Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Pensjonist, men ikke pensjonert

Lars Kolsrud er idrettslegen som er mest opptatt av mennesket – ikke utøveren. Han har rundet 70, og har fortsatt mye å bidra med, men mener at det også må gjøres plass til yngre leger.

– Vi leger blir bedre og bedre med årene, men vi kan ikke ta plassen fra de unge. Nå skal det unge inn i stillinger som jeg har kunnet nyte i 25 år, men jeg har fortsatt mye å bidra med, sier Lars Kolsrud.

 På innsiden av Olympiatoppen:  

   
   Hva er Olympiatoppens rolle i norsk toppidrett? 

-   
   Fremover publiserer vi en serie intervjuer med 
   ansatte for å gi et innblikk i hverdagen på 
   Olympiatoppen. 
Her får du lese om hvordan 
   Olympiatoppens ressurspersoner jobber, 
   og hva som driver dem for å skape utvikling
   for norsk toppidrett sammen med landslagene. 

   Dette er den tredje artikkelen i serien «På innsiden av Olympiatoppen».

Les også om Else-Marthe Sørlie Lybekk som er fagsjef prestasjon på Olympiatoppen, og som jakter «Den optimale helheten».

Kolsrud har vært overlege på Olympiatoppen siden 1998. Når han nå har fylt 70 år, er han ikke lenger ansatt ved Olympiatoppen, men jobber fortsatt som innleid konsulent i helseavdelingen. Han har vært lege for Norges OL-tropp ved seks olympiske leker, samt medisinsk ansvarlig for skiskyting, hopp, kombinert, skøyter, sykkel og turn. I tillegg har Kolsrud utgitt tre bøker om prestasjonstankegang.

Alle årene som idrettslege har han samlet mye erfaring som gjør at han både har opplevd og sett det meste. Derfor har han hatt ansvaret for «Nextgen» (Next generation) siden 2012, et utviklingsprogram for å skolere leger og fysioterapeuter som ønsker å jobbe med norsk toppidrett i fremtiden.

– Vi har fått det til veldig bra med «Nextgen». Verden skal gå videre og i nye retninger, men det er fortsatt mange gode råd å gi, sier Kolsrud.

Å se mennesket bak utøveren

Nylig arrangerte Olympiatoppen «Kolsrudseminaret», i samarbeid med Senter for idrettsskadeforskning, Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet (NIMF), og Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin (FIFA). Seminaret var en hyllest til Lars Kolsruds lange og innholdsrike karriere som idrettslege. I en video som ble delt på seminaret løftet skiskytterne Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff frem Lars Kolsruds evne til å se hele mennesket, ikke bare utøveren.

Hvorfor er dette så viktig?

– Jeg tror vi leger både blir tildelt og konstruerer en fasade som de kan være vanskelig å komme rundt. Som lege interesserer jeg meg for det som ligger bak fasaden, sier han.

Men er svaret egentlig så enkelt som interesse og nysgjerrighet? Flere av foredragsholderne under «Kolsrud-seminaret» trakk frem at Lars har en egen evne til å se hele mennesket og stille spørsmålet: «Men hvordan har DU det egentlig?». Han anser ikke dette som en spesiell egenskap som han selv har, men nevner at han er opptatt av å ivareta hele utøveren. Og kanskje er det dette som er grunnen til at han fortsatt har kontakt med utøvere som var aktive under OL i 1988?

– Det er gøy å følge utøverne mot deres mål, men det er vel så viktig for meg å følge dem opp etterpå. Jeg har snakket med alle som har sluttet i de lagene jeg har vært lege for og sagt at «jeg er her for å høre på deg. Bruk meg slik at vi kan få landet karrieren din». Det har vært viktig for meg at de skal vite det, sier Kolsrud.

Verdens flinkeste pasienter

Selv om Lars Kolsrud nå har passert 70 år, er det ingenting som tyder på at han har tenkt å pensjonere seg ennå. Han har like mange pasienter som tidligere, og gjennom den åpne praksisen han har hatt og fortsatt har som avtalespesialist, møter Lars hele tiden henviste pasienter som ikke er toppidrettsutøvere.

– Det er nyttig å kunne se generelt hva annet som rører seg medisinsk blant unge og eldre ute i samfunnet også, sier han.

Men ifølge Kolsrud krever det noe litt annet å jobbe med toppidrettsutøvere.

– Jeg har verdens flinkeste pasienter, sier idrettslegen. – De gjør det de blir bedt om, og de har helt klare mål om å bli friske eller bli kvitt skadene sine. Man må nærmest sette begrensninger for toppidrettsutøvere, for de har ofte en følelse av at dobbelt eller trippelt så mye må være bra. Slik er det ikke alltid.

En trofast følgesvenn

De som har vært på et mesterskap med Lars Kolsrud har ikke kunnet unngå å legge merke til hans trofaste følgesvenn. Bak på sekken har legen nemlig en liten dukke som heter «Woody».

– Det er en fasadebryter. Jeg ønsker at utøverne skal tenke «han legen som går med den dukken bak på sekken kan jo ikke være så vanskelig å snakke med», forklarer Kolsrud.

Og slik har det blitt. Alt fra store utenlandske navn til norske toppidrettsutøvere prater med «han legen med dukke bak på sekken». Men hvorfor det akkurat ble Woody, er tilfeldig.

Lars Kolsrud forteller at han alltid har synes at Snoopy har vært en artig figur – helt fra han leste tegneserien om Snoopy som yngre. Etter å ha møtt familien til Charles M. Schulz, skaperen av tegneserien «Knøttene», som Snoopy er en del av, så han også at tegneseriefigurene kunne ha en annen funksjon også. Familien betegnet nemlig figurene som «kommunikatører», og fortalte hvordan de ble brukt slik i USA. Nettopp dette med at de kan fungere som fasabrytere, appellerte til Kolsrud, og slik ble det til at den norske idrettslegen har med seg en Woody-dukke på alle mesterskap.

Helse først

For Kolsrud er det viktigste å ta vare på mennesket og helsen til utøverne – i tillegg til at de skal lykkes. Og som lege ved Olympiatoppen er han tydelig på hva som gjelder:

– Det viktigste for Olympiatoppen er at vi skal ta medaljer, men ikke for enhver pris. Helse kommer først, sier han.

Og akkurat når det kommer til helsen gir det å jobbe med toppidrettsutøvere noen andre utfordringer. Lars forklarer at når det er noe som ikke stemmer, og han vet at pasienten har gjort alt riktig med tanke på livsstil og kosthold, så er han som idrettslege nødt til å tenke litt annerledes.

– Ting kan være vondt, men ufarlig. Da må vi se på hva vi kan gjøre for å hjelpe til med det. Det viktigste er at vi ikke skal påføre noe varig skade, sier han.

Lars Kolsruds viktigste oppgave er å ivareta utøverne. Kanskje er det derfor han blir sittende igjen med den utøveren som har prestert dårligst.

– Alle vil ha tak i vinneren, og mange er med og heier på den som vinner. På toppen av pallen greier de fleste seg fint alene, men det er alltid mange fler som ikke vinner. Det er viktig å være der for dem også, sier han.

Gjennom så mange år som lege, ser Lars Kolsrud at verden har endret seg. Spesielt mener han at tilgangen til informasjon og kunnskap gjør at pasientene stiller mer forberedt til legetimer enn de gjorde tidligere. Likevel er det én ting som ikke endrer seg, mener han:

– Selv om informasjonssøk er lett, er vi mennesker fortsatt like forskjellige, spesielle og utfordrende som før. Det krever stort fokus på individuell kommunikasjon, avslutter han.

På slutten av «Kolsrudseminaret» ble Lars Kolsrud også tildelt Norges idrettsforbunds Hederstegn. Denne utmerkelsen tildeles ansatte i norsk idrett (NIF og særforbund) dersom de har gjort et meget fortjenstfullt arbeid på flere plan i norsk idrett på til sammen mer enn 15 år, og som gjennom sitt arbeid har vist forankring og holdninger i NIFs verdier.

Er du interessert i mer fra «På innsiden av Olympiatoppen»? Les om «Olympiatoppens Petter Smart» og «Den optimale helheten»

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Lars Kolsrud sammen med hunden Happy (foto: Lars Kolsruds fotoarkiv)
  • Lars Kolsrud med Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø i Vancouver (foto: Lars Kolsruds fotoarkiv)
  • Lars Kolsrud sammen med Halvard Hanevold og Ole Einar Bjørndalen under OL i Torino (foto: Lars Kolsruds fotoarkiv)
  • «Ut på tur aldri sur» - en strålende dag med fysioterapeut Odd Snerthammer (foto: Lars Kolsruds fotoarkiv)
  • Woody på fast plass bakpå utstyrssekken (foto: Lars Kolsruds fotoarkiv)