Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Målsetting for OL/Paralympics i Rio: "Bedre enn i London"

Olympiatoppen presenterte mandag felles målsetting for OL og Paralympics i Rio de Janeiro.

Med 249 dager igjen til OL i Rio de Janeiro, og 282 dager til Paralympics, presenterte toppidrettssjef Tore Øvrebø, sammen med sommeridrettssjef Marit Breivik og Chef de Mission Paralympics Cato Zahl Pedersen (Alle foto: Geir Owe Fredheim, NIF) mandag målsettingen for begge lekene. Norge har en integrert toppidrett, og til Rio blir den integrerte, felles målsettingen at begge troppene skal prestere «Bedre enn i London».

I praksis innebærer dette at Norge i OL skal overgå to gull, én sølv og én bronse fra OL i London, og tre gull, to sølv og tre bronse fra Paralympics. Dette kan skje gjennom minst fem eller ni medaljer, eller forbedret valør på medaljene.

-          Vi må erkjenne at det har vært en nedadgående resultatutvikling for sommer-OL. Dessverre kan vi ikke slå fast at utviklingen har snudd. Over mange år har vi hatt for liten ettervekst av fremtidige sommertoppidrettsutøvere. Norge har et begrenset antall mulige medaljekandidater til Rio, og er svært sårbare. Oppgaven vår nå blir å legge best mulig til rette for de utøverne som har medaljepotensial, slik at vi kan nå målsettingen, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Han ser lysere på utviklingen innenfor Paralympics, hvor det også gir positive resultater at flere av de beste lagene jobber integrert.

-          Vi har noen forbilledlige miljøer, hvor både Paralympics- og OL-deltakere jobber svært godt sammen med prestasjonsutvikling i landslagene. At dette gir gode synergier og resultater, ser vi blant annet i roing, svømming og seiling. Vi er stolte av hvordan disse og andre landslag jobber sammen. En del av denne satsingen er gjort mulig av offentlige midler tildelt til ytterligere satsing på para-idrettene, sier toppidrettssjefen.

Målprosessen for Rio startet med landslagstrenerne og sportssjefene under Olympiatoppens inspeksjonsreise til Rio i oktober i fjor. Den ble videreført sammen med utøverne og trenerne på Rio-samlingen på Gardermoen i oktober, og foreløpig sluttført i samspill mellom Olympiatoppens coacher, sommeridrettssjefen, Chef de Mission for Paralympics, samt toppidrettssjefen.

-          Vi har erfaring for å ha gode målprosesser sammen med lagene og utøverne. Vi mener at et mål skal være forankret i idrettene, og at en målsetting skal gi energi og inspirasjon, ikke angst. Så må vi huske at det alltid vil være en forskjell på et felles mål for troppene, og for den enkelte utøvers drømmer. Det vil aldri være realisme i å slå sammen utøvernes drømmer, men det er viktig at hver og én har sin indre målsetting å strekke seg mot, sier Tore Øvrebø.Olympiatoppen forholder seg til et ganske komplekst mål-bilde når resultatmål for OL og Paralympics skal utarbeides.

-          Det er tre nivå i målprosessen. Det ene er de politisk vedtatte målene for en samlet norsk toppidrett, slik de er nedfelt i Idrettspolitisk dokument. Det andre er lagenes og utøvernes egne målprosesser, og den enkelte utøvers drømmer. Det tredje er hele troppens og Olympiatoppens felles mål, som blir et offentlig uttrykk for et realistisk målbilde for de norske troppene til Ol og Paralympics, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.


toreovrebo_GeirOweFredheim.jpg

I Idrettspolitisk dokument er målene formulert som: «Topp 3 i verden i vinteridrettene» og «Topp 25 i verden i sommeridrettene». Herunder spesifiseres det at dette er: «Samlet måloppnåelse for olympiske, ikke-olympiske og paralympiske idretter. Kravene til samlet måloppnåelse skal gjøres på objektive kriterier og ikke alene basert på olympiske og paralympiske medaljer. Det er topprestasjonene i en samlet norsk idrettsbevegelse som skal ligge til grunn for målkravene, og bør derfor omfatte også de idrettene som ikke er olympiske».

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.