene med de aller beste på hennes alder.

--------------------------------------------

Badminton blir arrangert i et stort industribygg for teknologi, som for anledningen har blitt gjort om til idrettsarena som en del av «Tecnopolis park». Markus Barth fra Bergen Badmintonklubb fikk i de innledende rundene matchet seg mot, Canada, Tyskland og regjerende europamester fra Frankrike. Markus viste at han hang godt med i alle kampene, og vant enkelt sett mot både Canada og Tyskland. Dessverre gikk han ikke videre til sluttspillet. Markus er spesielt fornøyd med at han viste at han har nærmet seg konkurrentene, og at han klarer å holde fokus kampene igjennom. Markus deltar også i lagkonkurranse på tvers av nasjoner. Det foregår både i singelkamper og i dobbel med lag fra andre nasjoner. Markus scoret viktige poeng for laget som vant puljespillet, og gikk videre til semifinale og finale, som de til slutt tapte etter en nervepirrende kamp. Markus tok med dette en flott sølvmedalje, og vi gratulerer Markus, treneren og alle rundt ham med medaljen.


BadmintonYOG.jpg

I taekwondo er det Milos Pilopovic fra Grorud Taekwondoklubb som representerer Norge. For fulle tribuner i Olympic park møtte Milos Canada i første kamp. Etter en treg start på kampen kjempet Milos seg tilbake og ledet med ett poeng når det sto igjen 15 sekunder av tredje runde. I kampens siste sekunder satte Canada inn det avgjørende sparket, og Milos tapte med ett fattig poeng (11-12), og er ute av konkurransen. Milos trekker frem at skuffelsen er lettere å bære ettersom samholdet i den norske troppen oppleves som godt, og at det å få muligheten til å konkurrere på denne arenaen er helt uvurderlig og gir motivasjon for videre satsing.  

Seilkonkurransene arrangeres et stykke fra resten av øvelsene på Nautico San Isidoro litt utenfor Buenos Aires by. Helle Oppedal fra Stavanger Seilforening har representert Norge i Windsurfing-klassen. Helle har hatt lang reisevei, lange tøffe dager, krevende vindforhold, bølger, og kaldt regnvær i gjennomføringen av i alt 13 seilaser. Helle endte opp som nummer 16 i sammendraget, men hevdet seg i flere seilaser i topp 10. Hun viser at hun er en allsidig seiler, som mestrer de ulike forholdene, og at hun klarer å holde fokus gjennom de lange dagene med opptil seks timer på vannet. Tøffe seilaser med de beste windsurferne har gitt Helle god læring og erfaring å ta med seg videre.


BrettYOG.jpg

-----------------------------------------------------

Mesterskapet har nå vart i seks dager og de norske utøverne får virkelig oppleve hvilken folkefest argentinerne har klart å skape. De ulike idrettene arrangeres i parker der konkurransearenaene er omgitt av idrettsaktiviteter som barn og unge kan teste ut. I tillegg er det kulturliv som musikk, dans og klovner, samt flere hundre meter med argentinere i køer for å komme inn på de ulike arenaene.

Her kan du følge IOCs direktesendinger fra ungdoms-OL

Her ligger sendeskjemaet for Olympic Channel. 

Her er arrangørens offisielle nettside med konkurranseprogram og resultatservice.

Ro-øvelsene ble arrangert i havneområdet Puerte Madero under byens kjente bro, Puente de la Mujer, og er åpent tilgjengelig for byens befolkning. På søndag hadde mange tusen tatt turen til havneområdet for å få med seg roing og de andre aktivitetene i området. Noe uvant for roerne så ble konkurransene holdt på en 500 m lang regattabane mellom byens høyeste skyskrapere.

Den Norske roeren Nicolai Enstad Haraldseth fra Horten Roklubb fikk testet ut den korte varianten av regattabanen, der han i innledende runde rodde 1000 m, noe som innebar at roerne måtte snu halvveis, og ro tilbake. På bakgrunn av innledende runde ble utøverne videre delt i heat på fire roere. Nicolai kom seg til kvartfinale med åttende beste totaltid. I kvartfinalen fikk han kjenne på krevende forhold med bølger og vind, og endte tilslutt på en 16.plass.

Josephine Nordstad Juul Møller fra Asker Turnforening og Jacob Gudim Karlsen fra Oslo Turnforening turnet til smekkfull arena i Olympic Park. Utenfor står det konstant en mellom 250 og 300 meter lang kø med argentinere som optimistisk håper på å slippe inn. Josephine gjorde gode prestasjoner i alle de fire redskapene i rytmisk gymnastikk. Hun var selv mest fornøyd med ballprogrammet, der hun gjennomførte uten klikk og ble belønnet med en høy score på 14,400 poeng. Hun kom til slutt på en 24.plass sammenlagt.


TurnYOG.jpg

I mangekamp for gutter gjennomførte Jacob sin beste konkurranse noensinne med poengscoren 76,223. Han kvalifiserte seg til mangekampfinalen som nummer 12. Han kvalifiserte seg også til apparatfinale i hopp. Han er spesielt fornøyd med at han klarte å gjennomføre alle apparatene uten fall. I mangekampfinalen ble Jacob nummer 16. 

Svømmerne har fått testet seg i flere øvelser og er en av publikumsfavorittene for argentinerne. Alle svømmerne har klart å svømme seg videre til semifinaler og finaler, og viser at de holder et meget høyt nivå.

Ingeborg Vassbakk Løyning svømte seg til semifinale på 50 m og 100 m rygg, mens Malene Rypestøl svømte seg til finale på 50 m rygg og satte personlig rekord på 800 m fri. Andre Grindheim tok seg til semifinale på 100 m og 50 m bryst.

Tomoe Zenimoto Hvas vant som kjent gullet på 200 m medley, og viste at han er en svømmer som mestrer finalene. Han kjempet seg også til en sølvmedalje på 50 m butterfly og en bronsemedalje på 50m rygg. Vi gratulerer Tomoe med alle tre medaljene.

-----------------------------------------------------------

Utøverne i roing, seiling, badminton, turn, beachvolleyball og svømming har allerede vært i aksjon.

- Nivået er høyt og de norske utøverne får testet og matchet seg mot jevnaldrende fra hele verden. Denne matchingen gir dem mulighet for å skaffe seg verdifull erfaring for fremtiden og videre satsing, sier Olympiatoppens Arthur Koot, som er leder for den norske troppen.

Svømmeren Tomoe Zenimoto Hvas fra Bærumsvømmerne skaffet seg verdifull erfaring da han taklet presset, beholdt roen og svømte inn til seier og ny norsk rekord på 200m medley.

- Tomoe viste med dette at han kan mestre utfordringen det var å ha klart beste tid etter semifinalene på en god måte. Vi gratulerer ham, treneren og teamet med en flott prestasjon og gullmedalje i ungdoms-OL, sier Koot.

Resultater og konkurranseprogram her.


Tomoe Hvas.jpg

-----------------------------------------

Den norske troppen ankom Argentina onsdag, torsdag og fredag. De første dagene har blitt brukt til å bli kjent med leir, boforhold, arenaene, test av utstyr, logistikk, trening på konkurransearenaene og ikke minst til å bli kjent med hverandre. Stemningen i troppen er svært god, og utøverne er forventningsfulle og klare til å komme i gang med konkurransene.

Her kan du følge IOCs direktesendinger fra ungdoms-OL

Her ligger sendeskjemaet for Olympic Channel. 

Her er arrangørens offisielle nettside med konkurranseprogram og resultatservice.

Åpningsseremoni ble avholdt midt i Buenos Aires sentrum, rundt byens mest kjente turistattraksjon «Obelisken». Josephine Nordstad Juul Møller fra Asker Turnforening, som deltar i rytmisk sportsgymnastikk, ble trukket ut til det ærefulle oppdraget å være flaggbærer for den norske troppen.  Etter en fantastisk åpningsseremoni, der Argentina fikk vist frem glimt fra sin kultur gjennom spektakulært lysshow, akrobatikk, tangodans, vakker musikk og alt som hører til, ble OL-ilden tent, og lekene offisielt åpnet av IOC-president Thomas Bach. Den 7. oktober starter lekene med konkurranser, og på denne siden vil du finne oppsummering om den norske deltakelsen gjennom mesterskapet.


YOGflaggbærer.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den norske troppen til ungdoms-OL (Youth Olympic Games, YOG) består av 16 utøvere som representerer 11 idretter. Norge deltar i svømming, stup, sandvolleyball, roing, golf, seiling/brett, turn/artistisk, turn/rytmisk, karate, taekwondo og badminton. Ungdoms-OL avvikles for femte gang i historien og det er den tredje utgaven av sommerlekene. Se oversikt over troppen og trenere/ledere her.

Her kan du følge IOCs direktesendinger fra ungdoms-OL

Her ligger sendeskjemaet for Olympic Channel. 

Her er arrangørens offisielle nettside med konkurranseprogram og resultatservice.

Ungdomslekene i Buenos Aires er et stort arrangement med 32 idretter, 36 grener og hele 3998 deltakere fra alle verdensdeler. Ungdoms-OL er for mange unge utøvere det første møtet med den olympiske bevegelse og store internasjonale mesterskap. Like viktig som konkurransene, er kultur- og utdanningsprogrammet som er tilrettelagt for utøverne gjennom de 12 dagene mesterskapet varer.

Olympiatoppen har forberedelses- og gjennomføringsansvaret for ungdomslekene, og er opptatt av at deltakelsen blir en viktig del av utviklingstrappen mot en eventuell fremtidig toppidrettskarriere.

- Ungdoms-OL benyttes som en læringsarena for både utøvere, trenere, ledere og annet støtteapparat. Vi ønsker å bidra til at alle deltakerne får verdifulle erfaringer og gode opplevelse på veien mot nye mål både i og utenfor toppidretten, sier toppidrettssjef, Tore Øvrebø.