Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

100 dager til OL: Olympiatoppen presenterte målsettingen for troppene til PyeongChang

Målsetting PyeongChang: 30 Medaljer og topp tre på nasjonsstatistikken i OL, sju medaljer og blant de ti beste nasjonene i Paralympics.

Dette er de offisielle målsettingene for troppene til PyeongChang, utarbeidet i samspill med alle landslagene, presentert på et pressemøte på Olympiatoppen i anledning 100 dager til OL/128 dager til Paralympics.

 

-          Dette er den høyeste målsettingen vi noen gang har hatt, og det liker vi. Den er offensiv, og den er realistisk, både for OL og Paralympics. Skal vi bli blant de tre beste nasjonene i OL, forteller historien at vi sannsynligvis må ta 10 gull, mer enn det vil jeg ikke si om medaljefordelingen, bortsett at vi setter umåtelig pris på medaljer av alle valører, og tror og håper at den sportsengasjerte befolkningen også gleder seg over bronsemedaljer, sier toppidrettssjef og Chef de Mission under OL, Tore Øvrebø.


Målsettingene er altså et resultat av en lang og omfattende prosess sammen med landslagene de siste to årene.

 

-          Allerede under målsettingsprosessene i forbindelse med inspeksjonsturen i september i fjor, opplevde vi et sterkt engasjement i prosessen. Det har aldri tidligere vært en så god oppslutning om de felles målsettingene, og med det en tydeligere forpliktelse fra hvert enkelt landslag. Eksempelvis var hockeylandslaget, som har kvartfinale som mål i OL, opptatt av at de ville være en del av fellesskapet også i denne sammenhengen, og være deltakere og eiere i målene og målprosessene. Det viser noe av tenkningen på tvers av idrettene i norsk toppidrett, og noe av kvaliteten vi har ved å være en liten nasjon som kan jobbe sammen i forberedelsene til OL og Paralympics, fortsetter toppidrettssjefen.


Myndigheten har ansvar for sikkerheten
Tore Øvrebø tok også opp temaet sikkerhet under OL og Paralympics, som er en naturlig del av forberedelsene. Olympiatoppen samarbeider med IOC, IPC, PST, POCOG (arrangør) og den norske ambassaden i Sør-Korea og Sør-Koreas ambassade i Norge om disse temaene.

-          Landet som skal arrangere OL og Paralympics får mye oppmerksomhet mange år i forveien. Det ser vi foran hvert eneste arrangement. Vi tar sikkerhetsspørsmålet på alvor, og knytter til oss relevante kontakter for å ha best mulig oversikt. Det er viktig å understreke at det er sør-koreanske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten i Sør-Korea, mens vi skal ta oss av troppen vår, sier Tore Øvrebø.

Som vanlig benyttet toppidrettssjefen anledningen til å minne om Olympiatoppens viktigste strategiske satsningsområder. Her vektla han optimaliseringstiltak i samspillet mellom landslagene og Olympiatoppen, styrking av møteplassen for toppidrett ved Sognsvann (Campus Sognsvann), talentutvikling/regionalisering og utøverfinansiering, i betydningen sikre et minimums livsopphold for utøvere med svak økonomi.

-         Intet tre gror inn i himmelen, og det er langt fra sikkert at norsk toppidrett er der vi er nå om 30 år. For 29 år siden tok Norge 2 sølvmedaljer i vinter-OL. Med dette som bakteppe må vi rigge oss på nytt, med nye strategier, nye virkemidler og styrket finansiering for å møte fremtidens utfordringer. Vi må tørre å risikere noe for å være en vinterstormakt også i fremtiden, var toppidrettssjefens appell om morgendagens toppidrett. Han understreket også Olympiatoppens visjon i denne sammenhengen: «Lede og trene best i verden».

(Saken fortsetter under bildet).


Tore Øvrebø og Cato Zahl Pedersen.jpg

I tillegg til toppidrettssjefens budskap, presenterte Cato Zahl Pedersen, Chef de Mission for Paralympics, status for forberedelsene til Paralympics, mens vinteridrettssjef Helge Bartnes la frem hvordan OL-forberedelsene ligger an.

-          Vi blir trolig en tropp på 33 utøvere til Paralympics. Vi er en liten familie og opplever et sterkt samarbeid på tvers av idrettene. Dette søker vi hele tiden å utnytte som en fordel for oss, sier Cato Zahl Pedersen, som altså har mål om å ta sju medaljer under Paralympics.

Vinteridrettssjef Helge Bartnes jobber under litt større forhold, og sender om lag 260 personer til OL.

-          Vi jobber ut fra 110 utøvere og 150 trenere, ledere, smørere, helsepersonell osv. Jeg opplever at vi er i rute med planleggingen, og at vi har vært igjennom svært positive prosesser med særforbundene. Alle som jobber med idrettene er ekstremt påskrudd om dagen, sier vinteridrettssjef Helge Bartnes.

Det totale budsjettet for OL og Paralympics er 20, 63 millioner kroner.

I tillegg til gjennomgangen av status for OL og Paralympics, presenterte fagsjef utholdenhet i Olympiatoppen, Espen Tønnesen, utfordringer og råd knyttet til akklimatisering og døgntilpasning. Fra prosjektet Ski 2018, som er et samarbeidsprosjekt mellom Olympiatoppen, Skiforbundet og Skiskytterforbundet for å få gode ski i PyeongChang, la leder for prosjektet, Knut Nystad og fagansvarlig teknologi ved Olympiatoppen, Felix Breitschädel, fram utfordringer og status for forberedelsene knyttet til ski og preparering under OL og Paralympics.

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.