Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Nytt varsko om farene ved å bruke kosttilskudd kjøpt via internett

Tollvesenet og Mattilsynet fant anabole steroider, narkotika og reseptbelagte legemidler da de analyserte 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Igjen blinker varsellampene illrødt om kjøp og bruk av ukjente kosttilskudd som ikke er testet. Mattilsynet og Tollvesenet har sammen gjennomført en omfattende studie, hvor de analyserte 70 kosttilskudd kjøpt i utenlandske nettbutikker. Funnene bør skremme alle, både idrettsutøvere og folk flest. 27 av stoffene inneholdt potensielt skadelige stoffer, eller stoffer som står på forbudslisten for idrettsutøvere. De aller fleste risikostoffene stod ikke på produktdeklarasjonen, så kjøperne kunne ikke vite hva tilskuddene inneholdt.

-          Veien fra den lett tilgjengelige internettbutikken til en positiv dopingprøve er skremmende kort. Vi kan ikke få advart idrettsutøvere nok om risikoen for å få i seg forbudte og helseskadelige stoffer gjennom bruk av kosttilskudd som ikke er testet i Informed Sport. Å kjøpe ukjente kosttilskudd via utenlandske nettsider er dumdristig og helt uakseptabelt for idrettsutøvere, sier Ina Garthe, leder for ernæringsavdelingen på Olympiatoppen. Hun understreker at det kun er kjente sportsprodukter fra kjente og trygge produsenter som bør kjøpes på nett.

Høy risiko også i Norge

Det er ikke bare utenlandske kosttilskudd som er risikable. Mattilsynet fant også åtte kosttilskudd i det norske markedet som inneholdt legemidler. Disse kan både gi utslag på en dopingprøve og utgjøre en helsefare. 

-          Det er naivt å tro at tilskuddene du får kjøpt i Norge er trygge for idrettsutøvere. Selv i norske butikker finner man tilskudd som kan medføre en positiv dopingprøve. Årsaken er enten at tilskuddene bevisst er tilsatt ulovlige stoffer, eller at de er ukontrollert forurenset fordi produksjonslinjen tidligere er benyttet til å lage produkter som inneholder dopingstoffer, sier Garthe.

Her kan du lese rapporten fra Mattilsynets og Tollvesenets undersøkelse. Saken er også omtalt i Dagbladet. Les saken her.

Funnene i Mattilsynets og Tollvesenets undersøkelse kommer noen måneder etter en spansk studie som dokumenterer at et usedvanlig høyt antall «ufarlige» kosttilskudd inneholder ulovlige stoffer. Disse ulovlige stoffene er ikke oppført på innholdsdeklarasjonen, og kan gi positiv dopingprøve.

Russisk rulett for utøvere


Tallene som fremkom i den spanske studien bør påvirke nattesøvnen til utøvere som tar sjanser på dette området. I en av studiene ble 634 kosttilskudd fra ulike land ble testet, og 15% (cirka 95 tilskudd) av disse inneholdt testosteron, nandrolon eller boldenone, som ikke stod oppgitt på innholdsdeklarasjonen. En annen studie analyserte 75 kosttilskudd, og 17 av disse inneholdt ulovlige stoffer, som ikke stod på innholdsdeklarasjonen. I en tredje studie ble det dokumentert at 20% av 103 tilskudd inneholdt prohormoner og testosteron. På det verste inneholdt mer enn annethvert kosttilskudd forbudte stoffer. For idrettsutøvere vil det være russisk rulett å benytte tilskudd som ikke er testet.

-          Denne bransjen er fullstendig ute av kontroll, og dessverre er det mange vi ikke kan stole på. Med ansvar for dette fagområdet i Olympiatoppen, oppfordrer jeg utøverne som har behov for å benytte kosttilskudd til kun å bruke kvalitetssikrede tilskudd fra Olympiatoppens interne liste, eller kosttilskudd som er testet og godkjent av Informed Sport, sier Ina Garthe

- Særforbundene må også ta ansvar

Olympiatoppen har siden år 2000 lagt ned betydelige ressurser i arbeidet med kosttilskudd, for at utøvere skal kunne gjøre riktige valg både ernærings-, helse- og verdimessig, og for at de skal forstå alvoret på dette utrygge området. I bunnen ligger «Olympiatoppens holdning til kosthold og kosttilskudd blant toppidrettsutøvere knyttet til Olympiatoppen», «Olympiatoppens kosttilskuddsprogram», samt «retningslinjer for markedsføring av kosttilskudd for utøvere og lag som er knyttet til Olympiatoppen». Det er også nedsatt en egen faggruppe, som følger opp alle kosttilskuddsrelaterte saker.

-          Dette er et område hvor utøvere og landslag aldri kan ta sjanser, og hvor ingen kan sovne i timen. Det er en jungel av useriøse kosttilskudds-aktører, og vi kan ikke advare nok mot disse farene. Olympiatoppens oppgave er å hjelpe utøvere og lag til å ta gode, etiske valg, og samtidig advare om de mulige alvorlige konsekvensene av å ta dårlige valg. Olympiatoppen jobber også for å etablere gode strukturer som kan hjelpe utøverne til å ta riktige valg. Vi er også opptatt av at utøvere og trenere skal ha gode etiske holdninger. Olympiatoppen er helt avhengige av at særforbundene også er seg sitt ansvar bevisst på dette området, både overfor landslagsutøvere, men også overfor morgendagens utøvere, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Her finner du Olympiatoppens program og holdning til kosttilskudd.


IMG_5383.jpg

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.