Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Hvorfor skal vi individualisere?

«Det er viktig å bevare fellesskapet samtidig som man møter den enkeltes behov for utvikling». Slik innledet toppidrettssjef Tore Øvrebø Olympiatoppens webinar om individualisering.

Temaet «fellesskap kontra individualisering» ble diskutert da assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef Marit Breivik ledet en samtale med håndballandslagets tidligere assistenttrener Mia Hermansson Høgdahl og Benjamin Jensen som er fagkonsulent kraft/styrke ved Olympiatoppen.

– På landslaget var vi opptatt av å ha et slagkraftig lag som kan slåss om medalje, samtidig som vi utviklet individer slik at de ble så gode som mulig for laget, sa Mia Hermansson Høgdahl.

Se hele webinaret her. 

Relasjoner og forankring i laget

Én av Olympiatoppens kjerneoppgaver er å utvikle og jobbe med relasjoner i prestasjonsteamene. Fagkonsulent Benjamin Jensen har jobbet med håndballandslaget siden 2012 og fremhevet dette som noe av det viktigste for ham:

– For meg har det vært viktig å skape gode relasjoner med spillerne selv om man ikke ser dem daglig for å få mest mulig informasjon til å hjelpe dem å bli best mulig på håndballbanen.

I tillegg var Jensen opptatt av forankring hos både spiller, klubb og landslag når det kom til spillerutvikling for å sikre at alle er på samme nivå i utviklingen og har en forståelse av hva som er viktig for spilleren over tid. Dette ledet til spørsmålet «hvorfor skal landslaget blande seg inn i utviklingen til spillerne?»

– For at laget skal være på det høyeste internasjonale nivået, må det mer individuell spissing til og landslagene må være med å trigge den individuelle utviklingen, svarte Marit Breivik, som også er tidligere trener for håndballandslaget.

Mia Hermansson Høgdahl understreket også viktigheten av forankring i spillergruppen. På håndballandslaget har de en felles evaluering etter hver sesong som skaper en forankring i spillergruppen, og som gjør det enklere for hver enkelt spiller å evaluere hva hun må jobbe mer med individuelt for å bringe mer inn i laget.

Ulike perspektiver og erfaringer

Webinaret samlet en rekke ulike bidragsytere fra forskere og fagpersoner, til trenere og utøvere. Blant bidragsyterne var Paul Solberg. Han er fagansvarlig kraft/styrke ved Olympiatoppen og delte noen av sine erfaringer som trener.

– Vi vet at det er store individuelle forskjeller i respons på samme type trening. Når utviklingen stagnerer har vi flere verktøy i verktøykassa, så det er bare å forsøke seg frem. Det er viktig å også ta individuelle hensyn når det kommer til treningsbakgrunn, selvtillit og totalbelastning, sa Solberg.

Fra 2014 til 2018 var Sondre Skarli landslagssjef i Norges Skøyteforbund. Gjennom endring i treningsstruktur, tilpasninger og optimalisering, samt individualisering, gikk landslaget fra null medaljer i Sotsji-OL til fire medaljer, hvorav to var gull, i PyeongChang i 2018. 

– Vi tilpasset treningen ut fra individuelle forutsetninger, alder, nivå, distanser og historikk. Dette var planlagte justeringer gjennom kommunikasjon med utøver og fysioterapeut eller andre ressurspersoner. Ved å bedre individualiseringen sørget vi for at det ikke ble for høyt volum, og utøverne var alltid klare for å trene hardt på samlinger, sa Skarli.

Et annet viktig tiltak landslaget gjorde i løpet av denne perioden var å innføre søndagsmøter, noe som førte til at utøverne spøkende kalte laget for «Møtelandslaget». Ifølge Skarli var dette en viktig møteplass for hele laget.

– Disse møtene var en viktig faktor for individuelle tilpasninger og optimalisering. Vi presenterte ukeplanen slik at utøverne kunne diskutere i plenum, og det skapte en forankring i laget, sa han.

I tillegg var Skarli tydelig på at involvering av utøverne fra starten – både veteranene og de yngste – var med på å drive utviklingen av laget. 

Individualisering i paraidrett

I paraidretten har utøverne ulike utfordringer og funksjonshemninger, og det er derfor helt nødvendig å individualisere. Men hvordan får man best til dette? Da Synne Sofie Stangeland startet i jobben som trener for paraalpinlandslaget hadde hun ingen erfaring med para fra tidligere. Hun brukte derfor mye tid på å bygge en god relasjon til utøverne.

– For meg var det viktig å bli godt kjent med dem slik at det ble stor takhøyde for at begge parter kunne si det en mener. Jeg skal ikke formane hva som skal gjøres, men vi må ha en dialog og diskusjon. Det er helt avgjørende at utøverne eier sine arbeidsoppgaver og utfordringer, for det er de som skal gjøre jobbe, sa hun.

Les mer om Synne Sofie Stangeland i artikkelen «Treneren bak verdens beste alpinist»

Landslagstrener for parabordtennis, Jan Bergersen, var enig i Stangelands betraktninger. Da han startet som landslagstrener satt han én til to timer i rullestol hver økt for å forstå og sette seg inn i utøvernes situasjon. Hva er fordelene og ulempene? Hva kan tilpasses? 

– Vi skal ikke individualisere bare for å gjøre det, men vi må heller tenke på å optimalisere treningen for hvert enkelt individ. Vi er nødt til å se hele mennesket der og da, hva som er mulig, og hva som er optimalt akkurat denne dagen, sa Bergersen. – En del av dette handler også om å overføre min kunnskap til utøverne raskest mulig slik at utøveren blir selvgående og kan kjenne etter med egen kropp og min kunnskap.

Kunnskaps- og kompetansedeling er nøkkelen

I sitt innlegg avsluttet toppidrettssjef Tore Øvrebø med å si at «bakgrunnen for norsk toppidretts suksess er deling av kunnskap og kompetanse på tvers. Dette er grunnleggende faktorer som gjør at vi klarer oss så godt som toppidrettsnasjon, og derfor er det viktig med samspillsarenaer som dette».  

Alle innleggene fra webinaret «Forskning og praksis – Perspektiver på individualisering» kan ses i sin helhet her.

Bidragsytere til webinaret:

Paul Solberg er fagansvarlig for kraft/styrke ved Olympiatoppen. Han har en doktorgrad i styrketrening fra Norges idrettshøgskole. Før han ble ansatt i Olympiatoppen hadde Solberg ansvar for den fysiske treningen til marinejegerkommandoen. Paul er tidligere landslagsutøver i spydkast, juniorlandslagstrener i friidrett (kast) og landslagssjef i parafriidrett.

John Kiely
Currently work as a Senior Lecturer in Elite Performance at the Institute of Coaching and Performance, University of Central Lancashire, UK. Supervise Professional doctorate and PhD candidates from a variety of fields, including International and Premier League football, International and Premiership rugby, the NFL and elite military units. He has 40+ peer-reviewed papers 

As a coaching practitioner John has been Head of Strength and condition for UK Athletics, worked close with several medalists at IAAF World championships, Paralympics, Olympics and with International teams at Rugby and Football World cups.  His key interests relate to training theory and movement coordination. 

Frode Moen er avdelingsleder for Olympiatoppen Midt-Norge, og har faglig ansvar for mental trening og idrettscoaching der. I tillegg til en doktorgrad innen coaching og prestasjonspsykologi var Frode trener og landslagstrener for NSF kombinert (2002-2007), og hovedtrener for Granåsen skiteam (1994-2004). 

Hedda Hynne har flere gode resultater i internasjonale mesterskap, og hun var, i Rio 2016, første kvinne til å representere Norge på 800 meter i OL. Fra 2012 har Hedda tatt flere medaljer i norske mesterskap, hvorav seks av dem er gull (tre innendørs og tre utendørs). Så langt denne sesongen har Hedda løpt 800 meter på sterke 1.59,94.

Marit Breivik er assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef i Olympiatoppen. Hun var landslagstrener for håndballjentene i 15 år, fra 1994-2009. Under hennes ledelse tok laget tretten mesterskapsmedaljer, hvorav seks gull. Marit har hele fire ganger blitt kåret til «Årets trener» på Idrettsgallaen.

Mia Hermansson Høgdahl var fra 2009-2020 assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i håndball. I løpet av disse årene vant håndballjentene ti medaljer på tretten mesterskap, hvorav seks gull. Før hun ble assistenttrener var Mia ansatt som spillerutvikler i Norges Håndballforbund. Høgdahl har spilt 216 landskamper og skåret 1 091 mål for det svenske kvinnelandslaget, og i 1994 ble hun kåret til verdens beste håndballspiller.

Benjamin Jensen er ansatt som fagkonsulent for kraft/styrke i Olympiatoppen, der jobber han blant annet med å optimalisere den fysiske treningen for håndballjentene. Benjamin er tidligere tikjemper. Han ble juniorverdensmester i 1994, har flere NM-titler og var innehaver av norgesrekorden i tikamp i 19 år frem til Martin Roe tok den i 2018. 

Sondre Skarli er ansatt som fagkonsulent for utholdenhet i Olympiatoppen. Fra 2014-2018 var Sondre landslagssjef i Norges Skøyteforbund, og under hans ledelse tok skøytelandslaget store steg. De gikk fra null medaljer under Sotsji-OL i 2014 til fire medaljer, hvorav to var gull, i PyeongChang i 2018.

Jan Bergersen har i en årrekke vært landslagstrener for parabordtennis. Han har trent utøvere til gull i både Paralympics, VM og EM. Bergersen har ved siden av trenerrollen fullført Olympiatoppens elite coach-utdannelse. Jan har selv tatt flere NM-gull, og representert Norge i EM og VM.

Synne Sofie Stangeland er trener og fysioterapeut for landslaget i para-alpint. Hun har hovedansvar for den fysiske treningen og medisinsk oppfølging av utøverne som er på landslaget. Synne er også prosjektleder for utviklingsprosjektet Paralympiske idretter i Norges Skiforbund Para-alpint med mål om å rekruttere flere inn i idretten.

Frank Heggebø er fagkonsulent i idrettscoaching i Olympiatoppen, der jobber han med oppfølging av trenere og lederteam i prioriterte idretter, med et spesielt ansvar for paralandslag. Han har erfaring fra nasjonale og internasjonale toppidrettsmiljøer. Frank er også ansatt som mental ressurs for Viking Fotballklubb.

Guro Strøm Solli tar en PhD i utholdenhetstrening ved Senter for toppidrettsforskning ved NTNU, der har hun blant annet forsket på treningen til Marit Bjørgen. I tillegg til å ta en doktorgrad underviser Solli i idrettsfysiologi og treningslære ved Nord universitet. Guro er tidligere landslagsutøver i langrenn.

Leif Olav Alnes er trener for Karsten Warholm, Amalie Iuel og Elisabeth Slettum. Han har trent flere norske friidrettsutøvere til sterke internasjonale resultater, sprinteren Geir Moen var en av disse. Alnes er opptatt av å ivareta helheten rundt utøverne, og legger stor vekt på å optimalisere læring og utvikling. Han sier selv at han er rektor og prosjektleder på «Life College». Leif Olav er også ansatt som fagkonsulent for kraft/styrke i Olympiatoppen. 

Christian Thue Bjørndal arbeider som førsteamanuensis på Institutt for Idrett og Samfunnsvitenskap på Norges idrettshøgskole. Han har doktorgraden sin på talentutvikling i norsk håndball og er sertifisert EHF master coach. Christian underviser i flere emner på trenerprogrammet på NIH og er spesielt interessert i brytningen mellom teori og praksis, ungdomsidrett og ferdighetsutvikling. Han har tidligere arbeidet som klubbtrener på ungdoms- og elitenivå i håndball, landslagstrener i beach-håndball og sportssjef ved håndballinja på Otto Treider. 

    Filer

    Ingen relaterte filer.

    • Marit Breivik i samtale med Benjamin Jensen og Mia Hermansson Høgdahl
    • Sondre Skarli fortalte om grepene skøytelandslaget gjorde i forkant av OL i PyeongChang i 2018