Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Sportssjefer og OLT-coacher på planleggingstur til Sochi

Sportssjefer for vinteridrettene og Olympiatoppens coacher og ledelse er nylig kommet tilbake fra en firedagers planleggingstur i OL- og Paralympicsbyen Sochi.

Sportssjefer for vinteridrettene og Olympiatoppens coacher og ledelse er nylig kommet tilbake fra en firedagers planleggingstur i OL- og Paralympicsbyen Sochi. Halvannet år før OL-ilden tennes tegner det seg et bilde av et arrangement med moderne anlegg, flotte deltakerlandsbyer og spennende kommunikasjonsløsninger. Tirsdag 25. september var det 500 dager igjen til OL-ilden tennes.

OL og Paralympics i Sochi blir grovt sett tredelt, med tre hovedområder for konkurransene, og tre deltakerlandsbyer. Nede ved kysten blir det en konsentrert OL-park (Coastal cluster) med alle hallidrettene samlet i en stor sirkel, med deltakerlandsbyen (Coastal Village) i gangavstand unna. Her blir skøyter, curling, ishockey, kortbane og kunstløp arrangert. I tillegg bygges en stor olympisk stadion, hvor åpnings- og avslutningsseremonien skal foregå.


050.jpg

OL-stadion i Sochi.

- Totalinntrykket er veldig godt. Skøytehallen Adler Arena ser bra ut, og vi regner med at isen blir rask, ettersom de to andre russiske banene er av de beste lavlandsbanene i verden. Infrastrukturen er praktisk tilrettelagt, med svært kort vei fra deltakerlandsbyen til skøytehallen. Alt virker utmerket, og svar på om ting fungerer i praksis, får vi under VM i enkeltdistanser, som arrangeres i OL-arenaen i mars, sier Øystein Haugen, sportssjef for skøyter


037.jpg

Skøytehallen Adler Arena

Det andre området for konkurranser og deltakerlandsby, er ”Laura” Cross-Country Ski and Biathlon Center med den såkalte Endurance Olympic Village, som ligger 60 kilometer fra Coastal cluster. Dette er et fjellplatå – Psekhako Ridge - på 1450 meters høyde, hvor langrenn og skiskyting skal bo og konkurrere. Løypene går bare noen meter fra deltakerlandsbyen. Det er allerede bygget en permanent skiskytterstadion med løypenett, mens langrennsstadion blir midlertidig. Her gjenstår en del arbeid med stadion og løypenett. Adkomsten til dette platået blir med gondolheis.


087.jpg

Deltakerlandsbyen for langrenn og skiskyting.

-          Alt ligger til rette for et kjempebra OL. Det er første gang på flere olympiske leker at skiskyting skal bo i deltakerlandsbyen, og det ser ut til å bli positivt og praktisk, ikke minst fordi landsbyen ligger like ved arenaen. Ut fra det vi kunne se, vil løypene passe de norske løperne godt. De blir krevende, med harde motbakker og friske utforkjøringer med krappe svinger. Vi gleder oss til å teste løypene i vinterens prøve-OL og verdenscup, sier Per Arne Botnan, idrettssjef for skiskyting.


079.jpg

Skiskytterstadion på Psekhako Ridge.

Utbyggingen av hele anleggsområdet på platået Psekhako Ridge gjennomføres og finansieres av det russiske gasselskapet Gassprom, fra deltakerlandsby til arenaer. Skiskytterstadion blir permanent, og er på det nærmeste ferdig, mens langrennsstadion blir en midlertidig arena, som i dag fremstår som en stor graveplass. Skiskyting og langrenn bor sammen i deltakerlandsbyen, som vil bestå av store hytter, fjelleiligheter og hotell. Alt privatfinansiert.


091.jpg

Fra rommene i hyttedelen av deltakerlandsbyen.

-          Vi har allerede vært her fire ganger delvis sammen med Olympiatoppen, for å forberede oss. Det kommer til å bli veldig bra for langrenn og skiskyting oppå Psekhako Ridge-platået, og innkvarteringen ser meget bra ut. Utfordringen blir å være i 1450 meters høyde over lang tid, så vi må ha en god plan både for både akklimatisering, trening og det sosiale. Det blir viktig å gjøre de rette forberedelsene i lys av høydeutfordringen, sier Vidar Løfshus, landslagssjef for langrenn.


081.jpg

Vidar Løfshus viser frem området hvor langrennsstadion skal ligge.

Det tredje hovedområdet for konkurransene i Sochi, er Rosa Khutor på motsatt dalside av platået for langrenn og skiskyting. På 1100 meters høyde ligger deltakerlandsbyen ”Mountain Olympic Village”, hvor alpint, snowboard, freestyle, aking og hopp skal bo, og delvis konkurrere. Også her er mye av transporten basert på gondolheiser, men her er det også bygget kjørevei av god standard helt opp, i motsetning til kjerreveien, som går under navnet ”Vomat Road” opp til langrenn/skiskyting. Snowboard- og freestylearenaene ligger like ved ”Mountain Olympic Village”, mens alpint og aking er i området like ved.


Mountain.jpg

Mountain Olympic Village. (Legg merke til bygningene på motsatt side av dalen, like bak heisekranen, det er skiskytterarenaen.)

-          Helhetsinntrykket er meget bra. Boforholdene er perfekte, med ski-in/ski-out, og mulighet til å gå eller skli til arenaen. Det er første OL med slopestyle, og løypa er bygget for store hopp, noe som er positivt for våre utøvere. Boardercrossløypa er teknisk, mens halfpipen er svært lik pipen i Wyllerløypa, og det er en fordel for oss. Det blir viktig å delta i verdenscupen/prøve-OL  i Sochi i vinter, og hente mest mulig erfaring ett år før lekene begynner, sier Thomas Harstad, landslagssjef for snowboard.

 

I tillegg til de tre hovedområdene for arenaer og innkvartering, er det bygget et eget anlegg for hopp og kombinert, ”RusSki Gorki Jumping Centre”. Her ligger også langrennsløypene for kombinert. Anlegget ligger på 600 meters høyde, i kontrast til langrennsstadion som altså ligger på 1450 meter og høyere.

-           Det var opprinnelig meningen at kombinert langrenn skulle gå i langrennsløypene på 1450 meter, men dette er nå gjort om, og løypene er allerede laget ved hoppbakken på 600 meter. Det blir en annerledes, flott løype, med mye svinger. Vi vil prioritere prøve-OL i vinter, for det er kun i denne perioden det vil være snø i anlegget før OL. I tillegg planlegger vi en sommersamling i anlegget sammen med det russiske landslaget, sier Kristian Hammer, landslagssjef i kombinert, som vil innkvartere laget i samme høyde som konkurransene avvikles.

Foruten møter med arrangørene og befaring på anleggene og i deltakerlandsbyene, ble det gjennomført interne møter hvor Olympiatoppens ledelse og coacher sammen med sportssjefene diskuterte blant annet prosessen videre mot OL, forberedelser og gjennomføring, samspill i troppen, målprosesser, Sochi-samlinger, og langsiktige strategier for toppidrettsarbeidet i samspillet mellom særforbundene og Olympiatoppen. 

-          Vi har svært god erfaring med å gjennomføre en planleggingsreise sammen med sportssjefen til den kommende OL-byen halvannet års tid før lekene begynner. Det gir oss anledning til å løfte frem problemstillinger og muligheter i fellesskap, og samtidig utfordre arrangørene på forhold som kan forbedres eller endres. For Olympiatoppen er de interne prosessene ekstra viktige, ved at vi kan ha fullt fokus på konkrete OL-utfordringer, og sammen diskutere løsninger og prosesser som skal gjøre oss best mulig forberedt til lekene begynner om halvannet år, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.


016.jpg

Interne møter med sportssjefene, coachene og ledelsen i Olympiatoppen.

En problemstilling som ennå ikke er endelig avklart fra arrangørens side, er hvordan medaljeseremoniene skal gjennomføres. Utgangspunktet er at alle medaljer skal deles ut på Medal Plaza eller på OL-stadion nede ved kysten. For idrettene i fjellene innebærer dette forflytning fra deltakerlandsbyen og ned i dalen (med gondolheis fra langrenn/skiskyting), og deretter transport 60 kilometer ned til Coastal cluster. Det jobbes med alternative løsninger, og både Mountain Village og landsbyen Krasnaya Polyana har vært nevnt.


054.jpg

Toppidrettssjef Jarle Aambø foran Coastal cluster, hvor alle hallidrettene skal foregå. I tillegg er det planen at medaljeseremoniene skal skje her.

 

 

 

    Filer

    Ingen relaterte filer.