Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

100 dager med Covid-19

Det er 100 dager siden myndighetene stengte samfunnet. Hvordan har denne perioden vært for utøverne, og hvordan ser de på tiden fremover?

Det er ingen tvil om at norske toppidrettsutøvere, i likhet med resten av samfunnet, har vært i en krevende og ukjent situasjon siden midten av mars. Hverdagen deres ble snudd på hodet da treningen måtte endres og tilpasses, samt at mesterskap og konkurransesesongen ble utsatt. Etter 100 dager er deler av hverdagen fortsatt ny og uvant. Vi har møtt fire utøvere på Olympiatoppen for å høre om deres opplevelse av de 100 merkelige dagene.

– Det har vært en utfordrende tid, sier håndballkeeper Torbjørn Bergerud.

– Planen var jo å avslutte med et OL, men nå vet jeg ikke, sier høydehopperen Tonje Angelsen.

– Vi skal egentlig spille EM på hjemmebane på Lillehammer i midten av november, så jeg er veldig spent på å se om det blir noe av, sier curling-skipenThomas Ulsrud.

– Nå får jeg ett år til med trening med Andreas (Thorkildsen), og den muligheten skal jeg ta, sier spydkasteren Sigrid Borge.

Alle er enige om at det har vært viktig å fokusere på mulighetene, ikke bergensningene. For håndballandslagets keeper, har overgangen fra fellesskap til alenetrening satt spor.

­– Jeg er vant med å trene med laget, men i denne perioden har det blitt mer individuelt. Det har vært rart, men samtidig har jeg fått mulighet til å trene mer av det jeg vanligvis ikke har så god tid til.  

Mye basistrening

Bergerud får støtte av høydehopper Tonje Angelsen og spydkaster Sigrid Borge. De to, i tillegg til den kroatiske OL-mesteren i spydkast, Sara Kolak, har trent sammen hele perioden, med Andreas Thorkildsen som trener. Angelsen og Borge sier at det har vært en rar periode der de har vært nødt til å finne andre alternative måter å trene på, innenfor de nasjonale retningslinjene.

– Det har blitt mye basistrening ute foran Slottet eller i Frognerparken, men det er noen ting det ikke er mulig å gjøre uten utstyr. Vi har jo ikke fått hoppet høyde eller kastet spyd, men grunntreningen er der i alle fall, sier spydkaster Sigrid Borge. 

– Sigrid har jo måttet pine seg gjennom noen tøffe bakkeløp i løpet av denne perioden, fleiper Tonje Angelsen.

Én av Olympiatoppens kjerneoppgaver er daglig treningskvalitet, og i løpet av koronasituasjonen har alle Olympiatoppens ansatte vært tilgjengelig for utøverne. Borge og Angelsen nevner at de blant annet har hatt økter via Facebook med Lars Arne Andersen, fagkonsulent teknikk/motorikk.

Mistet mye istrening

Curlingspiller Thomas Ulsrud kjenner seg igjen i det Bergerud, Angelsen og Borge sier. Det har vært en omstillingsprosess fra å trene mye curlingrelatert i hverdagen, til å trene mer styrke og kondisjon. I tillegg ble curling-VM i Glasgow avlyst.

– Vi er veldig i det blå med tanke på hva som skjer. Ishallene er stengt, og vi vet ikke når de kan åpne igjen. Vi har mistet mye istrening, så det blir spennende å se hva som skjer med sesongen som kommer, sier Ulsrud.

Tid til å pleie skader

Selv om de siste tre månedene har vært utfordrende for de fleste, klarer de likevel å se noe positivt i situasjonen. Sigrid Borge innrømmer at det i starten av perioden var vanskelig mentalt å skulle motivere seg og fokusere, men at hun nå har innsett at dette egentlig var bra for henne.

– Vanligvis hadde jo sesongen startet nå, men med tanke på at jeg har vært skadet, kom utsettelsen av sesongen og OL i Tokyo på et godt tidspunkt. Nå får jeg ett år til med trening med Andreas, og den muligheten skal jeg ta, sier Borge.

Hun får støtte av håndballkeeper Torbjørn Bergerud som også har fått tid til å rehabilitere. 

– Nå har jeg fått tid til å bli kvitt de småskadene jeg har hatt, så jeg regner med å komme ut av denne perioden enda sterkere, sier Bergerud. 

Hva bringer fremtiden?

Alle de fire utøverne er spente på å se hva som skjer fremover – spesielt med tanke på konkurranser. Thomas Ulsrud og Torbjørn Bergerud er spesielt spente på hva som skjer med publikum på kampene fremover.

– Vi skal egentlig spille EM på hjemmebane på Lillehammer i midten av november, så jeg er veldig spent på å se om det blir noe av, og om det blir med publikum. Det er alltid mer gøy å spille når det er mye nordmenn i hallen, og venner og familie er og ser på, sier Ulsrud.

Sistnevnte er Torbjørn Bergerud helt enig i.

– Det blir spennende å se om vi får ha tilskuere på kampene fremover – det er det store spørsmålet foran neste sesong. Det er jo da det er morsomst å spille, så jeg håper man får såpass kontroll at man kan begynne å fylle anleggene igjen. Det gir en ekstra «boost» for oss på banen, og vi vet at det er mange som savner å følge med på sport, sier landslagskeeperen.

For friidrettsutøverne Sigrid Borge og Tonje Angelsen ser fremtiden litt annerledes ut. Mens Sigrid skal pleie en skade, og har planlagt noen konkurranser, er Tonje usikker på femtiden som høydehopper.

– Planen var jo å avslutte med et OL, men nå vet jeg ikke. Jeg må kverne litt på det, og gå en runde med meg selv. Hvordan er kroppen? Og hvordan står det til med det mentale? Jeg vil jo egentlig ikke at det skal slutte på denne måten, sier Angelsen.

Spydkaster Sigrid Borge sier at hun har fått ny motivasjon etter å ha trent med OL-mestrene Sara Kolak og Andreas Thorkildsen. Selv om hun, Sara og Tonje er individuelle utøvere, ser Borge på dem som et team. Det motiverer henne.

– Vi fungerer veldig bra sammen, og nå kjenner jeg at jeg har lyst til å gjøre det godt for teamets del. Det å se hvor hardt Sara jobber har virkelig gitt meg motivasjon, og har vært en skikkelig «eye opener» når det kommer til hva som kreves for å nå toppen. Det har vært bra for meg, sier Borge.

Tid for refleksjon

Alle de fire utøverne er tydelige på at denne perioden har også vært bra for å kunne reflektere over det de holder på med, toppidrettslivet og betydningen av det. Thomas Ulsrud sammenligner denne tiden med det å være skadet – det er først da en innser hvor mye en har savnet det og hvor mye det betyr.

– Toppidrettslivet er dritgøy, avslutter Sigrid Borge.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Torbjørn Bergerud varmer opp før en styrkeøkt på Olympiatoppen (foto: Kristin Bentdal Larsen)
  • Thomas Ulsrud
  • Spydkaster Sigrid Borge og høydehopper Tonje Angelsen med trener Andreas Thorkildsen under en styrkeøkt på Olympiatoppen (foto: Kristin Bentdal Larsen)
  • Sigrid Borge under trening på Olympiatoppen (foto: Kristin Bentdal Larsen)Sigrid Borge under trening på Olympiatoppen
  • Tonje Angelsen og Sigrid Borge på Olympiatoppen (foto: Kristin Bentdal Larsen)