Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Norske medaljehåp i historiens første Youth Olympic Games (YOG)

Seks ungdommer reiser til Singapore som arrangerer verdens første Youth Olympic Games (YOG) 14.-26. August 2010.

På bildet fra v: Lavrans Solli, Pål Eirik Gundersen, Karoline Løvik og Malin Westerheim. Harald Fæste og Sverre Næss var ikke tilstede da bilde ble tatt. Foto: Geir Owe Fredheim, Norges Idrettsforbund.
Noen av de norske deltakerne til Yout Olympic Games 2010De norske deltakerne som har klart IOCs meget strenge kvalifiseringskrav er svømmerne Lavrans Solli (18) og Sverre Næss (18), bryterne Karoline Løvik (15) og Pål Erik Gundersen (17), skytteren Malin Westerheim (16) og seileren Harald Fæste (16).

- Det er et trangt nåløye å komme gjennom for å kvalifisere seg til dette mesterskapet, IOC har lagt opp til at det kun er ´the best of the best´ som skal få delta, forklarer Guro Lium, den norske troppens Chef de Mission fra Olympiatoppen.

Det olympiske programmet er det samme som i et ordinært sommer-OL, og består av til sammen 205 nasjoner fordelt på 26 idretter, dog med et noe komprimert øvelsesutvalg innenfor idrettene.

Manglende kjennskap til hva det internasjonale nivået ligger på i de gjeldende årsklasser har vanskeliggjort et uttalt medaljemål for den norske troppen, men det er ikke medaljene som vektlegges fra Olympiatoppens side.

- Vi har bevisst ikke fokus på medaljer og har sånn sett ikke satt oss et mål om antall medaljer. For oss er det overordnede målet at troppen skal oppleve dette som en lærings- og utviklingsprosess, forklarer Guro Lium.

Olympiatoppen satser først og fremst på en utviklings- og lagbyggingsprosess, med 3 pre-camps bestående av relevant faglig innhold i forkant av mesterskapet. Helse, ernæring og mental trening er sentrale temaer som utøverne får faglig ´input´ på under disse samlingene. Ved å heve kompetansen ovenfor særskilte utfordringer med tanke på varme, det å holde seg frisk, fokus og konsentrasjon, antidoping og basistrening så nyttiggjør Olympiatoppen seg av muligheten YOG gir til å tilrettelegge for optimale prestasjoner nå og i fremtiden..

- Samtidig etablerer vi spilleregler i fellesskap og opparbeider samhold og lagfølelse, noe vi har stor tro på at kan slå ut positivt både for opplevelsen, resultat og fremtidig satsning, sier Guro Lium.

Denne strategien er sterkt i tråd med ideen bak YOG og satsningen på det som kalles for Cultural and Educational Programme. 50 ulike aktiviteter skal være tilgjengelig for de 3600 14-18 åringene som bor i deltakerlandsbyen i Singapore. På denne måten skal man fremme de olympiske verdiene "respect, friendship og excellence" og skape opplevelser på tvers av kulturer som underbygger utviklingen av et fredelig verdenssamfunn med felles respekt for fundamentale etiske verdier.
Forbereder seg

Det blir et opphold på 3 uker i deltakerlandsbyen i Singapore, men avreisen 9. August gir utøverne noen verdifulle akklimatiseringsdager før åpningsseremonien 14. August.

- Det gikk først opp for meg for et par uker siden at jeg faktisk skal til ungdoms-OL. Jeg kvalifiserte meg gjennom et mesterskap i Polen hvor de 22 beste bryterne i Europa kjempet om to plasser. Jeg havnet på en andreplass, sier Pål Eirik Gundersen i Fredrikstad Bryteklubb Atlas. 

Pål Eirik går for seier i Singapore, og i likhet med Karoline Løvik skal store deler av forberedelsene til mesterskapet foregå på nasjonale treningssamlinger.

Svømmerne har også flere treningssamlinger gjennom sommeren, og deltar i tillegg på flere internasjonale stevner helt frem til avreise.

- Jeg har fått høre av andre at jeg har sjanser til å komme høyt på resultatlista. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang, sier svømmeren Lavrans Solli.

Harald Fæste (seiling) og Malin Westerheim (skyting) får testet formen under henholdsvis VM Laser i Italia 8.-17. Juli og VM skyting i München i begynnelsen av august.

For mer informasjon, se www.singapore2010.sg


Klikk her for å lese mer om Youth Olympic Games på Olympiatoppen sine nettsider.


    Filer

    Ingen relaterte filer.