Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Minneord Per Egil Refsnes

Per Egil Refsnes, ”Pella”, er borte. Alt for tidlig, 54 år gammel.

Pella er borte som ektemann, far og venn. Pella er også borte fra Olympiatoppen, den profesjonelle basen hans helt siden før han gikk ut fra Norges Idrettshøyskole i 1986.

Det kommer til å ta lang tid før det synker inn for oss alle. Pella, han som var med hele veien. Hele veien fordi han har vært med fra starten på det som siden har blitt kjent som ”Storhetstiden” i norsk idrett.

Hele veien fordi han fulgte de mange lagene og de utallige enkeltutøverne han jobbet med helt inn til de store konkurransene.

Aldri ble han blasert. Han var alltid engasjert, interessert og nervøs på utøverens vegne. Dette visste utøverne, og de satte stor pris på hans bidrag, og anerkjente at han var en del av deres største prestasjoner.

”Hjemme” på Olympiatoppen hadde han en sentral posisjon. Faglig ja, men også sosialt.

Han var limet i organisasjonen, og bandt oss sammen gjennom triumfer og mer krevende tider. Alltid beredt til en samtale om nære og vanskelige forhold, og alltid beredt til en spøk.

Selv om det kunne være travelt, og flere hadde avtale med ham samtidig, tok han seg tid til å høre på, eller fortelle, en morsom historie fra idretten. En historie som kunne plassere en sak der den hørte hjemme, eller en historie som lyste av spøkefull anerkjennelse for personene som ble omtalt.

Pella var faglig veldig tydelig og insisterende. Han visste innerst inne at anvendt styrketrening var det få, om noen, som kunne bedre, nasjonalt og internasjonalt. Han var både innovativ og dristig. Dette klarte han å formidle på en måte som uhyre sjelden førte til konflikter. Konflikter var noe Pella syntes verden kunne klare seg uten. Han fikk det jo stort sett som han ville likevel. Og anerkjennelsen for sine bidrag prøvde han å bagatellisere.

Pella er nå borte. Han stiller ikke til start i sykkelrittet Trondheim-Oslo i år. Dessverre endte livet hans under en sykkeltur. Han blir savnet av mange. Lenge. Våre tanker går i disse dager til kona og hans tre sønner, som har mistet ektemannen og faren sin. Takk for at vi fikk oppleve så mye med Pella.

Jarle Aambø, toppidrettssjef
Tore Øvrebø, assisterende toppidrettssjef
på vegne av alle ved Olympiatoppen


    Filer

    Ingen relaterte filer.