Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

50 topptrenere har fullført Olympiatoppens Elite Coach-program

Landslagstrenere, sportssjefer, coacher fra Olympiatoppen og ledere fra Den Norske Opera har gjennomført Olympiatoppens Elite Coach-utdanning (ECP). 

- Elite coach-programmet har givit mig en större och fördjupad förståelse för det jag jobbar med dagligen. Jag har blivit styrkt i det jag redan trodde på, vilket ger ökat självförtroende. Dessutom har jag blivit smakfullt utmanad, och önskar man att bli bäst, så ska man umgås med de bästa", sier Johan Flodin, landslagstrener i roing (hovedbildet over).


Utvikling av lederskap

Det første programmet startet i 2011, og toppidrettssjefen har selv gjennomført programmet i sin tid som coach.

- Å utøve lederskap i toppidretten stiller høye krav til kompetanse og forståelse. ECP er opptatt av å utvikle lederskapet for å kunne styrke prestasjonsutviklingen i de ulike prestasjonsgruppene. Olympiatoppen ser en stor verdi i å jobbe på tvers av miljøene for sammen å utvikle de beste. Toppidretten skal være et godt sted å være, samtidig som vi skal prestere i verdenstoppen, og det stiller krav til de som skal lede og utvikle idretten på høyeste nivå, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø. Jeg har selv hatt stor nytte av å delta i programmet, og har tatt med meg verdifull læring og erfaring inn i jobben som toppidrettssjef.

Blant de over femti trenere og ledere som har gjennomført programmet er Henning Berg (fotball), Vidar Løfshus (langrenn), Roy Johansen (ishockey), Mia Hermansson Högdahl (håndball), Alexander Stöckl (hopp), Trond Nystad (langrenn), Christopher Frankum (freestyle), Morten Eklund (svømming para), Petter Salsten (ishockey), Eli Landsem (fotball), Edel Therese Høiseth (skøyter), Morten Ivarsen (padling) og Arild Monsen (langrenn).

- Elite Coach-utdannelsen har gitt meg masse faglig påfyll i mitt arbeid som landslagstrener. Det å få møte så mange andre trenere og sportssjefer med stor kompetanse og erfaring fra sine jobber, har vært fantastisk lærerikt og inspirerende. Med mange foredrag fra flinke eksterne folk innenfor de forskjellige moduler vi har jobbet med, har det hele gitt oss en lærdom som vi trenger videre i vårt prestasjonsmiljø, påpeker landslagstrener i langrenn, Arild Monsen.

 

 
Arild Monsen overrekkes sertifiseringsbeviset av toppidrettssjef Tore Øvrebø_.jpg

 

Herrelandslaget i håndball har hatt en imponerende utvikling de siste årene. En av dem som har vært i trenerteamet, Glenn Solberg, har gjennomført Elite coach-programmet.

 - Jeg er veldig takknemlig og glad for at jeg fikk muligheten til delta på Elite coach-programmet. Det har vært to år med masse læring og nye bekjentskaper, som har vært berikende for mitt lederskap. Det er alltid utrolig interessant og spennende å møte andre trenere/mennesker som har store ambisjoner og mye erfaring. For meg personlig har det betydd mye. Jeg har fått mer kunnskap på viktige områder, som har gitt meg en bredere plattform og ikke minst en del bekreftelser på at jeg er på riktig vei, forteller Glenn Solberg, tidligere assistenttrener herrelandslaget.

 

 
Glenn Solberg har fullført Elite Coach-programmet og gratuleres her av sommmeridrettssjef Marit Breivik_.jpg


Sammen om de store prestasjonene


Liv Hemmestad, fagansvarlig for avdeling toppidrettscoaching ved Olympiatoppen, og førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, leder programmet i samarbeid med Carl-Axel Hageskog, som er fagkonsulent i fagavdeling toppidrettscoaching. I tillegg er Hageskog professor i lederskap ved Linne Universitet, hvor han er grûnder av programmet «Coaching og Sport Management».

- Å samle ledere fra flere høyt presterende miljøer er berikende for programmet, og vi legger stor vekt på å bruke den kompetansen hver og en besitter. I tillegg får deltagerne påfyll fra andre, som forskere i feltet, og andre ledere/topptrenere. Ved å sette sammen en gruppe bestående av dyktige kvinner og menn i lederroller, ønsker vi å utvikle prestasjonskulturen i samspill med de aktuelle aktørene, sier Liv Hemmestad.

Deltagerne i programmet for 2017-2019 er inviterte elitetrenere- og ledere fra toppidretten sammen med kreative ledere fra Den Norske Opera og Ballett, Snøhetta og Talent Norge.

Olympiatoppens sertifisering

Elite Coach programmet er et samarbeid mellom Olympiatoppen og Høgskolen i Sørøst Norge, og er den høyeste utdannelsen for trenere og ledere i toppidretten i Norge. Deltakerne velges eksklusivt ut i fra sine roller i toppidretten, samt noen få utvalgte ledere fra norsk kultur- og næringsliv.

Programmet er designet for å kunne bidra til å fremme handlingskompetanse for topptrenere og toppledere i høyt presterende miljøer. Prestasjonskultur, prestasjonsutvikling, team, kommunikasjon og mentalisering, er noen av temaene som deltagerne jobber med i programmet. Det legges stor vekt på egenutvikling. I tillegg til praktisk jobbing på seminarene, får deltagerne oppgaver som de jobber med og følges opp på, mellom seminarene.

Deltakerne sertifiseres i regi av Olympiatoppen, og gis tittelen «Elite Coach OLT». I tillegg får de muligheten til å oppnå 30 studiepoeng når de har gjennomført og bestått de ulike modulene i programmet. Senhøsten 2017 begynner et nytt program, som vil gå over to år. Gjennom tolv samlinger skal deltakerne gjennomføre en rekke fagmoduler. Utveksling av erfaringer og kunnskap, forelesninger, diskusjoner og gruppeoppgaver, skal gi grunnlag for å gå i dybden i de ulike temaene.

 

Les toppidrettssjefens kronikk om relasjoner i landslagene.

 

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.