Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Vel forberedt og nøktern optimisme

Team Paralympic Norway er vel forberedt til 11 konkurransedager med god innsats på høyt internasjonalt nivå. Utøvere og ledere ser frem til årets Paralympic Games i Beijing. Med 24 aktive er målsettingen å kjempe om flere enn de fem medaljene vi tok i Athen i 2004.

Norge deltar i ni idretter og vil kjempe i 39 starter/øvelser. Den største idretten er Dressur riding i Hong Kong med fem ryttere. Historisk sett har vi tradisjon for medaljer her. Ann Cathrin Lübbe og Jens Lasse Dokkan regnes som de med best medaljesjanse. Svømmerne er også fem. Mariann Vestbøstad og Cecilie Drabsch Norland er de som nevnes som de ypperste. Cecilie skal forsvare et gull og bronse fra Athen. Bordtennis-duoen Tommy Urhaug og Rolf Erik Paulsen er verdensmestre i double i rullestol. Tommy er også verdensmester individuelt i 2007. Vil han klare sin første Paralympiske medalje i bordtennisens hjemland Kina? Roger Aandalen skal forsvare sin gullmedalje fra Athen i Boccia. For seilerne i Qingdao har både Bjørnar Erikstad i 2,4mR og Sonaren, med Jostein Stordahl som skipper, realistiske muligheter til å kjempe om metall. I friidrett har Elin Holen, lengde og Runar Steinstad, spyd, hatt et godt treningsopplegg og små centimetere kan gjøre store utslag. Vi er også spente på Paralympics-debutantene i skyting og bueskyting. Idretter med meget små marginer. I sykkel har vi en mann, Morten Jahr, som deltar i fire starter. Han vurderer Landevei som øvelsen for det beste resultatet.

Norge har tidligere hevdet seg blant de fremste nasjonene i Paralympic, men de siste par årene har vi sakket akterut. Flere nasjoner har satset ”ekstremt” mye mer enn hva Norge noen gang har gjort. Et godt eksempel er Ukraina. I Sydney var Ukraina 35. beste nasjon med 3 gull av totalt 37 medaljer. Fire år senere i Athen tok de 24 gull av totalt 55 medaljer og ble 6. beste nasjon. Norge tok 15 medaljer, hvorav 2 gull, i Sydney. I Athen tok vi 3 gull av 5 medaljer. På medaljerankingen har vi falt fra 28. til 42. plass fra Sydney til Athen.

Mange nasjoner satser svært seriøst og bruker store økonomiske ressurser. Norge har fortsatt begrensede midler til toppsatsing og dessuten strever flere idretter med rekruttering. For at det skal skje en utvikling er det også viktig at flere idretter må få trenere som får anledning til å følge utøverne tettere opp.

Det er særforbundene som nå har ansvaret for funksjonshemmede utøvere og det er der grunnlaget for fremtidige resultater legges. Olympiatoppen skal gjøre ”de beste bedre” – uansett om de er funksjonshemmede eller ikke. Derfor har vi en god dialog med særforbundene for å legge forholdene til rette for en god satsing. En konsekvens er et samarbeid i ”Team Paralympics”, hvor 14 særforbund er med Olympiatoppen i en avtale som skal bidra til bedre økonomiske rammebetingelser for idrettene.

Den norske troppen i Beijing, Hong Kong og Qingdao er vel forberedt. Optimismen er stor. Vi håper det idrettsinteresserte publikum vil få noen spennende dager foran TV-skjermene. Ikke siden Paralympic på Lillehammer i 1994 har Norsk Rikskringkasting langt opp til en større dekning av begivenhetene i Beijing.

Cato Zahl Pedersen
Chef de Mission


    Filer

    Ingen relaterte filer.