Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Topptrener II: Bli en bedre trener

Mange av Norges fremste trenere har tatt Olympiatoppens og NTNUs utdannelse Topptrener II. Søknadsfrist for neste kull er 1. juni

Topptrener II er et studietilbud for trenere som ønsker videreutvikling. Utdannelsen, som har eksistert siden 2003, er et populært studium for trenere, sportssjefer og coacher. Hele 226 topptrenere i Norge har fullført utdannelsen, og blant tidligere studenter finner vi kjente navn som Hanne Haugland, Lasse Ottesen, Clas Brede Bråthen, Hanne Staff, Fritz Aanes, Sondre Solberg, Bjørn Kåre Ingebrigtsen, Monika Kørra og Morten Eklund. Til tross for at de var, og er, trenere på meget høyt nivå, ønsket de mer kompetanse, videre utvikling og faglig påfyll for å møte kravene i internasjonal toppidrett.

– Veien fra teori på Topptrener II til praksis ble veldig kort, og det jeg lærte på samling var relevant i min trenerhverdag, sier Hanne Haugland, tidligere verdensmester i høyde, nå høydehopptrener og coach i Olympiatoppen.

Topptrener II er et samarbeid mellom Olympiatoppen og NTNU, og bygger videre på særforbundenes Trenerløypa og er Olympiatoppens topptrenerutdanning. Til høsten skal NTNU og Olympiatoppen i gang med det 11. kullet.

Les mer om opptakskravene, søknadsprosessen, og de enkelte kursene og samlingene. Søknadsfristen er 1. juni.

– Dette deltidsstudiet er for trenere på tvers av ulike grener som arbeider med idrettsutøvere på høyt nasjonalt og/eller internasjonalt nivå, eller toppidrettsutøvere som har ambisjoner om en topptrenerkarriere. Utdannelsen gir 60 studiepoeng, og bygger på refleksjon over egen praksis, teoretisk kunnskap og Olympiatoppens erfaringer og kompetanse, sier John Anders Bjørkøy, leder for treningsutvikling i Olympiatoppen.

Undervisningen på studiet tar utgangspunkt i caser og relevant teori, og veksler mellom forelesninger, gruppearbeid og refleksjon. Mellom samlingene er det hjemmeoppgaver knyttet til pensum og egen idrett.

– Det viktigste for meg var å få en del verktøy til å bygge opp og planlegge trening. Jeg hadde jo med meg utøvererfaringen, og hadde de siste årene som utøver selv planlagt treningen. Men dette var trening som passet for meg da jeg var på et sent stadium i min idrettskarriere, og nå skulle jeg trene unge, lovende utøvere med ulike forutsetninger enn meg selv, sier Hanne Haugland.

Den tidligere verdensmesteren i høydehopp mener det er viktig å være bevisst at alle trenere og utøvere er forskjellige, og har forskjellige forutsetninger og behov. Hun mener at oppgaven er å lete med nysgjerrighet på hvordan man sammen skal få ut potensialet i hver og en. Hun er tydelig på at hun vil anbefale trenere og sportssjefer i toppidretten å ta Topptrener II.

– Gjennom Topptrener II får man anledning til å bygge kompetanse og nettverk med interessante medstudenter, forelesere og mentorer. Man får jobbet med egne utfordringer, og man kan benytte nettverket til å diskutere og reflektere over situasjoner man møter i rollen som trener og sportssjef. Det å høre hva andre står i, eller å få testet sine tanker og strategier, er nyttig for å skape god utvikling og læring, understreker hun.

En annen verdensmester som har fullført Topptrener II, er tidligere orienteringsløper, Hanne Staff, som i dag er coach i Olympiatoppen.

– Noe av det jeg lærte gjennom studiet, var å jobbe strategisk for å skape, og få aksept for endring, og det å veksle mellom langt og kort perspektiv i utviklingsarbeidet. Videre vil jeg fremheve det å se utøvere i et helhetlig perspektiv, og jobbe systematisk med individuell utvikling, men også med utvikling av laget eller fellesskapet. Det siste handler om å respektere ulikheter, utnytte ulikhetene for å bygge team, og behandle folk forskjellig, eller det jeg vil kalle individualisering, sier Hanne Staff, som selv har fire VM-gull i orientering.

Programmet i studiet bygger videre på særforbundenes egen Trenerløype. I søknadsprosessen må søkerne legge ved et anbefalingsbrev fra særforbundet sitt, og trenerne må kunne vise til at de har gjennomført sitt særforbunds høyeste trenerutdanning. 

Oppstart er høsten 2020 og søknadsfristen er altså 1. juni. 

Få mer informasjon om Topptrener II 

    Filer

    Ingen relaterte filer.