Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Trigges av utfordringer

Lena Schrøder er paraishockeyspilleren som kombinerte landslagsspill med legeutdannelse. Nå står hun i frontlinjen mot koronaviruset.

Til jul 2019 var Lena Schrøder ferdig utdannet som lege. Da hadde hun kombinert det tøffe medisinstudiet med klubb- og landslagsspill i paraishockey i flere år. Nå har hun akkurat startet å jobbe som lege på Akershus Universitetssykehus HF, og møter utfordringer knyttet til koronaviruset hver eneste dag. 

– Jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å bidra som lege på Ahus, sier Schrøder. – Jeg hadde følt meg litt hjelpeløs om jeg ikke hadde den muligheten slik som situasjonen er nå.

En rar situasjon

Som lege på Ahus, jobber Lena Schrøder med pasienter med hjertesykdommer på hjertemedisinsk sengepost. Her blir alle pasienter «screenet» for koronasymptomer, med tanke på om de skal testes eller ikke, og det tas forholdsregler for at smitten ikke skal spres på sykehuset. De som kan være smittet, blir testes og plassert i isolasjon inntil det foreligger negativt testresultat.

– Det har vært, og er, fortsatt en veldig rar situasjon. Jeg er takknemlig for at jeg har en arbeidsplass å dra til, og det er godt å kunne bidra med noe når situasjonen er som den er, sier hun.

Den private legevakten Lena jobbet på før hun begynte på Ahus, ble gjort om til en lokal feberpoliklinikk da koronaviruset inntok Norge. Selv om hun har god erfaring med smittevern fra tidligere, sier hun at de har hatt mye mer fokus på det nå.

– Jeg opplever møtene med pasientene som normalt, men det er selvfølgelig mer å ta hensyn til – for både pasienter og oss som helsepersonell, sier hun.

Lena forteller at de har brukt smittevernutstyr hele dagen, men at de har måttet gjøre noen ekstra tilpasninger siden hun sitter i rullestol.

– Jeg har hatt en ekstra rullestol på jobb, som vi desinfiserer regelmessig. Det hjelper jo ikke med smittevernutstyr, dersom jeg tar med meg alt videre på rullestolen uansett, sier hun.

Prestasjonskultur

Lena Schrøder er født med ryggmargsbrokk, og da bena begynte å bli dårligere i 2008, ble hun tipset av en fysioterapeut om paraishockey. Hun sier at det var litt tilfeldig at hun begynte med akkurat den idretten, men med et begrenset tilbudet innen paraidrett i Moss på det tidspunktet, ga hun paraishockey et forsøk. Da ble hun bitt av basillen.

– Nå kunne jeg ikke sett for meg å gjøre noe annet, sier hun.

I 2012 flyttet Lena til Oslo og begynte å spille for Oslo Kjelkehockeyklubb, som nå heter Vålerenga. Hun anser nivået for å være høyere i Vålerenga enn det var i Moss, og hun trives godt med den tøffe prestasjonskulturen i sin nåværende klubb. Flere av Vålerenga-spillerne er på landslaget sammen med Schrøder, men hun er den eneste kvinnen – både i klubben og på landslaget.

– Jeg tenker ikke noe over at jeg er eneste kvinne på laget. Jeg fikk muligheten til å vise meg frem, og har fortjent plassen min på laget på lik linje med de andre spillerne. Derfor har jeg også fått tillit fra treneren, sier hun.

Schrøder begynte å trene med landslaget i 2013, og debuterte i kamp i 2014. I tillegg var hun en del av troppen i både Paralympics i 2018, og VM i 2019. I april i år skulle hun ha representert Norge i EM i paraishockey i Østersund, men på grunn av koronaviruset ble EM avlyst.

Skal være god nok

Lena har hele veien vært tydelig på at hun skal fortjene plassen sin på både klubblag og landslag. Selv om landslaget har én kvoteplass for kvinner, som de kan benytte seg av i mesterskap, vil ikke Schrøder være med bare for å være med – hun skal være god nok til å bidra. Det synet deler også landslagstreneren.

–  Treneren vår bryr seg ikke om jeg er mann eller kvinne, og der er vi heldigvis på bølgelengde. Det gir ikke riktig motivasjon for meg å være med kun fordi jeg er kvinne. Jeg må bli vurdert på bakgrunn av nivå og prestasjoner, ikke kjønn, konstaterer Schrøder.

Liker utfordringene

Å kombinere en toppidrettshverdag med studier, kan i seg selv være utfordrende. Å kombinere toppidrett med medisinstudier krever knallhard planlegging og prioritering. Schrøder trekker frem dette som noe av nøkkelen til at hun har kommet seg gjennom utdanningen.

– Det har selvfølgelig vært tøft i perioder, og det krever ekstrem planlegging for å få det til. Men jeg har også fått flere erfaringer, og kombinasjonen har vært veldig positiv for meg. Det har vært bra å ha flere ting for avvekslingens del, i tillegg til at det er viktig å ha noe å gå til etter at idrettskarrieren er ferdig. Selv om det har vært krevende, ville jeg ikke gjort det på noen annen måte, sier hun.

Hør podkasten «Olympiapodden» om utdanning og karriere med Emil Hegle Svendsen

Hvordan veien blir videre er hun dog usikker på. Hun forteller at satsingen videre på paraishockey avhenger av om hun får turnusplass. Men Lena Schrøder er definitivt en som trigges av utfordringer, og hun forteller at dette er noe som har gått igjen både i idretten og ved valg av utdannelse. Hun bemerker at det nok ikke var helt «A4» at hun som rullestolbruker skulle begynne på legestudiet, men hun så kun mulighetene.

Vil forstå hele kroppen

Fra hun var liten har hun alltid synes menneskekroppen var spennende. Siden hun er født med ryggmargsbrokk har det vært mye inn og ut av sykehuset med mange operasjoner. Hun tror at det er der fascinasjonen stammer fra, og sier at hun helt siden barnealder har ønsket å forstå hvordan kroppen fungerer.

Gjennom jobben som lege, har hun nå en bedre forståelse av dette, og tar det med seg nå som hun står i frontlinjen i kampen mot koronaviruset.

– Dette påvirker nok alle i ettertid også. Folk blir flinkere til å tenke på sykdom og smitte, og vi viser mer solidaritet, som vi forhåpentlig tar med oss også etter at denne krisen er over, avslutter hun.

Bli bedre kjent med Lena Schrøder i denne NRK-reportasjen

    Filer

    Ingen relaterte filer.

    • Lena Schrøder på isen for det norske kjelkehockeylandslaget (foto: Kenneth Myhre/Myhre Media)
    • Lena Schrøder etter endt medisinutdannelse (foto: privat)