Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Sikter mot Sochi-prestasjoner på Lillehammer-nivå

Vi har rundet 100 dager igjen til OL i Sochi, og i den anledning presenterte Olympiatoppen målsettingen for lekene.

For første gang i rollen som toppidrettssjef og leder for den norske OL-troppen, presenterte Tore Øvrebø den norske troppens målsetting for OL i Sochi. Han redegjorde for prosessen frem mot utmeislingen av målsettingen, en prosess som har strukket seg over et drøyt år, og som har involvert sportssjefer, trenere, utøvere og Olympiatoppens coacher. Toppidrettssjefen er bevisst på hvilken funksjon han ønsker at troppens målsetting skal ha.

- Vi tror på at en målsetting gir sterkere samhold og en felles identitet for troppen. Vår målsetting skal ikke stå i veien for utøvernes drømmer. Olympiatoppens rettesnor er at målsettinger skal gi energi, ikke angst. Det gikk ekstremt bra med norske vinterutøvere sist vinter, og noen bruker dette som grunnlag for å spå, men all erfaring tilsier at vi ikke kan sette likhetstegn med det som skjedde året før og resultatene i OL. Hvis vi summerer utenforståendes mål, blir det ikke produktivt for utøverne. Erfaringsmessig snakker vi om at hver tredje sjanse går inn, så vi må ha betydelig flere sjanser enn det antall medaljer som er målet, sier Øvrebø, og understreker at målsettingen er en kvalifisert sammenstilling av idrettenes egne målsettinger, med en erfaringsbasert korreksjon.

Den offisielle målsettingen er at den norske troppen skal strekke seg mot å levere tidenes beste vinter-OL målt i antall medaljer, og derigjennom kjempe om å bli topp tre på medaljestatistikken for nasjoner. Norges beste vinter-OL målt i medaljer, var Lillehammer i 1994 med 26 medaljer. Undermålsetting blir å opprettholde antallet topp-8-plasseringer fra Vancouver (50).

- Vi legger oss på tidenes største medaljefangst som overordnet mål. Vi er fornøyde med alle medaljer, men naturligvis aller mest fornøyde med gull. Tallet på norske OL-medaljer har vært mystisk stabilt mellom 19 og 26 siden 1994. Det som er et faktum, er at det er flere øvelser i dag enn tidligere, men samtidig betydelig flere nasjoner som både vinner medaljer, og som forsyner seg av gullmedaljene. Det er også en del av bakteppet, fortsetter toppidrettssjefen og melder at nytt i målsettingsprosessen denne gangen er at målsettingen er foreløpig. Basert på tidligere erfaringer ser Øvrebø at det kan være nyttig å ha en dynamisk målsetting, som kan justeres opp eller ned rett før OL begynner.

Uttaksprosessen til OL i Sochi vil starte 12. november, og avsluttes 21. januar.

    Filer

    Ingen relaterte filer.