Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

En uforglemmelig sesong

Jesper Saltvik Pedersen har vært overlegen i årets alpinsesong, og har vunnet verdenscupen i alle disipliner.

Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen er tilbake i storform etter den utfordrende fjorårssesongen. For første gang har han vunnet renn i alle disiplinene, og har til sammen åtte verdenscupseire – to flere enn rekorden fra tidligere år. Nå står han igjen med alle kulene ved sesongslutt.

– Det er utrolig kult å være så komplett at jeg kan vinne verdenscupen i alle disiplinene, sier 20-åringen.

Friheten i bakken

Saltvik Pedersen ble født med ryggmargsbrokk, og er lam fra livet og ned, men det har aldri vært noen hindring for å ha det aktive livet han ønsker. Med hytte på fjellet og foreldre som tok ham med på ski allerede som toåring, kom alpint veldig naturlig for ham. Allerede som seksåring kjørte han ned alpinbakken alene.

– For meg er alpint en måte å ikke være bundet til rullestolen på. Jeg kan være med venner i bakken og kjøre fra dem, sier Saltvik Pedersen.

Og i år har han kjørt fra alle.

Godt grunnlag

Årets sesong står igjen som den rake motsetningen til fjorårets. Etter et fantastisk Paralympics i 2018, med gull i storslalåm og bronse i superkombinasjonen, var det høye forventninger til 2018/2019-sesongen. Men sesongen ble ikke som forventet.  

I juli 2018 blir han innlagt på sykehus med en betennelse på hjertet. Opptreningen etter en alvorlig diagnose og ni dager på sykehus tar tid og krever profesjonell oppfølging. I slike tilfeller mobiliserer Olympiatoppen de ressursene de kan. Det ble raskt etablert et team som skulle gi Saltvik Pedersen den oppfølgingen han trengte og sikre en optimal opptreningsperiode. Og det har gitt resultater.

– Jeg fikk trent utrolig bra før årets sesong og har fått bygget meg skikkelig opp igjen etter hjertefeilen, sier den unge alpinisten.

Politikerspire

I tillegg til å være verdens beste paraalpinist denne sesongen, er Saltvik Pedersen i full gang med høyere utdannelse. Interessen for politikk og miljø ønsker han å kombinere med en utdannelse innen statsvitenskap.

– Det er mange muligheter, og det hadde vært spennende å jobbe innenfor politikken når jeg er ferdig med alpint, sier Saltvik Pedersen.

Og målet hans?

– Jeg kunne godt tenke meg å bli den neste Cato Zahl-Pedersen, sier han.

Samfunnsengasjementet har han også tatt med seg inn i idretten. Han er klokkeklar på at rullestolen ikke har vært noen hindring, og at alpint har vært en måte for ham å føle seg fri. Han har følgende oppfordring til andre i lignende situasjon:

– Det finnes tilbud i mange av de lokale klubbene, og den enkelte må ta kontakt med sin lokale klubb for å finne ut hva man kan være med på. Det er ofte mye mindre som skal til når det gjelder tilrettelegging for at mange med funksjonsnedsettelser skal kunne delta på lik linje med alle andre. Du trenger ikke være verdensmester for å benytte deg av et slikt tilbud, det viktigste er å komme seg i fysisk aktivitet. Det er folk som er klare til å ta deg imot.

Jakter det perfektet rennet

Men før Saltvik Pedersen kan ta fatt på en eventuell politikerkarriere, er det mye som gjenstår innenfor idretten. Han brenner for alpint og lever for konkurranseelementet i idretten.

– Jeg har fortsatt ikke kjørt det perfektet rennet ennå. Jeg har lyst til å føle at jeg har fått utrettet det jeg kan på ski før jeg gir meg. Jeg vil være best mulig, lengst mulig, avslutter han.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Jesper Saltvik Pedersen gjør seg klar for et av årets verdenscuprenn (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • Jesper Saltvik Pedersen under et verdenscuprenn (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • En fornøyd Jesper Saltvik Pedersen (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • Jesper Saltvik Pedersen på startstreken (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • Jesper Saltvik Pedersen under et verdenscuprenn i årets sesong (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • Jesper Saltvik Pedersen har vært overlegen i årets sesong (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)
  • Jesper Saltvik Pedersen under et verdenscuprenn (foto: Luc Percival, World Para Snowsports)